Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R404A - temperatura -40C

57 Odpowiedzi, 50799 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

essoM

2017-04-28, 13:02:52
Użytkownik
essoM napisał(a):Temperatura w komorze wyniosła -50C, trochę się wystraszyłem ale agregat miał tylko 55C a wysokie ciśnienie 8 bar.
A ile cisnienia na ssaniu bylo ? I czym mierzysz te -50 , termopara ?
Jak eksperyment to teraz wloz cos do srodka z czujnikiem temp i odpompuj. Ciekawe jaki bedzie czas schladzania.
  • Odpowiedz

drzewko

2017-04-29, 08:07:29
Nowy użytkownik
Ciśnienie w okolicach -0,2 bar. Termoparą jak i zwykłym ds18b20 skalibrowanym błąd w granicach 0.2 C.

Termostat ustawiony na -46C (wewnętrzna ścianka komory) Sprawdzałem układ w 2 przypadkach:

- włożenie letniej wody przy ciśnieniu 1 atm: zamarzła po ok 30 minutach ( temp pow lodu -20C po tym czasie)
- wytworzenie próżni, 8 mikronów + grzałka wewnątrz z temp 600C: brak zauważalnego wpływu obciążenia na pracę układu.

Jak dla mnie to co chciałem osiągnąć na tym etapie projektu zostało zrealizowane. Za jakiś czas postaram się zbudować podobny układ jednak z zastosowaniem kapilary jak go ukończę dam znać jak z wynikami.

Dziękuję także Wszystkim za porady, wskazówki i mobilizującą krytykę.
  • Odpowiedz

Mechanik

2017-05-03, 08:04:33
Nowy użytkownik
To może ja się też wtrącę.

Jeśli ja chciałbym zamrozić szklankę wody w komorze próżniowej to zrobiłbym to tak:

W próżni parownik powietrzny nie ma sensu. Schładzanie kubatury nie ma sensu. Odbiór ciepła tylko przez bezpośredni kontakt. Umieszczanie parownika powietrznego w próżni to jak próba latania śmigłowcem w próżni Smile

A zatem: Buduję sobie komorę próżniową. Robię w środku cylinder z blachy miedzianej. Wystarczy kawałek rury Cu o dużej średnicy. Na cylindrze nawijam rurę miedzianą jako parownik i przylutowują ją do cylindra na całej jej powierzchni by dobrze odbierała z niego ciepło. Wlewam próbkę wody do pojemnika i szczelnie zakręcam. Wciskam pojemnik z wodą do cylindra z miedzi na pastę termo-przewodzącą. Pojemnik z wodą musi być elastyczny by go nie rozsadziło przy zamarzaniu. Pasty dać na tyle grubo by ją wycisnęło przy rozszerzaniu się pojemnika i nie uszkodziło cylindra. Włączam urządzenie i odbieram ciepło z wody. Po osiągnięciu zadanej temperatury próbki układ się wyłącza. Czujka termostatu zanurzona w próbce wody.
Wydajność urządzenia musi być dobrana według ciepła zawartego w próbce wody i odpowiedniej ilości zwojów rury na cylindrze która ma je odbierać. Ilość ciepła do odebrania z danej delty temperatur wody i lodu jest łatwa do obliczenia z ich pojemności cieplnej.

Jeśli cylinder z miedzi będzie szeroki to myślę że można do niego bezpośrednio wlewać wodę i zakręcać szczelnie. Nie powinno wtedy go rozsadzić bo zamarzająca woda rozszerzy się ku górze. Pomijamy wtedy pośredników w postaci pojemnika z wodą i pasty, co zdecydowanie polepszy odbiór ciepła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-03, 08:37:20 przez Mechanik.)
  • Odpowiedz

HC

2017-05-03, 10:05:45
Użytkownik
drzewko napisał(a):Kilka dni nie było mnie w kraju i nie siedziałem nad tym projektem. Ale po kolei. Wyłapałem kilka błędów pierwszy to sprężarka była zalewana z 2 powodów: brak syfonu oraz wymiana dyszy na mniejszą w zaworze.

essoM napisał(a):Mimo wszystko - powodzenia, nie zniechęcaj się dyskusją na forum.

Zniechęcenie się i zrezygnowanie to nie rozwiązanie problemu. Nawet przez myśl mi nie przeszło aby zrezygnować. Z każdą przestudiowaną książką i wskazówkami forumowiczów będzie tylko lepiej Smile

Shitashii napisał(a):Uwagi ode mnie:
Kolega Drzewko naukowcem nie jest, bo wg niego temperatura spadła z -25 na -24. Wg fizyki to temperatura wzrosła z -25 do -24.
W pierwszym poście widać, że bańka od tzr jest poza układem i jest niezaizolowana. No to jak ma to dobrze działać.

Faktycznie z rozpędu źle napisałem. Bańka od zaworu jest odizolowane termicznie od otoczenia. Pierwsze zdjęcie jest takie aby było widać jak jest zamocowana bańka - spotkałem się że przy tak małej średnicy rury miedzianej montowane były bańki na godzinie 3 lub nawet 6 co jest podstawowym błędem

Shitashii napisał(a):I uwaga trzecia: kolega drzewko musi się dokładnie i precyzyjnie określić co jest wejściem a co wyjściem z parownika. Najpierw w poście 23 podaje "tabelkę" z temperaturami, a później odwrotnie to opisuje na wykresie. Jeszcze takie zagadnienie: temperatury na wyjściu z parownika mogą być zarówno wyższe, jak i niższe niż na zasileniu (za TZR), w zależności jak wkręcone/wykręcone jest przegrzanie.
A ile tam jest metrów tego parownika? Tzn tej rurki?

Zarówno tabelka jak i wykres jest poprawny. Chyba każdy wie gdzie jest wejście a gdzie wyjście z parownika Smile
Chyba nie do końca zrozumiałeś co miałem na myśli z tymi temperaturami. Nie idzie ustawić stałego przegrzania zawór bardzo mocno pływa pomimo wymiany dyszy na mniejszą.
Długość parownika - 16 metrów fi10

Poniżej zamieszczam wykres z pracy urządzenia. Po ok 1 godzinie sprężarka została wyłączona na 5 minut i ponownie włączona.

I co kolega osiągnął. Zmienił dyszę na mniejszą, czyli co zrobił mniej czynnika na parownik, większe obciążenie cieplne i po sprawie. Gratulacje. Wykres pięknie obrazuje pracę TXV.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz

Amfan

2017-05-03, 16:57:49
Top użytkownik
drzewko napisał(a):Ciśnienie w okolicach -0,2 bar. Termoparą jak i zwykłym ds18b20 skalibrowanym błąd w granicach 0.2 C.

Z tego co pamiętam DS18B20 przy -10C ma już błąd pomiarowy +/- 0,5 C , przy zakresie -55C ten błąd jest +/- 1lub 2C . Nie da się tego kalibrować, można tylko magistrale przestawiać na inny zakres pomiarowy i w ten sposób ograniczać błąd . Większy zakres = większy błąd
  • Odpowiedz

drzewko

2017-05-04, 19:36:39
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):
drzewko napisał(a):Ciśnienie w okolicach -0,2 bar. Termoparą jak i zwykłym ds18b20 skalibrowanym błąd w granicach 0.2 C.

Z tego co pamiętam DS18B20 przy -10C ma już błąd pomiarowy +/- 0,5 C , przy zakresie -55C ten błąd jest +/- 1lub 2C . Nie da się tego kalibrować, można tylko magistrale przestawiać na inny zakres pomiarowy i w ten sposób ograniczać błąd . Większy zakres = większy błąd

Masz rację ale ja nie potrzebuję pełnego zakresu dlatego po skalibrowaniu ( ja akurat musiałem odjąć ok 0,7C od otrzymanej wartości) w przedziale między -50C a -20C błąd wynosi ok 0,2 przy wyższej temperaturze.
  • Odpowiedz

mg

2017-05-05, 22:32:16
Top użytkownik
Fizyka to fizyka, jej nie oszukasz.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa