Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ustawa F-gazowa a czarny rynek

19 Odpowiedzi, 17260 Wyświetleń

irroda

2017-04-19, 16:13:29
Zaawansowany użytkownik
cześć, chciałem zapytać czy możecie coś powiedzieć o rynku klimatyzacyjnym po wprowadzeniu ustawy fgazowej, pomijając fakt, że wydaliśmy na certyfikat personelu i udt + drobiazgi z wyposażenia, kwotę około 5000, co mamy w zamian pomijając dodatkowe stosy papierów. Czy czarny rynek zmalał u Was, czy nic się nie zmieniło ? , bo u mnie gość montuje klimy bez działalności za 500 zł z uchwytami blaszakami i rurami, a klimatyzator poleca kupić klientowi na allegro.
I ja się pytam, co robić , jak żyć Smile jak ich zwalczać ?
  • Odpowiedz

Bolas

2017-04-19, 20:12:38
Zaawansowany użytkownik
Odczuwam wśród znajomych instalatorów pewien lęk. Częściej dzwonią z prośbą o dobicie gazu lub czy czasem nie przejąłbym ich klienta. Szarej strefy nigdy to nie zlikwiduje bo idealnego rozwiązania nie ma. Małe domowe instalacje to nadal niszowy rynek a taki "domorosły" instalator nie chwyci się montowania chłodni bo po prostu polegnie.
  • Odpowiedz

HC

2017-04-20, 18:23:50
Użytkownik
Bolas napisał(a):Odczuwam wśród znajomych instalatorów pewien lęk. Częściej dzwonią z prośbą o dobicie gazu lub czy czasem nie przejąłbym ich klienta. Szarej strefy nigdy to nie zlikwiduje bo idealnego rozwiązania nie ma. Małe domowe instalacje to nadal niszowy rynek a taki "domorosły" instalator nie chwyci się montowania chłodni bo po prostu polegnie.

Ja z swojego doświadczenia powiem, że u nas się poprawiło bo "duże" firmy które teoretycznie serwisują urządzenia a nie mają papierów "F-gazowych" czytaj. wymiana filtrów+ dezynfekcja. Zlecają nam naprawy chłodnicze, bo sama świadomość klienta wzrosła, trochę rabanu na rynku to narobiło i dla mnie osobiście na plus. Ale te wpisy same w sobie są upierdliwe robisz robotę w nocy w jakimś sklepie w galerii i niech ci ktoś system udostępni Rolleyes

Co do Pana Mariana, Krzystofa, Janusza, Brajanusza co jest zawsze o 2 zł Brutto tańszy niż normalny instalator z papierami. To powiem tak podpierdalać do UDT bez skrupułów, bo jak MY SPLIT/CHŁODNIARZE nie zawalczymy o rynek to nic się nie zmieni i dalej będą takie jaja, że firma xxx montuje kotły zimą a latem splity choć się na tym nie zna.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz

mg

2017-04-20, 19:18:39
Top użytkownik
Następnym razem nie dam się wykiwać. Od 1997 roku na te pierdoły wydałem z 15 tysięcy i nic z tego nie mam. Gdy wycofywano R-22 była podobna paranoja ale bez skoku na naszą krwawicę.
  • Odpowiedz

Alpak

2017-04-22, 21:14:59
Użytkownik
Firmy szkolące też powinny troche myśleć co robią bo certyfikat to można już zrobic za 325 netto...........
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-22, 21:31:41 przez Alpak.)
  • Odpowiedz

aras

2017-04-23, 09:54:46
Użytkownik
Sprzedaż klimatyzatorów bez czynnika. Sprzedaż czynnika tylko dla firm posiadających uprawnienia f-gaz. Szara strefa znika.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-04-23, 19:28:36
Zaawansowany użytkownik
Czarny rynek gazów zacznie się tworzyć Big Grin
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-04-25, 16:16:25
Moderator
Już były zapytania o "import" freonu z Ukrainy. Dziękuję, wolę zachować 30 tys. dla siebie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-04-26, 07:46:05
Top użytkownik
aras napisał(a):Sprzedaż klimatyzatorów bez czynnika. Sprzedaż czynnika tylko dla firm posiadających uprawnienia f-gaz. Szara strefa znika.
Masz rację ... tak by producentom importerom odpowiadało .
Nie byli by podmiotem wprowadzającymi gaz.
Ja osobiście bym tego nie zmieniał i nie przekładał tego na nasze barki... bo to koszty i czas.

W związku tym że urządzenia nie są przeznaczone do samodzielnego montażu: sprzedaż, montaż i serwis powinien odbywać się tylko poprzez firmy z certyfikatami.
W kartach gwarancyjnych powinno być miejsce na wpis numeru certyfikatu personalnego i firmowego bez wpisu urządzenie nie ma gwarancji.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

colvic

2017-05-04, 19:33:25
Nowy użytkownik
Alpak napisał(a):Firmy szkolące też powinny troche myśleć co robią bo certyfikat to można już zrobic za 325 netto...........
A gdzie tak tanio szkolą. W Systherm robią to bardzo przyzwoicie ale kasuje 950 +492 egzamin
  • Odpowiedz

awax

2017-05-05, 06:38:16
Top użytkownik
U nas szkolenie kosztuje 990,a egzamin 175 Smile
  • Odpowiedz

obser

2017-05-05, 06:52:57
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):
aras napisał(a):Sprzedaż klimatyzatorów bez czynnika. Sprzedaż czynnika tylko dla firm posiadających uprawnienia f-gaz. Szara strefa znika.
Masz rację ... tak by producentom importerom odpowiadało .
Nie byli by podmiotem wprowadzającymi gaz.
Ja osobiście bym tego nie zmieniał i nie przekładał tego na nasze barki... bo to koszty i czas.

W związku tym że urządzenia nie są przeznaczone do samodzielnego montażu: sprzedaż, montaż i serwis powinien odbywać się tylko poprzez firmy z certyfikatami.
W kartach gwarancyjnych powinno być miejsce na wpis numeru certyfikatu personalnego i firmowego bez wpisu urządzenie nie ma gwarancji.

Tak pomyśl,czy któryś Importer,lub hurtownia pyatała Cię o certyfikat,to przeciw im interesom,chcę wepchnąć na rynek maksymalną ilość swoich urządzeń.Nawet mam podejrzenie co do niektórych,że pośrednio to oni wystawiają na popularnym portalu urządzenia.Jest to dziecinnie łatwe otworzyć konto i działalność na jakiegoś pracownika.Dopóki otworzenie działalności jako już pracujący,albo będącym na emeryturze będzie praktycznie bezkosztowe,to tak będzie.
Importerzy dbają tylko o swoje certyfikaty,nawet Samsung w tym roku sobie zażyczył za to kasę,tylko te szkolenia to tylko certyfikat firmowy,a szkolenie nie ma nic wspólnego z serwisowaniem i techniką, a przez parę godzin jesteśmy atakowani wyższością danych urządzeń i nowościami w ofercie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-05-08, 08:07:16
Top użytkownik
Przecież wiadomo było od samego początku że tak będzie.
Papiery są potrzebne tylko przy obsłudze firm, zamówieniach publicznych, przetargach.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2017-05-08, 17:48:45
Top użytkownik
A pamiętam jak jeden z aktywnych uczestników miał wizję "złotych klamek" jak wejdą F-Gazy. Cóż może sobie założył?
  • Odpowiedz

mg

2017-05-08, 19:01:57
Top użytkownik
To się nazywa przedsiębiorczość, nikt nikogo nie powinien o to winić. Wiedza i umiejętność odnalezienia się w danej sytuacji zawsze procentuje. Trzeba mieć ,,łeb na karku" Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-08, 19:03:02 przez mg.)
  • Odpowiedz

fgazudt

2017-05-08, 19:25:40
Użytkownik
Jak już w jednym poście pisałem. Zacznijcie rozmawiać z Operatorami o obowiązkach a będziecie mieli mniej czasu na docinanie sobie na forum a więcej pracy ...... tylko trzeba chcieć ...... a nie czekać na "złote klamki"
  • Odpowiedz

awax

2017-05-09, 05:26:04
Top użytkownik
obser napisał(a):A pamiętam jak jeden z aktywnych uczestników miał wizję "złotych klamek" jak wejdą F-Gazy. Cóż może sobie założył?
Nie założyłem sobie złotych klamek.
Zorganizowałem w zeszłym roku ogólnopolską BEZPŁATNĄ dwudniowa konferencję ,kilkadziesiat tysięcy wsparło szkołę z profilem OZE i parę innych rzeczy.
Myślę,że to chyba lepiej niż prywatne firmy egzaminujące nie mające nic wspólnego z chłodnictwem?
Tak się zastanawiam,czy i kiedy skończy się w Polsce liczenie czyichś zysków zamiast staranie się o osiąganie własnych.To tak jak w tym żarciku o samochodzie sąsiada.Smile
  • Odpowiedz

obser

2017-05-09, 07:03:34
Top użytkownik
Ano widzisz,masz też ten sam problem, też Cię gnębi "nieuczciwa" konkurencja, oni założyli sobie też inny cel, bo wiedzą, że część ludzi ma trochę oleju w głowie i organizują same egzaminy, co dla niektórych starczy oszczędzając czas i kasę.
  • Odpowiedz

awax

2017-05-09, 09:48:55
Top użytkownik
obser napisał(a):Ano widzisz,masz też ten sam problem, też Cię gnębi "nieuczciwa" konkurencja, oni założyli sobie też inny cel, bo wiedzą, że część ludzi ma trochę oleju w głowie i organizują same egzaminy, co dla niektórych starczy oszczędzając czas i kasę.

Nie mam żadnego problemu i nie gnębi mnie żadna konkurencja.Co do samych egzaminów to nie widze problemu jeżeli ktoś ma wystarczającą wiedze.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa