Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Grzanie klimą - czy niezbędna jest grzałka

21 Odpowiedzi, 21736 Wyświetleń

marcinbb

2016-11-15, 06:11:36
Nowy użytkownik
Panowie pytanie do Was,
Mam instalację fotowoltaiczną i spore nadwyżki prądu z tego powodu zainstalowałem klimę aby można było spalić znaczą część nadwyżki prądu (po opuście).
Założyli mi Midea Blank 3,5kW jednak okazuje się że aby grzała do deklarowanych -15oC monterzy twierdzą że musi być grzałką na parowniki + gdzieś tam aby olej był cieplejszy.
Więc pytanie do Was większość klim dziś ma informację że grzeje do -15oC (pomijam z jaką sprawnością - prąd mam za darmo), jednak czy klima ma grzać tak sama z siebie czy po zainstalowaniu grzałki?
Swoją drogą koszt instalacji grzałki 300 PLN - trochę sporo za kawałek drutu oporowego?
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-11-15, 09:19:14
Top użytkownik
Jeżeli producent Midea podaje że urządzenie działa do -15C to oznacza że nie jest ci już nic potrzebne .
Chyba że w cenniku/katalogu taki zestaw jest i producent zaleca jego stosowanie.
Zadzwoń do dystrybutora Zym.... i sam się zapytaj.

Inni producenci na przykład Fujitsu ma w swoim katalogu i cenniku opcję ?ARCTIC? cena netto 500
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-11-15, 17:05:31
Nowy użytkownik
wiele firm dokłada grzałkę na sprężarkę sterowaną termostatem jeżeli agregat ma pracować przy minusowych temperaturach bez różnicy czy klimatyzacja ma dogrzewać czy chłodzić np. serwer. Zasada jest prosta: jeden dokłąda a inny nie- kto co lubi. Co do grzałki na parownik to nie wiem, nie spotakłem sie z tym przez pare lat jak sie tym zajmuje. 300 zł hmm.. grzałka i termostat strasze drogie nie są ale dolicz do tego robociznę (godzina moze troche dłużej). Jak dla mnie to normalna cena...
  • Odpowiedz

byniom

2016-11-15, 17:27:05
Moderator
Pewnie chodziło o grzałkę w jednostce zewnętrznej do rozmrażania tacy .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

marcinbb

2016-11-16, 07:07:31
Nowy użytkownik
Dokładnie pisałem tylko i wyłącznie o jednostce zewnętrznej i to do czego próbuje przekonać mnie instalator. Wysłałem maila do Zym... na razie nie określili się w tym temacie.

Robocizny w tym przypadku nie liczę bo za Midea 3,5kW + montaż zapłaciłem 3300 PLN a to sporo za dużo.
Poza tym jak mówiłem instalator przekonał mnie że to będzie grzało do -15oC a mi tylko i wyłącznie na tym zależało abym mógł nadwyżkę prądu spalić w klimatyzacji. Skoro wiedział mógł przewidzieć że będzie to niezbędne - prawda? Wink
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-11-17, 08:11:12
Top użytkownik
3300 z montażem za 3,5kW to akurat tanio ... a nie dużo za dużo.
Klimatyzator grzeje do -15C można dołożyć jak producent powie że trzeba.
Jak nikt nie nakazuje/zaleca to się bez powodu i potrzeby się urządzenia nie dotyka.
  • Odpowiedz

marcinbb

2016-11-17, 08:51:06
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):3300 z montażem za 3,5kW to akurat tanio ... a nie dużo za dużo.
Klimatyzator grzeje do -15C można dołożyć jak producent powie że trzeba.
Jak nikt nie nakazuje/zaleca to się bez powodu i potrzeby się urządzenia nie dotyka.
Problem w tym że nikt z instalatorów nie godzi się na instalację zakupionego przeze mnie sprzętu a ten każdy Kowalski może kupić za 1800-1900 PLN za nowe urządzenie. Ceny na znanym portalu aukcyjnym są znane. Więc instalator sprzedaje urządzenie mi za 2300 PLN na którym już zarabia do tego montaż.

Wracając do tematu na chwilę obecną Zym... nie odpisał, ponowie pytanie i zobaczymy.
  • Odpowiedz

obser

2016-11-17, 09:18:03
Top użytkownik
To sprzedawanie jak piszesz na znanym portalu aukcyjnym,to jakby powiedzeć lekkie oszustwo.Jest to sprzedaż poniżej normalnego upustu handlowego,a sprzedaje je wyzbywając się upustu gwarancyjnego. Dlatego też żaden instalator nie chce Ci go zainstalować,bo tamten wziął sobie upust gwarancyjny, a w klimatyzacji panuje zasada,że gwarancję realizuje instalator dostając przy zakupie zniżkę na ten cel. Poczytaj sobie co musi mieć instalator i jakie wymagania musi spełnić i porównaj to do remontówki,gdzie pędzel i drabina. Najprostszy montaż nie może kosztować 1000 zł. Zresztą każda firma jest handlowo-usługowa, więc jak w każdym handlu marża się należy, a cwaniacy nabijający sobie sprzedaż wystawiając po kosztach na portalu powinni być wypunktowani przez importera.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-11-17, 10:08:46
Top użytkownik
marcinbb napisał(a):Wracając do tematu na chwilę obecną Zym... nie odpisał, ponowie pytanie i zobaczymy.
Zadzwoń do działu technicznego inaczej możesz pisać na e-mail ogólny do końca
życia i czasu ci na to zbraknie .

Co do cen...
Instalując sprzęt dajesz gwarancję na sprzęt. W marży masz koszty rozłożone na 5 lat.
Monter płaci za szkolenia u producenta co roku.
Dostaje upust za przejęcie gwarancji i działa w imieniu producenta.

Jeśli sam kupujesz urządzenie to sam przejmujesz gwarancję.
To ty konsumujesz marże . Rozumiesz ?

Nasz sprzęt ,nasz montaż, nasz support techniczny.
  • Odpowiedz

marcinbb

2016-11-17, 10:30:01
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Co do cen...
Instalując sprzęt dajesz gwarancję na sprzęt. W marży masz koszty rozłożone na 5 lat.
Zgodzę się pod warunkiem że nie muszę płacić raz na pół roku przeglądu gwarancyjnego który kosztuje 250 PLN
Więc 500 PLN rocznie płacę za serwis 5 lat gwarancji po 500 * 5 = 2500 PLN

Sam widzisz że aby mieć serwis muszę zapłacić za drugie urządzenie i kawałek montażu.
W mieszkaniu mam taką Eltę 2,5kW inwerterową przeglądu przez 6 lat nie widziała anu razu tyle co sam filrty umyję i raz w roku popędzę ją na grzaniu aby przepalić wilgoć. Chodzi i nic się nie dzieje.

A w tym przypadku chciałbym znać odpowiedz firmy co ona na to jeśli będę grzał przy minusowych temperaturach. Bo nie chcę się później z instalatorem przepychać że ma być grzałka lub ma jej nie być. Producent napisze że być nie musi - to mam podkładkę dla instalatora jeśli coś się zesra.
Jeśli wymagana będzie grzałka to ją zamontuję.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-11-17, 10:48:16
Top użytkownik
marcinbb napisał(a):
DBKlima napisał(a):Co do cen...
Zgodzę się pod warunkiem że nie muszę płacić raz na pół roku przeglądu gwarancyjnego który kosztuje 250 PLN
Więc 500 PLN rocznie płacę za serwis 5 lat gwarancji po 500 * 5 = 2500 PLN

Sam widzisz że aby mieć serwis muszę zapłacić za drugie urządzenie i kawałek montażu.
W mieszkaniu mam taką Eltę 2,5kW inwerterową przeglądu przez 6 lat nie widziała anu razu tyle co sam filrty umyję i raz w roku popędzę ją na grzaniu aby przepalić wilgoć. Chodzi i nic się nie dzieje.

A w tym przypadku chciałbym znać odpowiedz firmy co ona na to jeśli będę grzał przy minusowych temperaturach. Bo nie chcę się później z instalatorem przepychać że ma być grzałka lub ma jej nie być. Producent napisze że być nie musi - to mam podkładkę dla instalatora jeśli coś się zesra.
Jeśli wymagana będzie grzałka to ją zamontuję.

Chcesz powiedzieć, że wcześniej nie wiedziałeś ile kosztuje przegląd ?

Kupując klimatyzację pytasz ile kosztuje:
sprzęt, materiały instalacyjne, montaż urządzenia, ilość wymaganych przeglądów ich cenę .
Sumujesz i masz cenę urządzenia w okresie gwarancji 3 lub 5 letniej .

Wyssałeś marże instalatora jak wampir krew to monter ci dowalił na przeglądzie Tongue

Wracając do tematu twoja argumentacja mnie przekonuje - zakładaj grzałkę Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

marcinbb

2016-11-17, 11:04:36
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Wyssałeś marże instalatora jak wampir krew to monter ci dowalił na przeglądzie Tongue

Wracając do tematu twoja argumentacja mnie przekonuje - zakładaj grzałkę Big Grin Big Grin Big Grin

Podliczając te wszystkie rzeczy jak podałeś 3300 + 2500 = 5800 PLN by starczyło na niezłe Mitsubishi (pomijając przeglądy )

Wracając do tematu Smile A jeśli okaże się że grzałka nie była wymagana instalator podjął pochopną decyzję i zainstalował urządzenie które nie posiada autoryzacji Midea? W sensie sam grzebał i chciał za dobrze?
Rozumiem że on jest gwarantem, ale i to on będzie się przepychał z Midea o "nową jednostkę" Wink
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-11-17, 11:44:48
Top użytkownik
Mówiąc w bardzo dużym skrócie "Tak" i "Nie" :lol:
  • Odpowiedz

blaser

2016-11-17, 13:57:24
Nowy użytkownik
Uwielbiam te wyliczenia "potencjalnych" klientów :lol:
Tak się składa, że najczęściej z o prowadzeniu firm(kosztach) nie mają zielonego. Śmieszy mnie jak ktoś wylicza mi ile mam zarabiać i ile płacić pracownikom. "Murzynów" nie zatrudniam, płacę im godziwie, klienci nie muszą się zastanawiać czy grzałkę mają dołożyć czy nie bo to jest nasze zadnie aby urządzenia służyły im tak jak tego oczekują.
Ta wielka marża, którą sobie naliczamy to również obsługa serwisowa w przypadku awarii (reakcja 24-48h w sezonie), powodzenia dla tych co wspomagają papractwo i za wszelką cenę chcą założyć klimatyzator możliwie najniższym kosztem - pamiętajcie, że urządzenie może się popsuć, a Wasz "instalator" nie zdąży do Was dojechać bo lato się skończyło.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-17, 13:58:19 przez blaser.)
  • Odpowiedz

obser

2016-11-17, 16:00:13
Top użytkownik
Porządny przegląd gwarancyjny kosztuje tyle samo,albo nawet mniej od zwykłego przeglądu,który musisz najlepiej nawet po gwarancji robić najlepiej na przełomie sezonów. Gwarancja tylko to jest taki "bat", który Cię do tego zobowiązuje. W normalnym użytkowaniu świadomy użytkownik klimatyzatora powinien to robić systematycznie , aż do padnięcia sprzętu. Oleje,opony,płyny eksploatacyjne.elementy zawieszenia w aucie wymieniasz,jeździsz co rok na przegląd gwarancyjny i rejestracyjny? A każdy myśli,że klima to urządzenie bezobsługowe,a obowiązkowe przeglądy wyciąganiem z kiejdy kasy. Cenotwórczo wpływają też w tej branży nie do końca jasne i nieraz bzdurne przepisy naszej kochanej UE.
Miałem ostatnio dość nieprzyjemną sytuację z gościem ,Prezesem Rady Nadzorczej wielkiej firmy,wszystkim znanej,który to też powydrukowywał wszystko z netu na koniec roboty. Uratowała mnie tylko umowa spisana wiosną, bo wtedy wchodziliśmy na stan surowy, i on o nią zabiegał. Piłka krótka , jest umowa, musi być kasa, wydruki z A.... mnie nie interesuję, interesuje mnie cennik Samsunga.
W kartach gwarancyjnych pisze,że jak nie robisz przeglądów masz gwarancję 12 miesięcy, wybór należy do Ciebie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-17, 16:09:03 przez obser.)
  • Odpowiedz

marcinbb

2016-11-17, 18:13:09
Nowy użytkownik
OK czy samochodem na przegląd jadę raz czy może 2 razy w roku?
Czy przegląd samochodu kosztuje 500 PLN (2 x 250 PLN ) czy może 100 PLN?

Ja też prowadzę działalność, ale jeśli sprzedam Ci komputer i w umowie zapiszę 2 przeglądy rocznie każdy po 250 PLN przez 5 lat to powiesz abym wziął koło i je**** się w czoło Wink Też masz reakcję 24-48h albo od razu zdalnie. Aha i ten komputer podłącze Ci za 1000 PLN. Mowa oczywiście o najprostszym laptopie a nie szafie serwerowej w sporej firmie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-17, 18:13:35 przez marcinbb.)
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2016-11-17, 18:46:55
Użytkownik
A czy żeby zainstalować ten komputer jesteś zmuszony kupić sprzętu prawie za 10 tyś zł? Bo tak sobie ustawodawca wymyślił? Musisz też robić szkolenia dla pracowników i uzyskiwać płatne certyfikaty dla firmy? Za około 3000 zł dla firmy i jednego pracownika.
Na przegląd samochodu jedziesz ty a nie serwis do ciebie. I to jest przegląd rejestracyjny - wskaże ci usterki i każe naprawić bez przedłużenia przeglądu.
A w klimie przyjadą, sprawdzą, wyczyszczą, wyregulują u ciebie w domu i w pasującym ci terminie.
  • Odpowiedz

aminokwas

2016-11-17, 19:31:11
Zaawansowany użytkownik
marcinbb napisał(a):...
W mieszkaniu mam taką Eltę 2,5kW inwerterową przeglądu przez 6 lat nie widziała anu razu tyle co sam filrty umyję i raz w roku popędzę ją na grzaniu aby przepalić wilgoć. Chodzi i nic się nie dzieje...
Gratuluję dobrego zdrowia Big Grin
  • Odpowiedz

marcinbb

2016-11-17, 20:07:25
Nowy użytkownik
Panowie... nie o tym mowa.
Piszemy o jeban** grzałce za 300 PLN, a nie o otwieraniu firmy.
I czy w świetle gwarancji jest czy nie jest niezbędna.

Sytuacja Wy klient, a nie Wy -> serwerownia w firmie gdzie to Wy nadstawiacie tyłka jak coś się zesra.

aminokwas napisał(a):Gratuluję dobrego zdrowia Big Grin
Faktycznie filozofia umyć filtry wewnętrzne, sprawdzić tackę wew, przelać klimę wodą, i jeszcze ewentualny kurz zebrać z wiatraka...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-17, 20:12:42 przez marcinbb.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2016-11-17, 22:32:05
Zaawansowany użytkownik
A jaka to filozofia zamontować splita?

marcinbb napisał(a):Piszemy o jeban** grzałce za 300 PLN, a nie o otwieraniu firmy.
I czy w świetle gwarancji jest czy nie jest niezbędna.
Warunki gwarancji są opisane w karcie gwarancyjnej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-17, 22:46:32 przez aminokwas.)
  • Odpowiedz

obser

2016-11-18, 07:03:01
Top użytkownik
marcinbb napisał(a):OK czy samochodem na przegląd jadę raz czy może 2 razy w roku?
Czy przegląd samochodu kosztuje 500 PLN (2 x 250 PLN ) czy może 100 PLN?

Ja też prowadzę działalność, ale jeśli sprzedam Ci komputer i w umowie zapiszę 2 przeglądy rocznie każdy po 250 PLN przez 5 lat to powiesz abym wziął koło i je**** się w czoło Wink Też masz reakcję 24-48h albo od razu zdalnie. Aha i ten komputer podłącze Ci za 1000 PLN. Mowa oczywiście o najprostszym laptopie a nie szafie serwerowej w sporej firmie.
A jak masz nowe auto,to ile płacisz za przegląd gwarancyjny?A przegląd klimy co rok ok.200 zł,a serwis olejowy?A dwa razy rocznie serwis ogumienia?Chyba ,że tego nie zrobisz najedziesz km i po 3 latach puścisz autko po tuningu licznika i nastęca zaorze się z kosztami na smierć.Nie zrobisz przeglądu klimy zatrzesz sprężarkę i po ptokach.Znam też asa,który przez 90 tyś km tylko dolewał oleju i co udało mu się.A następca pisze o sprzęcie za 10 tyś,to taki sprzęt pokazowy dla UDT,a ja swój sprzęt do klimatyzacji wyceniam na 95 tyś zł minimum.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa