Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Praca naprzemienna klimatyzatorów w serwerowni / jakie czasy?

15 Odpowiedzi, 9767 Wyświetleń

elkard

2019-09-20, 12:31:06
Nowy użytkownik
Witam.
Chciałem dopytać jakie się praktykuje czasy dla naprzemiennej pracy klimatyzatorów w serwerowniach? (dwóch klimatyzatorów).
Pytam w kontekście doboru odpowiedniego zegara sterującego.
  • Odpowiedz

DBKlima

2019-09-20, 14:15:04
Top użytkownik
To zależy od inwestora ...
- 24 na 24 w przypadku temp powyżej 28C 2 jednocześnie
- 7dni na 7dni w przypadku temp powyżej 28C 2jednocześnie
Dodatkowo mamy bramki sms i przychodzą nam alarmy/powiadomienia
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2019-09-20, 14:55:50
Top użytkownik
Ja ostatnio założyłem 2x 5 kW sterowanie SPIN IR, praca co 24h, sterowanie jednostkami IR, bez żadnyc kabli, po przekroczeniu ustalonego poziomu temperatury stan awaryjny - praca dwóch (można zaprogramować do 4 klimatyzatorów) i alarm w recepcji (optyczny).
  • Odpowiedz

elkard

2019-09-20, 14:58:40
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedz.
Tak, oczywiście będę to jeszcze z inwestorem dogadywał, ale chciałem sam mieć najpierw jakieś rozeznanie.
A co do alarmów/powiadomień to już będzie osobna działka. Urządzenia mają być podłączone do BMS (czy tym podobnego systemu w Daikin-e) i myślę, że to będzie tam realizowane. Ale to robi ktoś inny.
Odemnie oczekuje się wykonanie pracy naprzemiennej, powyżej 25st obydwie i wymuszenie pracy danej jednostki przy braku zasilania drugiej.
  • Odpowiedz

obser

2019-09-20, 16:32:19
Top użytkownik
Ja Ci podałem najprostsze rozwiązanie. Ustawiasz 25 st, jak jedna jednostkoa zdechnie, to po przekroczeniu 25 st załączy się druga (poprzez IR, który uczysz oryginalnym pilotem) i wyzwala styk alarmowy do dowolnego wykorzystania. Masz czytelny wyświetlacz z datą, godz, stanem pracy.
  • Odpowiedz

elkard

2019-09-20, 17:02:56
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Ja Ci podałem najprostsze rozwiązanie ...
Tak, tylko ja tu mam już narzucone pewne rozwianie.
Jednostki są wyposażone w moduły KRP928B2S i za ich pośrednictwem ma następować naprzemienne załączanie z wykorzystaniem zegara sterującego + załączanie obydwóch jednostek po przekroczeniu temp. 25 stC za pomocą termostatu pomieszczeniowego.
Moduły te mają wejście run/stop. Znajdują się obok siebie także połączenie przewodowe nie będzie tu stanowiło problemu.
  • Odpowiedz

obser

2019-09-21, 07:46:42
Top użytkownik
To wersja tego urządzenia bez IR, ma normalne wyjścia stykowe, zresztą na rynku jest parę sterowników, musisz poszukać. W sumie całe to urządzenie jest zegarem sterującym z funkcją sondy temperatury i ustawialną granicą alarmową, która po przekroczenie ustawionej temperatury przechodzi w stan alarmowy i załącza wszystkie klimatyzatory w systemie i ma wyjście alarmowe z mozliwością popdłączenia modułu gsm.
  • Odpowiedz

DBKlima

2019-09-23, 07:33:58
Top użytkownik
https://www.daikin.pl/content/dam/docume...Polish.pdf
  • Odpowiedz

AparatDozoru.pl

2021-04-25, 19:27:07
Nowy użytkownik
Gdy jeszcze montowałem klimatyzatory sam męczyłem się z rozwiązaniami marki, której nie mogę wymienić. W każdym razie obecnie ich produkt kosztuje 1400zł. Tam też była możliwość sterowania do 4 klimatyzatorów poprzez IR, lecz ogólnie tak byłem zdegustowany ofertą rynku, że w rezultacie powstał taki produkt: strona w loginie.
Aparat Dozoru - Urządzenie dla serwerowni do kontroli naprzemiennej pracy klimatyzacji. Obsługuje powiadomienia GSM. Posiada awaryjny modem GSM i wbudowane akumulatory. Powiadomienia o braku zasilania oraz powiadomienia o braku połączenia LAN.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-04-29, 08:19:24 przez AparatDozoru.pl.)
  • Odpowiedz

obser

2021-04-26, 08:35:31
Top użytkownik
Twój produkt może mieć zastosowanie, jak system jest rozbudowany i steruje nie tylko klimatyzacją w serwerowni. Łącznie z modułem GSM kupisz inny system za połowę tego co napisałeś i nie ma różnicy, czy załączanie jest przewodowo, czy poprzez IR. Ale przez IR chodzi to bardzo fajnie, bez niepotrzebnej kablowni i po roku pracy zero kłopotu. Nie wiem dlaczego reklamujesz swój produkt do sterowania klimatyzacją w serwerowni, bo to dla instalatora zupełnie nieopłacalne. Jako quasi instalacja inteligentnego budynku, to tak. W dodatku te dziwne klocki dzierżawne, z czego mało co rozumię. Sumarycznie to cenowo Twój system to kosmos cenowy do sterowania serwerowni.
  • Odpowiedz

miezala5

2021-04-28, 08:52:20
Top użytkownik
Pytanie: czy te moduły zasilane są przez UPS?
Mam taki problem (odziedziczony) że po zaniku napięcia podnosi się tylko klimatyzacja która chodziła w trakcie zaniku! Kiedy kończy swoją zmianę druga (ta co była wyłączona się nie podnosi) czyli wszystko stoi 30min bo taki jest cykl zmian po czym startuje ta jedna która chodziła w trakcie zaniku?
Dopiero się za to biorę ale już myślę po tel.od klienta gdzie tkwi problem!
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

obser

2021-04-28, 13:15:40
Top użytkownik
Zależy pewnie w jakim, bo jest parę urządzeń. To co ja rok temu założyłem ma aku żelowe 7 Ah, a co się dzieje, to nie wiem, bo wszystko chodzi, jeszcze żadnego alarmu nie było, bo jest lampa na całodobowej dyżurce. I bardzo mi się podobało sterowanie IR, bez kablowania, 10 minut zaprogramować czasy i temeratury i kasa porządna wpadła. Zawsze zbieram się kupić drugi, niby rezerwa, ale też były pytania o serwerownie, więc się przyda.
  • Odpowiedz

miezala5

2021-04-28, 19:12:02
Top użytkownik
obser napisał(a):Ja ostatnio założyłem 2x 5 kW sterowanie SPIN IR, praca co 24h, sterowanie jednostkami IR, bez żadnyc kabli, po przekroczeniu ustalonego poziomu temperatury stan awaryjny - praca dwóch (można zaprogramować do 4 klimatyzatorów) i alarm w recepcji (optyczny).

Ale czy tym da się setrować na przemian?
2h jedna klima dwie godziny druga a przy alarmie obie lub przy awarii jedna.
  • Odpowiedz

DBKlima

2021-05-04, 09:04:54
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Ale czy tym da się setrować na przemian?
2h jedna klima dwie godziny druga a przy alarmie obie lub przy awarii jedna.
Tu masz link do instrukcji :
http://www.ventars.nazwa.pl/dokumentacja/IOSPNIR.pdf
  • Odpowiedz

krzysztof12019

2021-05-06, 10:17:17
Nowy użytkownik
Dzięki wielkie
Miłośnik rowerów górskich
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa