Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana sterownika w lodówce ( ala pepsi )

8 Odpowiedzi, 7326 Wyświetleń

gadget

2016-12-07, 10:09:32
Zaawansowany użytkownik
Witam

Muszę wymienić sterownik w lodówce (witrynie) takiej jak jest pepsi czy cola. Oryginalny polski sterownik (chyba iglo) się zjarał  jakiś potopiony/czarny . Sprężarka i wentylatory ok. Problem w tym że oryginalny sterownik ma 3 czujniki temperatury , znalazłem na razie dwa, trzeci nie wiadomo gdzie. Ponadto żeby przepchnąć jeden czujnik na górze obok wentylatora trzeba rozebrać prawie całą lodówkę. I tu mam pytanie gdzie najprościej dać te dwie czuki z nowego sterownika Carell? Model to pjezc00000. Tak w miarę bez inwazyjnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-12-07, 13:16:33 przez gadget.)
  • Odpowiedz

barbie

2016-12-07, 10:15:18
Top użytkownik
3 czujnik jest w skraplaczu .zamów taki sam sterownik w fabryce cola w zimie nie musi być zimna .
  • Odpowiedz

gadget

2016-12-07, 10:35:43
Zaawansowany użytkownik
Oryginał to jakiś staroć. Biała obudowa montowana na szynę. Co to było nie wiem nie daje się odczytać. Znam te sterowniki z "widzenia" ktoś to jeszcze produkuje? Lodówka ma z tego co widziałem chyba 8 lat. To nie jest po coli czy pepsi tak mi się wydaje bo nie ma żadnej naklejki/reklamy napojów, cała biała. Od sterownika wychodzi wiązka do takiego małego panela sterowniczego. Sterownik jakby kiedyś był zalany i się dosłownie spalił/stopił. Robię to przy okazji innej roboty , lodówka w tym momencie (zgadłeś) jest nie czynna i nie jest potrzebna, jednak jest daleko ode mnie i przyznam szczerze nie za bardzo chce mi się w niej babrać tym bardziej że jest raczej niewiele warta... A właściciel niestety ma węża w ...

Upitolić kable i przylutować czujniki? Ile coś takiego może wytrzymać?
  • Odpowiedz

barbie

2016-12-07, 10:54:44
Top użytkownik
wpisz igloo sterownik
  • Odpowiedz

gadget

2016-12-07, 13:18:43
Zaawansowany użytkownik
Dzięki znalazłem gdzieś w internecie , nikt z moich dostawców tego nie ma. Nie wiem czy zdążę to kupić do mojego kolejnego wyjazdu w piątek i chyba zostanę przy carel-u.
  • Odpowiedz

jack63

2016-12-07, 13:24:06
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):3 czujnik jest w skraplaczu
Tzn. gdzie i po co?

Wg. mnie wystarczy najprostszy sterownik z dwoma czujnikami temp.
Ja najczęściej używam jakiegoś "klona" NA8820 (cena ok 120zł). Są nie do zaje..nia. Z kąpielą włącznie.
Na upartego można dołączyć termostat na rurce tłocznej sprężarki aby ja ochronić przy zaczopowaniu skraplacza lub padzie wentylatora.
  • Odpowiedz

gadget

2016-12-07, 13:34:11
Zaawansowany użytkownik
No właśnie też nie wiem po co. Na rurce znalazłem tłocznej był i tu dostęp jest ok. Drugi na górze obok wentylatora ( tego nie mogę wyciągnąć trzeba rozbierać) trzeci uj wie gdzie. Ten carel co pisałem zawsze wożę jeden na wszelki wypadek też uważam że to solidny sprzęt i szkoda wsadzać jakieś starocia.
  • Odpowiedz

MarioO

2016-12-07, 18:58:27
Zaawansowany użytkownik
Barbie ma rację Najmniej inwazyjnym rozwiązaniem jest kupno oryginalnego sterownika IGLO Jak najbardziej jest do kupienia np.tu [reklama] pierwszy lepszy sklep wklepany w google pewnie admin da mi po uszach Smile Carel też jest ok. Czujka temp ze 20cm od podłogi a odtajania w parownik.Oczywiście odpowiednie zaprogramowanie sterownika......
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-12-07, 18:59:00 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa