Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja do mieszkania 62m2, najwyższe piętro.

6 Odpowiedzi, 4024 Wyświetleń

drygi

2021-03-31, 20:14:27
Nowy użytkownik
Witam,

chce zamontować w nowym mieszkaniu klimatyzacje, 62m2.
Jest to mieszkanie na najwyższym piętrze (3) w bloku, można powiedzieć na poddaszu.
W mieszkaniu będą założone także rolety zewnętrzne.
Klimatyzacja ma na pewno być założona w salonie (zaznaczone na żółto na rysunku, miejsce przy balkonie, na przeciwko drzwi.
Co mnie interesuje to:
1) Czy zamontowanie jednej jednostki w salonie spowoduje też obniżenie temperatury w sypialni? (na załączonym rysunku pomieszczenie z literą S)
2) Czy jednostka 3,5kw byłaby wystarczająca, aby schłodzić salon i jeszcze dotrzeć trochę do innych pomieszczeń, czy jednak wybrać większą moc?
3) Jeden z fachowców stwierdził, że lepiej założyć multisplit (rozumiem podejście), jednak po pierwsze nie wiem, czy zakładanie dodatkowej klimatyzacji w samej sypialni ma sens, a po drugie zaproponował, aby zamontować 3kw w salonie i 3kw w sypialni (co na tak małą sypialnie, 11m2, wydaje mi się dość absurdalnym pomysłem). Cena jaką zaproponował to ok. 7tys. za multisplit z firmy Rotenso.

Podpowiecie?Smile
  • Odpowiedz

obser

2021-03-31, 20:53:20
Top użytkownik
Do sypialni "S" nie ma szans dolecieć. Ja bym wybrał jednak te multi. Dużo firm montuje 12 zamiast 09 ze względu na bardzo małą różnicę w cenie i jednakowe wymiary urządzeń i nie jest to cenotwórcze. Zamontowałbym duo 5,2 , a ścieniaki 12 i 09. Cena nie jest wygórowana.
  • Odpowiedz

drygi

2021-03-31, 20:59:56
Nowy użytkownik
Dziękuje za odpowiedź.
Co masz na myśli pisząc 12 i 09? Nie jestem aż tak w temacie, mam tylko pobieżną "wiedzę"..
Duo 5.2kw, tak? A z jakim rozbiciem na pomieszczenia?

Czy cena za te Rotenso wydaje się ok?
Będę wołał jeszcze innych fachowców, oni widziałem montują m.in. LG, Sinclair, Gree. Któreś szczególnie warto się przyjrzeć i zamontować?
  • Odpowiedz

obser

2021-04-01, 10:15:02
Top użytkownik
To wybrałbym Gree. 5,2 kW to moc agregatu multisplit na 2 obwody. 09 t0 wydajność chłodnicza ok. 2,5 kW, a 12 to ok. 3,5 kW. Wiadomo,że 2,5 kW do sypialni "S". Łączna moc 5,2, bo taką akurat znalazłem w katalogu wystarczy, bo raczej nigdy nie będą oba pracowały z najwyższą mocą.
  • Odpowiedz

drygi

2021-04-01, 10:35:46
Nowy użytkownik
Oki, dziękuję
Czy mówimy tutaj o jakimś konkretnym modelu tej klimatyzacji?
Jakiej ceny mogę się spodziewać za taki zestaw, o ile można to oszacować..?

Więc jedną klimę 3.5kw w samym salonie lepiej sobie odpuścić, nie ma co liczyć na to, że da radę schłodzić sypialnie?
  • Odpowiedz

obser

2021-04-01, 12:41:34
Top użytkownik
Jeśli dajesz warunek, że ma schłodzić sypialnie,to nie ma sensu. Nie ma szans schłodzenie pomieszczenia "S"
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa