Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

bezpieczna temperatura

13 Odpowiedzi, 9960 Wyświetleń

kucyk98

2018-11-22, 10:40:25
Nowy użytkownik
witam
Nie wiem czy dobrze zamieściłem zapytanie ale proszę o pomoc.
mam coś takiego jak chłodziarka do mleka. jak sama nazwa wskazuje ona chłodzi. Chciałbym zamontować do niej grzałki i podgrzewać wodę do temp 80st C. I tu moje pytanie. Czy jest to bezpieczne? czy nie spowoduje to uszkodzenia agregatu chłodniczego lub wybuch instalacji?
Będę wdzięczny za pomoc.
  • Odpowiedz

czesio26

2018-11-22, 14:29:55
Użytkownik
w jakim celu masz tam grzać wode?
  • Odpowiedz

p.obelix

2018-11-22, 17:20:26
Zaawansowany użytkownik
Jaki czynnik chłodniczy ? Jeśli to R134a to w instalacji wzrośnie ciśnienie do 25 bar trochę dużo może być problem.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

kucyk98

2018-11-23, 08:07:27
Nowy użytkownik
Wodę chce podgrzewać w dwóch celach:
1) ogrzewanie hali - ciepła wode max 40st puszczę przez nagrzewnice wodną.
2) wysładzanie (produkcja piwa) - podgrzewanie wody do temp 78st C i przepuszczanie jej przez młóto.

Chcę zatrzymać funkcję chłodzenia bo będzie mi służyć jako zbiornik wody lodowej.

Co do czynnika to nie mam pojęcia jaki tam może być. Chłodnia za z 10 lat minimum.
  • Odpowiedz

czesio26

2018-11-23, 12:23:21
Użytkownik
Podejrzewam,że masz typowy schładzalnik do mleka z nierdzewki z płaszczem chłodzącym (=podwójne dno).
Taki 10 letni to ma r404 lub r22
Podgrzanie w nim wody do temp 80 stopni spowoduje wzrost ciśnienia czynnika chłodniczego do kilkudziesieciu barów i rozerwie dno(na pewno!!!!!! )
Odpuść ten pomysł,max temp w miarę bezpieczna dla schładazlników to tak 35 a góra 40 stopni.
  • Odpowiedz

kucyk98

2018-11-23, 12:42:08
Nowy użytkownik
dziekuje za odpowiedz... niestety nie pocieszyłes mnieSad
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-11-23, 18:46:21
Zaawansowany użytkownik
kucyk98 napisał(a):dziekuje za odpowiedz... niestety nie pocieszyłes mnieSad
Jak najbardziej można odzyskać
  • Odpowiedz

kucyk98

2018-11-27, 07:59:51
Nowy użytkownik
witam
przepraszam za moją zwłoke... ale co moge odzyskac?
  • Odpowiedz

czesio26

2018-11-27, 08:44:17
Użytkownik
koledze chodziło chyba o odzysk ciepła,ale to musisz przeanalizować,czy to się opłaca.
A jakiej pojemności masz ten schładzalnik ? i jak czesto używasz do chłodzenia wody??
  • Odpowiedz

kucyk98

2018-11-27, 16:55:51
Nowy użytkownik
Chcialbym grzac w nim 2 razy w tygodniu. Zbiornik ma pojemnosc 600l. 80stvC to juz wybychowa temp jak sie okazuje. No niestety bede musial zadowolic sie grzaniem wody do temp 20 st C. A za jej pomoca ogrzac pomieszze ie przepuszczajac ja przez nagrzewnice wodna.
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-11-28, 19:34:22
Zaawansowany użytkownik
kucyk98 napisał(a):Chcialbym grzac w nim 2 razy w tygodniu. Zbiornik ma pojemnosc 600l. 80stvC to juz wybychowa temp jak sie okazuje. No niestety bede musial zadowolic sie grzaniem wody do temp 20 st C. A za jej pomoca ogrzac pomieszze ie przepuszczajac ja przez nagrzewnice wodna.
Nie dokończyłem wypowiedzi w poprzednim poście bo podrostu ją ucięło jakaś cenzura czy co otóż można odzyskać ciepło z układu chłodniczego na r 404a w granicach 65 st C na r22 nawet do 80 st C i nic nie wybuchnie ale moje pytanie: Co chcesz grzać i gdzie w zbiorniku chcesz grzać, bo nie bardzo rozumiem o co ci chodzi?
  • Odpowiedz

kucyk98

2018-11-29, 17:50:44
Nowy użytkownik
Juz wyjasniam... chcialem grzac wode w tym zbiorniku. Woda mialaby sluzyc do wysladzania piwa. Grzalki chcialem zamontowac na dole zbiornika. Nie chce odzyskiwac z instalacji bo to sie mija z celem. Bo musze misc drugi zbiornik do ktorego bede odprowadzal cieplo.
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-12-01, 09:16:27
Zaawansowany użytkownik
kucyk98 napisał(a):Juz wyjasniam... chcialem grzac wode w tym zbiorniku. Woda mialaby sluzyc do wysladzania piwa. Grzalki chcialem zamontowac na dole zbiornika. Nie chce odzyskiwac z instalacji bo to sie mija z celem. Bo musze misc drugi zbiornik do ktorego bede odprowadzal cieplo.
a to zupełnie inna sprawa to grzanie agregatem chłodniczym nie wchodzi w grę
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa