Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lennox - zamknięta kasta ludzi ?

21 Odpowiedzi, 15250 Wyświetleń

polipropylen

2017-09-19, 06:28:12
Nowy użytkownik
Witam wszystkich serwisantów.
Wczoraj próbowałem nabyć lub chociaż pożyczyć panel użytkownika Lennox DM60. (nie, nie, nie DS60)
Potrzebny jest do modyfikacji godzin pracy stref czasowych w rooftopie.
Rooftop standardowo pracuje na DC60.
Wyobraźcie sobie że pan Piotr z działu serwisu "Lennox Poland" uświadomił mnie że panel jest przeznaczony tylko dla serwisu Lennox i że nie ma opcji żeby mi panel sprzedano lub pożyczono.....

Nie ważne że w dokumentacji piszą o przeznaczeniu panelu DM60 dla użytkownika.

Lata doświadczenia, praktyki, szkolenia a tu zamknięta kasta ludzi z Lennox blokuje rynek i szybką sprawną obsługę naszych Klientów.
Padło jeszcze pytanie czy kupiłem od Lennox jakieś urządzenie?
Nie nie kupiłem, działam na rynku od 15 lat tylko w serwisie.
Z reguły to Klient wybiera i płaci za urządzenia warte setki tysięcy złotych (choć w tej chwili nie wiem czy są tego warte)
Totalne rozczarowanie.
Mieliście już podobne sytuacje z tą marką która ewidentnie sama sobie szkodzi ?
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-09-19, 08:49:58
Top użytkownik
Staram się zrozumieć twój problem ale "układ pokarmowy wielorybów" działa inaczej ...
Zadzwoń do Lennox i zapytaj się o najbliższego partnera handlowego z którym możesz załatwić "swój temat".

Osobiście mnie nie nie dziwi zachowanie serwisu Lennox .
Nie jesteś ich : Partnerem handlowym, serwisem, klientem o dzwonisz i żądasz części lub sprzętu.

Kupuję w Lennox bezpośrednio jeszcze żadnych problemów nie miałem z serwisem i działem handlowym .

Działasz w serwisie i nie montujesz urządzeń Lennox, to znaczy podbierasz innym klientów.
Skoro nie zamontowałeś własnemu klientowi sprzętu to znaczy że podbierasz klientów innym.
Ktoś kto zaprojektował sprzedał zamontował liczy na stałą obsługę i wtedy pojawiasz się Ty.

Nie wiem jak jest u innych ale w u wielu producentów jest tak że nie możesz zmieniać bez powodu firmy montażowej/serwisowej . X montował Y będzie serwisował. Tak to nie działa .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

polipropylen

2017-09-19, 09:10:16
Nowy użytkownik
DBKlima
No comment....

Panowie piszcie konkrety a nie pierdoły i domysły co do mojej osoby.... nie taki jest temat....
Wiecie jakie podejście do klienta jest z innych przedstawicielstw globalnych marek...
Moim zdaniem zostałem potraktowany naprawdę wyjątkowo Smile)
  • Odpowiedz

fgazudt

2017-09-19, 09:29:05
Użytkownik
Ale to są konkrety. DBKlima ma rację.
Spróbuj zdobyć chociażby oprogramowanie do agregatów wody lodowej.
Z resztą jak operator ma urządzenie to niech to robi serwis ten który się na tym zna a nie przysłowiowy Pan Czesiu. Dzięki temu kończy się problem z nierzetelnym serwisem.

Po za tym słowo kasta ostatnio jest na topie a na mnie działa jakoś uczulająco ......
  • Odpowiedz

polipropylen

2017-09-19, 10:09:18
Nowy użytkownik
Atakujecie nie tę osobę którą powinniście.
Panowie...jakieś kompleksy.... ?
Wyżywajcie się na korporacjach które w zmowie cenowej dyktują dumpingowe warunki cenowe na rynku.
Czytajcie z uwagą...jak Lennox podchodzi do obsługi klienta.
(czytaj: panel DM60 przeznaczony jest tylko i wyłącznie dla klienta, serwisant zbyt wiele z nim nie zdziała, to tak jak byście zastrzegli sprzedaż pilota IR do "spliciaka")
Załatwiłem już DS60.
Pozdrawiam wszystkich "normalnych" serwisantów bez uprzedzeń.

Bez odbioru..... palce już mnie bolą od klikania Smile)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-09-19, 10:28:51
Top użytkownik
polipropylen napisał(a):DBKlima
Panowie piszcie konkrety a nie pierdoły i domysły co do mojej osoby.... nie taki jest temat...
Wiecie jakie podejście do klienta jest z innych przedstawicielstw globalnych marek...
... no nie wiem ... ale to są podejścia w 99% prawidłowe zgodne z oczekiwaniami ich klientów.

Klienci chcą być obsługiwani przez firmy autoryzowane, wyspecjalizowane zajmujące się profesjonalnie na co dzień a nie z doskoku sprzedażą, montażem i serwisem urządzeń danej marki .

Taka "Sytuacja" : Ja tylko serwisuje, druga firma ja tylko sprzedaje, trzecia firma ja tylko montuje .... to będzie lepsze ?

Wyjątkiem jest serwis centralny gdzie wszyscy autoryzowani mogą dostać części na gwarancji .
  • Odpowiedz

MarioO

2017-09-19, 12:55:18
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):Klienci chcą być obsługiwani przez firmy autoryzowane, wyspecjalizowane zajmujące się profesjonalnie na co dzień a nie z doskoku sprzedażą, montażem i serwisem urządzeń danej marki .
Malowani chłopcy w nowym super busie posiadający autoryzację wcale nie muszą być wyznacznikiem profesjonalizmu danej firmy.

Wracając do tematu kolega polipropylen moim zdaniem powinien być przede wszystkim zachęcony do współpracy i zachęcając go do tego powinien otrzymać panel zwłaszcza że nie jest to panel serwisowy jak pisze. Nie jest Panem Czesiem z ulicy jak pisze fgazudt który klepie młotkiem ceowniki tylko zajmuje się serwisowaniem urządzeń chłodniczych od 15 lat.I tu szacunek bo nie wielu jest w naszej branży tych co potrafią naprawić urządzenie chłodnicze za to mamy bardzo wielu montażystów
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-19, 14:39:06 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

jack63

2017-09-19, 13:44:29
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):
polipropylen napisał(a):DBKlima
Panowie piszcie konkrety a nie pierdoły i domysły co do mojej osoby.... nie taki jest temat...
... no nie wiem ... ale to są podejścia w 99% prawidłowe zgodne z oczekiwaniami ich klientów.
Klienci chcą być obsługiwani przez firmy autoryzowane, wyspecjalizowane zajmujące się profesjonalnie na co dzień a nie z doskoku sprzedażą, montażem i serwisem urządzeń danej marki .
Taka "Sytuacja" : Ja tylko serwisuje, druga firma ja tylko sprzedaje, trzecia firma ja tylko montuje .... to będzie lepsze ?
Wyjątkiem jest serwis centralny gdzie wszyscy autoryzowani mogą dostać części na gwarancji .
Straciłem cały szacunek do Ciebie. Przykre ale prawdziwe.
Mówiąc w skrócie pi...lisz jak potłuczony i zadufany w siebie sprzedawca/marketingowiec. Skąd wiesz co chcą klienci i to może wszyscy. A może Ty wiesz ZA NICH lepiej, bo tak Tobie i innym podobnym pasuje.
MariOo napisał(a):Malowani chłopcy w nowym super busie posiadający "autoryzację"  wcale nie muszą być wyznacznikiem profesjonalizmu danej firmy.
Dokładnie tak. Już nie raz się o tym przekonałem i to o pracujących dla wieeeelce renomowanych firm.
Jakość serwisów "firmowych spada na łeb na szyję, bo godzą się na niskie kwoty a potem nadrabiają marketingiem czyli ściemnianiem. Z resztą sprawa nie dotyczy tylko chłodnictwa. To tendencja światowa. Tzw. optymalizacja kosztów serwisu...
Stoje murem za polipropylen, bo on po prostu naprawia a nie ściemnia. Niestety dostęp do informacji serwisowych jest coraz gorszy. Cała istotna wiedza chowa się w procesorach i jest stamtąd "niewyjmowalna".
Jedyne co to my możemy się wspierać na zasadzie kontaktów osobistych i wiedzy, że Ty mi dziś a jutro ja Tobie.
Z drugiej strony kupując urządzenie za kiiiilka zł trzeba spisać umowę ze sprzedawcą na dołączenie dokumentacji serwisowej. Mało tego to powinno być zawarte w warunkach przetargu. Jak ktoś ze sprzedawców się nie zgadza niech spada na drzewo. Jakby takie warunki stawiali nabywcy to byłaby inna rozmowa. Przecież, z reguły, klient takiego urządzenia ma na miejscu swoich ludzi na etacie lub umowie serwisowej i dlaczego ma zmieniać swoje korzystne dla niego przyzwyczajenia? Dlatego żeby serwis "autoryzowany" zarobił na nim ograniczając koszty koncernu???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-19, 13:47:11 przez jack63.)
  • Odpowiedz

gadget

2017-09-19, 20:37:30
Zaawansowany użytkownik
A już miałem wstawiać kilka lenoxików żeby się ludzie grzali , ciesze się że ten post przeczytałem. Baj,baj ... lenoxiki za tydzień zamawiam jednak inną sprawdzoną firmę...
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-09-20, 08:04:33
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Straciłem cały szacunek do Ciebie.
jack63 śmiało ferujesz tym szacunkiem . Jeszcze mi go nie okazałeś a już go straciłem.
jack63 napisał(a):Skąd wiesz co chcą klienci i to może wszyscy. A może Ty wiesz ZA NICH lepiej, bo tak Tobie i innym podobnym pasuje.
Każdy musi trafić w swoją grupę docelową może ja zapełniam niszę której Ty czy inni nie potrzebują.
jack63 napisał(a):Jakość serwisów "firmowych spada na łeb na szyję, bo godzą się na niskie kwoty a potem nadrabiają marketingiem czyli ściemnianiem. .
Jest wręcz przeciwnie ... ale każdy wie swoje .
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2017-09-20, 09:18:44
Użytkownik
Akurat znam polipropylena i jest tak jak pisze.
Wielu jest tu pewnie serwisantów działających na zasadzie podwykonawców wielkich firm serwisowych posiadsjących do obsługi całe galerie handlowe lub markety.
I to właśnie oni są wykluczani przez producentów bo nie są ich dustrybutorami i przedstawicielami. A znają ten sprzęt niejednokrotnie lepiej niż montażyści tego sprzętu.
Jak byśmy mieli mieć certyfikaty każdej firmy to zabrakło by roku na szkolenia a zaraz trzeba by robić nowe bo przecież powoli certyfikaty mają termin ważności.
Jeżeli już tak ma być to dosłownie wszystko powinno być sprzedawane certyfikowanym serwisom:
klocki hamulcowe też można złe założyć bez szkolenia
żarówkę w lampie samochodowej włożyć tak że będzie oślepiać
itp itd
Do tego dążymy?
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-09-20, 09:55:41
Zaawansowany użytkownik
Lenox do dziadostwo jak i ich polityka tajności. I życzę im więcej takich wpadek jak mają ostatnio z pompami ciepła. Tyle co w tym roku klienci na nich na psioczyli to w życiu nie słyszałem.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-09-21, 06:58:37
Top użytkownik
... wiem narzekam/my... ja, wy, oni.
To niech ktoś poda producenta u którego macie pełne wsparcie i nie ma z nim i z jego sprzętem kłopotów.
Jest taki ideał . Ja nie znam.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-09-21, 11:05:04
Zaawansowany użytkownik
Nie wolno.To jest niezgodne z regulaminem Rolleyes
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-09-21, 12:24:24
Top użytkownik
:lol: :lol: tragedia
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-09-21, 13:37:55
Zaawansowany użytkownik
Nie ma urządzeń które się nie psują. Czy ktoś miał jakiś problem z dostaniem części do Trane z dostępem do parametrów. Czy też problem z wymianą sterownika. Lenox i ich chińskie przetworniki ciśnienia :lol: dobrze że ich z papieru nie robili.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

gadget

2017-09-21, 15:08:04
Zaawansowany użytkownik
MariOo napisał(a):Nie wolno.To jest niezgodne z regulaminem Rolleyes

Dobre he he
  • Odpowiedz

HC

2017-09-23, 09:09:08
Użytkownik
Pompy ciepła "Lennoxa" to tak naprawdę Carrier.
Polityka dużych firm jest taka a nie inna i nie ma co się bulwersować tak działa kasa.
Przykładowo dlaczego trzeba podać typ i nr seryjny urządzenia zamawiając coś w lennox, trance, carrierze, climaveneta sprawdzają czy poprosstu ktoś nie wpierdziela się im na ich teren. Też chcą z czegoś żyć.

Z mojego punktu widzenia dobrze jest że nie każdy ma DS do Lennnox czy moduł komunikacyjny do AWL Carriera bo w nie powołanych rękach więcej to biedy narobi niż pożytku, a uczenie się obsługi wyższych ustawień serwisowych na gratach za kilkdziesiąt/ kilkaset tysięcy to niezbyt dobry pomysł.

Co do zmiany harmononogramu i temperatury w poszczególnych strefach A,B,C można to zrobić ze zwykłego DC(Panelu obsugowego użytkownika) tylko trzeba trochę instrukcję poczytać, na platformie lennoxa wszystko jest dostępne od ręki.

Tyle w temacie.

Pozdro Roofguys
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-23, 09:09:32 przez HC.)
  • Odpowiedz

polipropylen

2017-09-24, 07:11:53
Nowy użytkownik
"Klienci chcą być obsługiwani przez firmy autoryzowane, wyspecjalizowane zajmujące się profesjonalnie na co dzień a nie z doskoku sprzedażą, montażem i serwisem urządzeń danej marki "
Właśnie to Klient zlecił mi obsługę kilku rooftopów. Ceny usług Lennox były nie adekwatne do jakości. Cytując delikatnie słowa Klienta. Nasz Polski Lennox jest najlepszy również w tym że nie udostępnia szkoleń autoryzacyjnych. Kilkukrotnie dzwoniłem z zapytaniem o szkolenia, niestety nie prowadzą.
Nie można nic kupić...
Nie można zdobyć autoryzacji...
Czy zrobi z tym ktoś porządek ?

"Polityka dużych firm jest taka a nie inna i nie ma co się bulwersować tak działa kasa. "
W USA hydraulik może kupić i zamontować rooftopa Lennoxa (zupełnie inna polityka tej samej firmy).
Takie rzeczy tylko w Polsce. Zamknięte kliki i ograniczanie wiedzy dla własnych korzyści. Dlatego Polska kuleje i jest zawsze w tyle z postępem. Sami sobie to robimy.
Pooglądajcie i popiszcie z chłopakami ze stanów (wpiszcie service HVAC na YouTube )

"Co do zmiany harmonogramu i temperatury w poszczególnych strefach A,B,C można to zrobić ze zwykłego DC(Panelu obsługowego użytkownika) tylko trzeba trochę instrukcję poczytać, na platformie Lennoxa wszystko jest dostępne od ręki. "

Pomyliło ci się z DC50. W DC60 tylko bieżąca godzina i dzień tygodnia.Proszę doczytaj.
[reklama]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-24, 07:36:43 przez polipropylen.)
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2017-09-24, 10:48:29
Użytkownik
Powinno być tak jak z samochodami - producenci muszą udostępniać oprogramowanie i dane techniczne części zamiennych dla niezależnych producentów i serwisów. Inaczej byśmy byli skazani tylko na autoryzowane.
  • Odpowiedz

polipropylen

2017-09-24, 14:36:22
Nowy użytkownik
Żeby nie być gołosłownym....
Jak jest naprawdę z marką Lennox i jak powinno być w Polsce a nie jest.

Opis od serwisanta z U.S.A.

Wchodzicie sobie na stronkę Lennox PROs
[reklama]
Rejestrujecie się podając numer klienta Lennox.
I uwaga.
Jeśli nie macie numeru klienta. To Lennox go wam nada ale....
Musicie być certyfikowanym serwisem który posiada certyfikat z tej strony.
To odpowiednik naszego UDT.
[reklama]
Po nadaniu numeru klienta Lennox, robicie sobie zakupy.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa