Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Odzysk ciepła 2 układy

6 Odpowiedzi, 10681 Wyświetleń

tomislawwitow

2022-01-24, 17:28:05
Nowy użytkownik
Posiadam 2 agregaty chłodniczne, chciałem energię cieplną odzyskać do zbiornika z 2 węzownicami. Czy zbiornik musi byc jakis specjalny czy wystarczy od c.w.u z wężownicą ? Chodzi mi o te zbiorniki Galmet itp
2 Opcja podpiąć tylko jeden zbiornik 550l do jednej węzownicy, zalany mlekiem do pełna, ale czy wystarczy mi to do ogrzania 50l wody na jeden raz ? Przyjmując, że dziennie zaleje 225l mleka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-01-24, 17:29:58 przez tomislawwitow.)
  • Odpowiedz

Amfan

2022-01-25, 10:00:03
Top użytkownik
Musi być wymiennik feon/woda.
Do jakiej temperatury chcesz grzać wodę.
  • Odpowiedz

tomislawwitow

2022-01-25, 10:21:17
Nowy użytkownik
Minimum temp 40, 50 stopni. Znaczy z tego co czytałem są 2 opcje. Wymiennik płytowy z pompką oraz zbiornikiem który wstępnie chłodzi mleko i on ma wiekszą wydajnosc lub sam zbiornik z wężownicami podlączony pod układ agregatu, mniejsza wydajnosć. Żeby ta opcja u mnie działała, musiał bym mieć w zbiorniku na wode 2 takie układy. Teraz są zbiorniki tańsze emaliowane i droższe z nierdzewki. Droższe mają bardziej wydajne wężownice spiralne, tańsze w kształcie litery U
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-01-25, 10:22:51 przez tomislawwitow.)
  • Odpowiedz

czesio26

2022-01-25, 14:28:53
Użytkownik
Witaj
Proponuje dedykowany do odzysku ciepła zbiornik z nierdzewki,podłacza sie go szeregowo w układ wysokiego cisnienia zaraz za sprężarką.Mam taki 60litrów i koszt ok 2000 zł.
Pozwoli na ogrzanie wody w ilosci 50 l do temperatury45-55 stopni przy załadunku 100-130 l mleka o temperaturze 35 stopni.
Zamontowałem takich kilkadziesiat-śmiga :-)
z jakiego rejonu pochodzisz?
A montaz wymiennika płytowego odradzam,to przerost formy:wymiennik płytowy,pompka,jakiś włacznik,zbiobnik buforowy itp... ,za dużo tego do tak małego zbiornika mleka.
  • Odpowiedz

czesio26

2022-01-25, 14:38:15
Użytkownik
Witaj
Proponuje dedykowany do odzysku ciepła zbiornik z nierdzewki,podłacza sie go szeregowo w układ wysokiego cisnienia zaraz za sprężarką.Mam taki 60litrów i koszt ok 2000 zł.
Pozwoli na ogrzanie wody w ilosci 50 l do temperatury45-55 stopni przy załadunku 100-130 l mleka o temperaturze 35 stopni.
Zamontowałem takich kilkadziesiat-śmiga :-)
z jakiego rejonu pochodzisz?
A montaz wymiennika płytowego odradzam,to przerost formy:wymiennik płytowy,pompka,jakiś włacznik,zbiobnik buforowy itp... ,za dużo tego do tak małego zbiornika mleka.
  • Odpowiedz

tomislawwitow

2022-01-25, 16:17:56
Nowy użytkownik
Witam, na razie podziękuję ale temat jak najbardziej do realizacji. Przemierzyłem watomierzem urządzenia w domui padło na wymianę starej zamrażarki która bierze 750kWh na rok. Kombinuje, bo łapię się na styk do 10kW na fotowoltaikę a nie chciał bym dociągać prądu od operatora zimą. Ogólnie grzałka przy boilerze bierze mi 25% całkowitej energii. Kupię sobie programtor pod grzałkę, póki co. Żeby grzała mi te 2h przed dojem i w czasie pracy paneli
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-01-25, 16:23:33 przez tomislawwitow.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa