Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów
))
Jestem nowym użytkownikiem forum. Moja rejestracja wiąże się z chęcią poznania tematu klimatyzacji od podstaw.
Krótko o sobie:
Od 10 lat zajmuję się Utrzymaniem ruchu maszyn (serwis maszyn przemysłowych sterowanie PLC, nieco NC- różnej maści sterowniki głównie z rynku azjatyckiego).
Oprócz tego znajomość innych dziedzin, które wymienię:
-programowanie robotów FANUC
-sterowanie PLC
-mechanika
-pneumatyka
-hydraulika siłowa
-ślusarstwo
-spawalnictwo metodą mag 135
-elektryka przemysłowa- nie zgłębiająca szeroko rozumianej elektroniki
-operator wózków widłowych
-operator suwnic
-operator żurawi samojezdnych
-Autocad 2013
-biurowy pakiet ofice
-uprawnienia SEP E1 i E3
oraz inne których nie wymieniłem- mój dział przeprowadza wszystkie prace w zróżnicowanym parku maszynowym niezbędne do utrzymania maszyn w znakomitej kondycji, Jednak wynagrodzenie w wysokości 4 000 zł nie spełnia moich oczekiwań i nie zaspokaja potrzeb finansowych.
Dlatego też od długiego czasu szukam pomysłu, który pozwoli na rozwinięcie siebie i wniesie do budżetu znacznie większe fundusze.
Z uwagi na to że nie dysponuję funduszami a całość przedsięwzięcia chciałbym kredytować uderzam w gałąż usług.
Od jakiegoś czasu zainteresowałem się usługami montażu i serwisu klimatyzacji jak również Serwis kotłów gazowych- dlaczego?? ponieważ lubię instalować/ diagnozować urządzenia- sprawia mi to frajdę.
Z moich wstępnych wyliczeń wychodzi na to że niezbędny sprzęt do wykonywania ww usług to koszt:
-Instalacje klimatyzacji minimum 40 000zł jest to podstawowy sprzęt i szkolenia (certyfikaty) niezbędne do funkcjonowania.
W miarę rozwoju dodatkowy sprzęt taki jak podnośnik koszowy czy rusztowanie.
-serwis kotłów gazowych to 20 000zł na sprzęt i certyfikaty, no i jakaś dodatkowa kwota na magazyn części zamiennych
nie wspominając o dodatkowym aucie i kosztach, których nie przewidziałem.
Główną moją zagwózdką jest moja konkurencyjność na rynku klimatyzacji, W miarę poznawania tematu, zaczynam mieć mieszane uczucia co do mojej wiedzy na ten temat a przecież chciałbym być liderem w branży, którą reprezentuję (Wychodzę z założenia, że można robić wszystko ale najważniejsze aby robić to dobrze). Obawiam się, że konkurencja jesp po kierunkowej szkole wyższej- czy może się mylę no i siłą rzeczy mogę nie mieć polotu. Chciałbym zakładać klimę typu split
))Jestem nowym użytkownikiem forum. Moja rejestracja wiąże się z chęcią poznania tematu klimatyzacji od podstaw.
Krótko o sobie:
Od 10 lat zajmuję się Utrzymaniem ruchu maszyn (serwis maszyn przemysłowych sterowanie PLC, nieco NC- różnej maści sterowniki głównie z rynku azjatyckiego).
Oprócz tego znajomość innych dziedzin, które wymienię:
-programowanie robotów FANUC
-sterowanie PLC
-mechanika
-pneumatyka
-hydraulika siłowa
-ślusarstwo
-spawalnictwo metodą mag 135
-elektryka przemysłowa- nie zgłębiająca szeroko rozumianej elektroniki
-operator wózków widłowych
-operator suwnic
-operator żurawi samojezdnych
-Autocad 2013
-biurowy pakiet ofice
-uprawnienia SEP E1 i E3
oraz inne których nie wymieniłem- mój dział przeprowadza wszystkie prace w zróżnicowanym parku maszynowym niezbędne do utrzymania maszyn w znakomitej kondycji, Jednak wynagrodzenie w wysokości 4 000 zł nie spełnia moich oczekiwań i nie zaspokaja potrzeb finansowych.
Dlatego też od długiego czasu szukam pomysłu, który pozwoli na rozwinięcie siebie i wniesie do budżetu znacznie większe fundusze.
Z uwagi na to że nie dysponuję funduszami a całość przedsięwzięcia chciałbym kredytować uderzam w gałąż usług.
Od jakiegoś czasu zainteresowałem się usługami montażu i serwisu klimatyzacji jak również Serwis kotłów gazowych- dlaczego?? ponieważ lubię instalować/ diagnozować urządzenia- sprawia mi to frajdę.
Z moich wstępnych wyliczeń wychodzi na to że niezbędny sprzęt do wykonywania ww usług to koszt:
-Instalacje klimatyzacji minimum 40 000zł jest to podstawowy sprzęt i szkolenia (certyfikaty) niezbędne do funkcjonowania.
W miarę rozwoju dodatkowy sprzęt taki jak podnośnik koszowy czy rusztowanie.
-serwis kotłów gazowych to 20 000zł na sprzęt i certyfikaty, no i jakaś dodatkowa kwota na magazyn części zamiennych
nie wspominając o dodatkowym aucie i kosztach, których nie przewidziałem.
Główną moją zagwózdką jest moja konkurencyjność na rynku klimatyzacji, W miarę poznawania tematu, zaczynam mieć mieszane uczucia co do mojej wiedzy na ten temat a przecież chciałbym być liderem w branży, którą reprezentuję (Wychodzę z założenia, że można robić wszystko ale najważniejsze aby robić to dobrze). Obawiam się, że konkurencja jesp po kierunkowej szkole wyższej- czy może się mylę no i siłą rzeczy mogę nie mieć polotu. Chciałbym zakładać klimę typu split
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
ponieważ time is many. Czesząc temat ja dopiero drugi rok czerpie dewidendy z włozonego wkładu. Cóż mogę Ci radzić, wytrwałości, pogłębiania wiedzy, szczęścia i kupy pieniędzy. Witamy na forum malkontentów i oportunistów. Oczywiście to tylko pierwsze wrażenie a tak naprawdę są do rany przełóż
![[Obrazek: 0_0_productGfx_4aeae6058a796677f976b95ef6080117.jpg]](https://coolmarket.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_4aeae6058a796677f976b95ef6080117.jpg)
![[Obrazek: wpx_51ce7888e767e04ecd66a049c6cae82e.jpg]](http://sklep.letorex.com.pl/images/narzedzia/watermark/wpx_51ce7888e767e04ecd66a049c6cae82e.jpg)
![[Obrazek: pol_pl_Gietarka-kuszowa-rewersyjna-do-ru...1072_5.jpg]](https://elgracool.pl/pol_pl_Gietarka-kuszowa-rewersyjna-do-rur-CH-404RL-1072_5.jpg)