Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji

6 Odpowiedzi, 3301 Wyświetleń

daw3006

2020-09-17, 07:35:05
Gość
Mam pewne wątpliwości dotyczące montażu klimatyzacji na balkonie. Otóż zakupiłem mieszkanie od dewelopera i chce zamontować klimatyzacje do mieszkania. Wentylator znajdowałby się na balkonie. Zwróciłem się do zarządcy nieruchomości z pytaniem o to jakie warunki muszę spełnić. Zadzwonił do mnie zarządca osiedla i poinformował mnie, że aktualnie nie ma jeszcze powołanej wspólnoty mieszkaniowej i nie ma żadnych wytycznych dotyczących montażu. W zaufaniu powiedział mi, że właściciele mieszkań z pierwszego etapu inwestycji deweloperskiej podjęli uchwalę o zakazu montażu klimatyzacji w mieszkaniach. Niektórzy jednak zdążyli założyć klimatyzację przed podjęciem uchwały o zakazie bez żadnego pozwolenia i teraz cieszą się z chłodnego powietrza w mieszkaniu w gorące dni. Pytanie brzmi, czy ja też tak mogę? Smile Czy są jakieś inne przepisy, które mnie blokują? Bardzo mi zależy na klimatyzacji, ale chce to zrobić zgodnie z przepisami, aby nikt mi później nie zarzucił jakiś naruszeń. Dodam jeszcze, że przeniesienie własności będzie dopiero w styczniu, ale mieszkanie mam już odebrane. Liczę na waszą pomoc.
  • Odpowiedz

adrian

2020-09-17, 09:27:01
Nowy użytkownik
Jeśli nie ma wspólnoty, wystąp o zgodę do dewelopera
  • Odpowiedz

lucas22

2020-09-17, 09:38:45
Nowy użytkownik
My robiliśmy klimatyzację w domu na poddaszu i wydaje mi się, że oferta klimatyzatorów jest tak duża, ż raczej zawsze coś sensownego można będzie wybrać. Na pewno dobry wybór masz za pośrednictwem /reklama/ Firma współpracuje z kilkoma producentami sprzętu więc można liczyć na to, że te klimatyzatory będzie można dopasować do potrzeb i miejsca, w którym instalacja będzie robiona.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-09-18, 09:19:39
Top użytkownik
Tak jak napisał ci adrian zgłoś się do dewelopera o warunki montażu .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

dados

2025-02-21, 06:55:24
Banned
Cześć, szukam firmy do montażu klimatyzacji w Leżajsku. Chodzi mi o solidny montaż, żeby sprzęt działał bez problemów przez lata. Nie wiem, czy lepiej brać dużą firmę, czy jakąś mniejszą ekipę. Ktoś może coś doradzić?
  • Odpowiedz

amaro

2025-02-21, 08:19:34
Banned
Najważniejsze, żeby firma miała doświadczenie i zajmowała się też serwisem, bo samo zamontowanie to jedno, ale potem trzeba to regularnie czyścić i sprawdzać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-21, 08:19:41 przez amaro.)
  • Odpowiedz

Michał_Womi

2025-03-11, 17:57:45
Nowy użytkownik
Jak nie ma zakazu to proponuję montować. Uchwała, że nie wolno to szczyt idiotyzmu i powinno być zaskarżone. Lepiej zrobić to przed tak mądrą uchwałą. Najczęściej zarządcy życzą sobie by jednostka zewnętrzna stała na podłodze balkonu na podkładkach antywibracyjnych. Dodatkowo są kryteria hałasu, ale zdecydowana większość urządzeń spełnia kryteria.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa