Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Multi Split Gree/Midea

14 Odpowiedzi, 7015 Wyświetleń

Majk1984

2020-05-14, 00:57:13
Nowy użytkownik
Witam ekspertów !
Stoję przed wyborem/montażem klimatyzacji w mieszkaniu salon 26m2 oraz sypialnia ok 22m2 - jednostka zewnętrzna będzie zamontowana na balkonie w salonie - Robiłem małe rozeznanie i polecano mi cena/jakość Gree oraz Midea - Samsungi najlepsze ale nie stać mnie niestety...
Tutaj pytanie - czy jest na forum jakaś firma co zajmuje się montażem na śląsku ? Tak by było chyba najlepiej wziąć fachowców z forum i bez ryzyka...
Ca sądzicie o wyborze tych dwóch firm ?
Czy od jednostek wewnętrznych musi być odprowadzony wężyk do kanalizacji dla skroplin ? bo tak słyszałem a to będzie największy kłopot...
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc i doradztwo !
  • Odpowiedz

jack63

2020-05-14, 11:09:50
Zaawansowany użytkownik
Majk1984 napisał(a):Samsungi najlepsze
A kto ci tak powiedział? Zależy jeszcze dla kogo sa najlepsze. Może dla sprzedawcy tak,bo ma dużą marżę.
Majk1984 napisał(a):Ca sądzicie o wyborze tych dwóch firm ?
Srednie chińczyki i tyle. Jak będziesz miał trochę szczęścia i dobry montaż to będzie ok.
Majk1984 napisał(a):Czy od jednostek wewnętrznych musi być odprowadzony wężyk do kanalizacji dla skroplin ? bo tak słyszałem a to będzie największy kłopot...
Tak. Nalepiej jak ?ąż skroplin jest wyprowadzony z rurami na zewnątrz i woda sama spływa. Jak jest pod górę to pompka. Tu już gorzej bo pompki sie psują i może dojśc do zalania.
Czasami udaje się podłączyć do kanalizacji domowej, bo np. łazienka lub WC za ścianą.
To już musi stwierdzić instalator na miejscu.
  • Odpowiedz

Majk1984

2020-05-14, 13:20:05
Nowy użytkownik
Nie ma mozliwosci odprowadzenia do kanalizacji - mozna pezez sciane na zewnatrz do rynny ?? Praktykuje sie takie rozwiazania w blokach ?
Skoro Gree i Midea to srednie Chinczyki to co lepiej niezbyt drozej ? Rotenso to jakas lepsza opcja ? Bo mam u blisko dystrybutora i zachwalaja - ale wiadomo ze swoje to musza zachwalac...
  • Odpowiedz

Amfan

2020-05-14, 18:52:41
Top użytkownik
Rotenso to nocna zmiana w Midei
  • Odpowiedz

aminokwas

2020-05-14, 20:06:41
Zaawansowany użytkownik
Majk1984 napisał(a):Nie ma mozliwosci odprowadzenia do kanalizacji - mozna pezez sciane na zewnatrz do rynny ??
Do rynny jak najbardziej. Nie mylić z rurą spustową, bo tu już niekoniecznie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-05-15, 06:25:18
Top użytkownik
aminokwas napisał(a):
Majk1984 napisał(a):Nie ma mozliwosci odprowadzenia do kanalizacji - mozna pezez sciane na zewnatrz do rynny ??
Do rynny jak najbardziej. Nie mylić z rurą spustową, bo tu już niekoniecznie.
Do rynny się nie daje ... śmierdzi z klimy jak z murzyńskiej chaty czasami nawet syfon nie pomaga .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

aminokwas

2020-05-18, 06:18:12
Zaawansowany użytkownik
Z rynny śmierdzi? Pierwsze słyszę. :-)
  • Odpowiedz

Majk1984

2020-05-18, 15:12:05
Nowy użytkownik
Reasumujac Gree/Midea/Rotenso bo tez sporo monterow mi je podsuwa to niska ale akceptowalna polka a Haier bedzie duzo lepszym rozwiazaniem ? Czekam aktualnie na wyceny...
  • Odpowiedz

obser

2020-05-18, 16:20:07
Top użytkownik
aminokwas napisał(a):Z rynny śmierdzi? Pierwsze słyszę. :-)
Jak ktoś myli rurę spustową z rynną, to może śmierdzieć, a nawet wiosną, lub przy oberwaniu chmury możesz mieć potop.
  • Odpowiedz

xelektronik.pl

2020-06-05, 21:36:33
Nowy użytkownik
Haier fajne klimatyzatory, rozważyłbym też Sinclaira. Jeśli jesteś jeszcze przed montażem i nie zdecydowałeś to napisz do mnie na priv, jeśli jesteś ze Śląska mogę coś sensownego zaproponować
http://xelektronik.pl/index.php/instalac...imatyzacji
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-06-05, 21:37:04 przez xelektronik.pl.)
  • Odpowiedz

JurekGR

2020-06-22, 12:20:39
Nowy użytkownik
Midea ma naprawdę spoko sprzęt, warto pomyslec
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-06-22, 13:00:45
Top użytkownik
JurekGR napisał(a):Midea ma naprawdę spoko sprzęt, warto pomyslec
Nie nie nie nie warto Wink
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-06-22, 16:07:06
Moderator
Gree, polecam, bezawaryjne
  • Odpowiedz

obser

2020-06-23, 06:14:59
Top użytkownik
Ostatnio walczyłem z Gree, skończyło się FV korygującą. Na dostawę 3 U-Crown 2 do zwrotu po pół roku.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa