Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaka klima do gabinetu stomatologicznego??

15 Odpowiedzi, 14006 Wyświetleń

Nestor

2008-06-25, 22:25:47
Nowy użytkownik
Witam,
W związku z brakiem wentylacji w pomieszczeniu gabinetu stomatologicznego, zmuszony jestem zamontować klimatyzator. Jestem zielony w tym temacie i proszę o pomoc jakie firmy polecacie, a jakich nie, na co zwrócić uwagę? Oczywiście interesuje mnie sprzęt całoroczny, a więc dobrze by było, żeby jego pazerność na prąd była jak najmniejsza.
Pomieszczenie ma powierzchnię 20m2 i wysokość 2,75m, więc kubatura wynosi 55m3.
Bardzo proszę o pomoc, gdyż jest to sprawa pilna.
Gdzie najlepiej kupować taki sprzęt? Czy jest sens kupować w marketach czy raczej tego unikać?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-26, 04:54:41 przez Nestor.)
  • Odpowiedz

aro-wroclaw

2008-06-26, 14:37:39
Nowy użytkownik
Witam a jaka to cześć polski jak koło Wrocławia do przyjadę zrobię ofertę
  • Odpowiedz

Nestor

2008-06-26, 15:06:06
Nowy użytkownik
No to kawałek drogi. Małopolska. 40 km na wschód od Krakowa.
  • Odpowiedz

crocens

2008-06-26, 15:41:23
Top użytkownik
Witam,
klimatyzator sluzy do ochladzania powietrza, nie do wentylowania pomieszczenia. Jednakże w większości modli kasetonowych jest możliwość dorobienia zaciągu świeżego powietrza z zewnątrz. Wymaga to małej przeróbki w obrębie jednostki. Takie klimatyzatory ciężko dostać w markecie, jednak zdecydowanie odradzam kupno w takim miejscu, zaoszczędzimy na kupnie, jednak ewentualny serwis będzie dużo droższy. Dodatkowo dla zachowania gwarancji będzie musiała zamontować go firma, która z pewnością policzy więcej za tę usługę.
Z firm polecam Sinclair, LG, Fujitsu

Pozdrawiam!
.
  • Odpowiedz

admin

2008-06-27, 07:21:44
Gość
Witam
zgadzam się z przedmówcą, jeśli chodzi ci o samo obniżenie temperatury to myślę że jakiś splicik, odradzam i to bardzo wynalazki z marketów. Ogólnie to zlecił bym to jakiemus dobremu wykonawcy w twoim mieście... Myslę że to nie będzie duża inwestycja, przynajmniej moim skromnym zdaniem :-)))

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Nestor

2008-06-27, 19:00:34
Nowy użytkownik
A co powiecie na te zestawy do samodzielnego montażu np. Zibro SC 1226?? Dlaczego te z marketów są gorsze?? Czy chodzi też o firmówki w marketach??

Tylko proszę o obiektywne odpowiedzi. To, że lepiej zlecić montaż fachowcom to wiem. Niestety, budżet już mocno napięty i nie stać mnie na klimę za 3 tys.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-27, 19:23:54 przez Nestor.)
  • Odpowiedz

senior

2008-06-27, 19:57:03
Zaawansowany użytkownik
jako stomatolog- budżet heh dobre :-) nie to bym się smiał. jak dasz radę to zakładaj sam, najpierw przeczytaj instrukcję, czy wogóle możesz sam bez utraty gwarancji
  • Odpowiedz

Nestor

2008-06-27, 22:26:27
Nowy użytkownik
Seniorze,
uwierz mi, że startując z gabinetem, urządzając go od zera, korzystając tylko i wyłącznie z kredytu, to uwierz mi zastanawiałbyś się na budżetem. Na początku miało wystarczyć 60 tys. Teraz zbliżamy się do 90 tys. i powiedzmy, że widać pomału koniec, więc ładowanie w samą klimę średniego poziomu 3-4 tys. jest na chwilę obecną niemożliwe. Jeżeli miałbym kasę to nie pisałbym na tym forum tylko zamówił profesjonalną firmę.
Sorki za wywód, ale jakoś nie ubawił mnie ten żart ze stomatologiem i jego budżetem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-28, 05:31:41
Moderator
dzis wszyscy placza ze nie maja kasy
załoz sobie jakiegos chinczyka za ok 2 tysie z montazem jezeli masz budzet cienki tylko jak wydałes juz 90 tysi to te 3 to jest nic
  • Odpowiedz

Nestor

2008-06-29, 21:45:17
Nowy użytkownik
Dzięki wszystkim, szczególnie za pomoc.
Mg_1 trzeba było myć ząbki, to teraz byś nie płacił ;-)
A do radekklimat - rozkręć podobny interes od podstaw to zobaczysz ile na to kasy trzeba i będziesz się zastanawiał na co i ile kasy wydać.

Temat uważam za zamknięty :-)
  • Odpowiedz

drago

2008-06-30, 13:23:59
Nowy użytkownik
Nestor kolego myślisz że wyposażenie firmy która ma zajmować sie chłodnictwem, klimatyzacją to jest wydatek kilku zl.
3 lata temu tez postanowiłem pójść na swojej i zaczynalem od zera i powoli sie rozkręca Big Grin
Nikt nie kazał ci otwierać gabinetu mozna było iśc do kogoś pracować

Pozdrawiam
DRAGO
  • Odpowiedz

kk001

2019-02-02, 11:24:36
Nowy użytkownik
Klimatyzacja u mnie już zamontowana. Powiedźcie mi teraz jakie macie oprogramowanie które jest sprawdzone, [reklama] Szukam czegoś sprawdzonego, programu który jest łatwy o obsłudze no i niedrogi Smile
  • Odpowiedz

obser

2019-02-04, 12:47:14
Top użytkownik
A ja bym się skupił na wentylacji, zostawiając klimatyzację na później, jak już gabinet się rozkręci. Łatwiej założyć splita, niż skuteczną wentylację.
  • Odpowiedz

barbie

2019-02-04, 16:47:49
Top użytkownik
to jest 10 letni temat reklamiarza !!! .
  • Odpowiedz

obser

2019-02-04, 17:41:12
Top użytkownik
Masz rację, człowiek stary i głupi i nie patrzy na daty Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa