Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie

9 Odpowiedzi, 10604 Wyświetleń

Vahn

2016-09-09, 15:06:20
Nowy użytkownik
Witam.
Pacjent: Seat Ibiza II FL 1.9 2001r. - climatronik
Objawy: brak chłodzenia, różnica ciśnień (a raczej jego brak na niskim - 0, na wysokim: 12)
Historia:
Klimatyzacja sprawna do czasu tego lata. Układ szczelny, z próżnią oraz dobity. Sprężarka sprawna.
Męczę się z doprowadzeniem tej klimatyzacji do stanu użytowania juz z któryś tydzień.
Na początku zatkał sie zawór rozprężny kuleczkami (prawdopodobnie z osuszacza) = kupiłem nowy zawór już wcześniej przed diagnozą i wstawiłem nowy. Klimatyzacja chłodziła 2 dni do 2-3C przy 30C na polu. Więc super, wszystko gra.
Z każdym dniem chłodziła coraz gorzej i gorzej aż wiała powietrzem z zewnątrz.
No to myśle... zawór się zatkał, I tak było. Rozkręciłem, wydmuchałem kompresorem.
Wstawilem nowy osuszacz.
Zrobiłem próżnie, wbiłem czynnik, bez jakichś nieszczelności.
Klimatyzacja nie chodzi, dalej wieje gorącym. W układzie niskiego jest 0 bar, w wysokim 12
Więc coś nie działa, coś nie rozpręża. Może ten zawór rozprężny dalej jest zakichany? Da się go rozebrać na części pierwsze? bo widziałem tam pierścień z boku gdzie można wyciągnąć jakiś tłoczek czy coś.

Jak wyczyścić taki układ w całości z tych kulek?
(nie mam maszyn)
Proszę o orientacyjny werdykt i cene za samo czyszczenie i diagnozę bo czynnik i całą reszte sobie zrobie sam.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-09-10, 07:12:59
Moderator
Kabaret czy parodia? Bo jaja jak berety.
Musisz te kulki wyciągnąć z całego układu, a nie wiemy ile tego jest w parowniku, skraplaczu, sprężarce(?).
Grunt, że masz freon i manometry.
Jak leciała ta reklama z Leroy Merlin ? Big Grin
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mg

2016-09-10, 17:52:25
Top użytkownik
Vahn napisał(a):Witam.

Proszę o orientacyjny werdykt i cene za samo czyszczenie i diagnozę bo czynnik i całą reszte sobie zrobie sam.

Pozdrawiam.

Werdykt: kompletny brak kompetencji, brak wiedzy, brak narzędzi, Siedem lat w zawieszeniu na trzy lata Big Grin
Może być ?
  • Odpowiedz

Vahn

2016-09-11, 15:08:53
Nowy użytkownik
Zajmuje się klimatyzacją w domu, a tyle co sobie zserwisuje sam klime w samochodzie to chyba żadna zbrodnia. Smile
  • Odpowiedz

mg

2016-09-11, 16:11:18
Top użytkownik
Musisz usunąć ,,ciała obce'' Smile z układu i tyle. Bez narzędzi i maszyny będzie trudno.
  • Odpowiedz

maksio78

2016-09-13, 08:46:16
Nowy użytkownik
Kiedyś pisałem że są serwisy klimatyzacji i nabijacze a teraz widzę że jest jeszcze jedna kategoria.
Vahn jesteś BOHATEREM :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Podpowiem ci że w każdym układzie jest 750szt. tych kulek, musisz je wszystkie wyjąć, tylko się nie pomyl w liczeniu.
  • Odpowiedz

Vahn

2016-09-13, 16:27:04
Nowy użytkownik
maksio78 napisał(a):Kiedyś pisałem że są serwisy klimatyzacji i nabijacze a teraz widzę że jest jeszcze jedna kategoria.
Podpowiem ci że w każdym układzie jest 750szt. tych kulek, musisz je wszystkie wyjąć, tylko się nie pomyl w liczeniu.

Tu nie ma sie z czego smiac. Gdy pojechalem jeszcze przed odnalezieniem że zawór rozprężny jest zatkany do FACHOWCA to ten debil podpiął tylko zegary, sprawdził cisnienia i "NOOO ZA MAŁO CZYNNIKA JEST PRZECIEZ" a wjebane było z 600g (5 barów na wysoki i niski przy postoju, czyli tyle ile ma być) Wink
I powiedział że jak już to zawór w sprężarce do wymiany. Tyle że to sprężarka bez jakichś elektronicznych zaworów. Jeszcze stary typ Wink
  • Odpowiedz

radekrp90

2016-09-13, 19:34:03
Użytkownik
W tej "starego typy" też jest zawór wewnątrz sprężarki (czysto mechaniczny). Symptomem awarii jest właśnie ciśnienie podczas pracy jak spoczynkowe (5-6 bar LP i HP).
I nie ma znaczenia czy był do Sanden czy jakiś inny wynalazek - większość sprężarek sprzed ery sterowanych zaworkami elektromagnetycznymi ma sterowanie pojemnością skokową mechanicznym zaworkiem (inaczej jej praca jest zero-jedynkowa).
  • Odpowiedz

mg

2016-09-13, 21:10:06
Top użytkownik
Vahn napisał(a):
maksio78 napisał(a):Kiedyś pisałem że są serwisy klimatyzacji i nabijacze a teraz widzę że jest jeszcze jedna kategoria.

Tu nie ma sie z czego smiac. Gdy pojechalem jeszcze przed odnalezieniem że zawór rozprężny jest zatkany do FACHOWCA to ten debil podpiął tylko zegary, sprawdził cisnienia i "NOOO ZA MAŁO CZYNNIKA JEST PRZECIEZ" a wjebane było z 600g (5 barów na wysoki i niski przy postoju, czyli tyle ile ma być) Wink
I powiedział że jak już to zawór w sprężarce do wymiany. Tyle że to sprężarka bez jakichś elektronicznych zaworów. Jeszcze stary typ Wink
Tylko nie ,,debil'' Człowiek rozumny w potrzebie, omija serwis tupu kombajn i człowiek Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa