Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nieszczelność osuszacza ML 163 2.7 cdi

34 Odpowiedzi, 15535 Wyświetleń
Wstecz 1 2

madmax1971

2018-05-11, 11:50:57
Nowy użytkownik
Witam. wczoraj założyłem nowe oringi skręciłem, pojechałem do fachowca no i.. na wysokim ciśnieniu szczelność dobra na niskim puszcza. Mechanior rozbiera i okazuje się że główka rurki która wychodzi z osuszacza ma wżery i oring nie trzyma. Pojechałem do serwisu do Niemiec i zamówiłem nową rurkę. Więc myślę że znalazła się przyczyna wycieku.
  • Odpowiedz

madmax1971

2018-05-11, 20:38:13
Nowy użytkownik
odnośnie oleju dodawanego do czynnika przy wymianie osuszacza to trzeba dodać 5,4% to około 20ml.? A wcześniej wymieniali mi osuszacze już 3 razy i nie dodawał oleju, wiec teraz przy wymianie trzeba dodać 3x 20 ml ? Czy dobrze rozumie? Za każdym razem wyciągał czynnik z klimy.
  • Odpowiedz

madmax1971

2018-05-14, 08:11:08
Nowy użytkownik
Witam. Bardzo proszę o opowiedz na wcześniejszego maila. Dziękuję
  • Odpowiedz

obser

2018-05-14, 08:25:22
Top użytkownik
Dasz dawkę jednokrotną, układ nie pracował, więc oleju tam raczej nie zostawił. Gorzej będzie jak zaoleisz układ.
  • Odpowiedz

madmax1971

2018-05-14, 19:05:01
Nowy użytkownik
Za pierwszym razem po wymianie osuszacza układ pracował jeden dzień i zaczął ciec ,więc mechanik wyciągną czynnik. Wymienił osuszacz znów na nowy ,nabił znów nie dodając oleju, osuszacz zaczął ciec wiec wyciągną czynnik. Wymieniłem trzeci raz osuszacz uszczelniłem rurki i pojechałem do nabicia już do innego mechanika dodał oleju chyba z 20 ml nabił klimę i znów przepuszczała. Wyciągnął czynnik zdjął przewody i okazało się że na końcówce przewodu , tego dłuższego, jest lekko przeżarty , i uszczelniacz nie trzyma. Zamówiłem nowy przewód w serwisie w Niemczech i jutro będzie montował i nabijał. Osuszacz zostaje ten sam bo go zatkał . Wiec ile teraz oleju powinien nalać?
  • Odpowiedz

madmax1971

2018-05-14, 22:32:11
Nowy użytkownik
W nawiązaniu do wcześniejszego maila. Czy dobrze liczę 2 rurki 3 osuszacze to powinno zostać wlane 50ml. Zostało nalane 20ml więc trzeba jeszcze dolać 30ml.? Bardzo proszę o odpowiedz.
  • Odpowiedz

Jarek79kk

2018-05-18, 05:57:37
Użytkownik
mialem podobnie w w163..osuszacz nowy a ciagle uciekalo na polaczeniu (tym tylnym chyba) koncowka na przewodzie miala faktycznie lekkie wzery, ale w koncu ulamal sie przewod przy nadkolu. nadkole bylo oberwane i ktos na trytke przypial nadkole do przewodu, przewod od ulamania dokonca wymieniony (przespawany) i nowa koncowka, niby taka sama a wciaz uciekalo. osuszacz hella. zauwazylem ze samo polaczenie na osuszaczu jest malo stabilne i lekko ruszajac przewodem (np tak jakby drgal podczas jazdy) i zaczyna uciekac. kombinowalem z przeroznymi oringami. z wielkoscia tez nie mozna przesadzic bo dasz za duzy to go przytniesz przy wkladaniu cocbyc nie wiem jak krecil i smarowalolejem i tak sie przytnie. zauwazylem ze im wiekszy tym gorzej. musi wejsc z lekkim oporem ale dosc lekko be zuzycia sily. taki efekt uzyskalem najelpszy. choc po roku widze ze zielono tam troche jes. odpuscilem temat bo robilem to tyle ze mam obrzydzenie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-18, 05:58:29 przez Jarek79kk.)
  • Odpowiedz

madmax1971

2018-05-18, 09:27:23
Nowy użytkownik
Dzięki Jarek za odpowiedz. Ja też już rzygam tym tematem. poszło już na to dużo kasy ale muszę to zrobić. Już wymieniłem tą krótszą rurkę na nową [ 120 Euro] i trzyma ale ciekło z tej drugiej stopki. Teraz zakupiłem cały nowy przewód [ 110 Euro] ten długi od osuszacza aż do wnętrza auta. Kupiłem go w serwisie w Niemczech. Stary przy stopce był skorodowany. Teraz czekam aż mechanior znajdzie czas i mi go założy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • Odpowiedz

Jarek79kk

2018-05-18, 19:19:35
Użytkownik
Piszesz o 2.7cdi ja robilem 4.0cdi i jest tak ciasno za silnikiem ze nawet nie chcalbym tego robic
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa