Witam Kolegów. Agregat wody lodowej . Oznaczenie AQL.45.BLN. Przy mrozach automatyka wyłącza go . Podejrzewam że wentylator przechładza go zbytnio, i stąd problemy. Spada ciśnienie skraplania powyżej krytycznego punktu . Wentylator nie ma regulacji obrotów . Startuje wraz ze sprężarką .Układ jest On-of . Dlatego też chcę dać regulator . Wentylator jest trójfazowy - około 2 kW . Potrzebuję zamontować regulator prędkości obrotowej wentylatora. Szukam gotowego rozwiązania . Np falownik z czujnikiem ciśnienia . Czy montowaliście takie rozwiązania ? macie jakieś propozycje ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
regulator ciśnienia skraplania
13 Odpowiedzi, 9004 Wyświetleń|
To zamontuj falownik sterowany z przetwornika ciśnienia i z głowy. Sam podałeś takie rozwiązanie moim zdaniem dobre, więc w czym problem?
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
Fajnym i skutecznym rozwiązaniem jest regulator Danfoss RGE. Prosty w montażu i uruchomieniu. Dla wersji trójfazowej musisz dostawić przekaźnik pracy sprężarki lub styk pomocniczy z stycznika.
Dla twoich zastosowań to RGE-Z3T4-7DS lyb RGE-Z3T4-7DS jeśli jest na R410
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
wallygator napisał(a):To zamontuj falownik sterowany z przetwornika ciśnienia i z głowy. Sam podałeś takie rozwiązanie moim zdaniem dobre, więc w czym problem? Ciężkie w ogarnięciu jeśli nie ma się doświadczenia w pracy z falownikiem.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
O czymś takim myślałem , Gotowe rozwiązanie . Gdybym zakupił osobno falownik i osobno przetwornik ciśnienia wtedy była by zabawa z dopasowaniem charakterystyki wyjścia przetwornika i wejścia falownika . Muszę tylko sprawdzić maksymalną moc jaką mogę podłączyć . Dzięki Artic z podpowiedź .
Bez przesady falowniki nie gryzą
i konfiguracja nie jest jakoś skomplikowana.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
Najprościej bylo by założyć presostat i puścić sygnał sterowania wentylatorem przez stycznik. Najtaniej znaczy????
Tam nie miało być znaków zapytania. Sorki.
jacek 64 napisał(a):Witam Kolegów. Agregat wody lodowej . Oznaczenie AQL.45.BLN.Takie sprzęty powinny posiadać w standardzie płynną regulację obrotów wentylatora skraplacza.Dla czego nie posiadają?Koszty?W skali całego urządzenia i inwestycji żadne. Żona ma Corsę bogato wyposażoną poduchy,klima i co i szyby opuszczane ręcznie na korbki :lol:
Czujnik ciśnienia z wyjściem 0-10V. Na falowniku ustawiasz np 4V - 25Hz, 10V - 50Hz. Ale to już doświadczalnie w zależności od potrzeb i zakresu czujnika. To wszystko.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Wykonałem następującą przeróbkę tego agregatu : Zamontowałem presostat ciśnieniowy który załącza się przy 16 barach a wyłącza się przy 13 . Wpiąłem go w szereg sterowania stycznika wentylatora. Przez okres mrozów cały styczeń i połowa lutego maksymalny mróz w mojej okolicy doszedł do-13 st C. Układ zachowywał się następująco Przy -10 st C . wentylator załączał się po 35 sekundach od załączenia agregatu, a następnie pracował 15 sekund, i znowu przerwa około 30 sekund. Przy -2 st C wentylator załączał się po 15 sekundach na 30 sekund. Ani razu ciśnienie skraplania nie spadło poniżej krytycznego punktu ( czynnik R407C)
. Układ się nie wyłączał. Ciśnienie skraplania było utrzymywane na poziomie powyżej 13 barów .
Zastanawiam się zawsze jaki wpływ na żywotność wentylatora ma tak częste on/off?
Posiadam regulatory - gotowe na czynnik R407C wraz z przetwornikami CARELL , regulacja płynna - went. załącza sie przy 17. barach .
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
i konfiguracja nie jest jakoś skomplikowana.