Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem

7 Odpowiedzi, 4316 Wyświetleń

Kopacz

2022-02-09, 16:22:59
Gość
Witam,

Mam pytanie, chce zainstalowac klimatyzacje multisplit i mam dwa pytania,

Na zdjeciu ( nie moje ) kable sa na tynku, ja chcialbym zeby ich nie bylo widac...

[Obrazek: c7c9c291561d0ae43a85ea14ad35dcaf.jpg]

Mysle zeby szlifierka wyciac 2,20m na 10cm na 10cm dziure ( mam 15cm Grafitowy Styropian ), tam zamontowac taki kanal, uszczelnic, na gore przyklejic 3cm EPS, siatke i na koniec tynk, co myslicie?

I drugie pytanie, czy uzywacie innej rulki do skraplania wody? bo ta co przyszla z klimatyzacja to jakis tani plastik :-)

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-02-09, 16:36:08
Zaawansowany użytkownik
Tnij kto Ci broni. Kanał niekonieczny, możesz całość zapianować i styro z tynkiem.
Skropliny-elastyczna rurka skroplin wewnątrz gładka albo pex.
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-02-09, 18:27:48
Zaawansowany użytkownik
tu jeszcze na etapie przed tynkowaniem, ale jak najbardziej można ułożyć instalację w warstwie ocieplenia.
  • Odpowiedz

Kopacz

2022-02-10, 16:57:59
Nowy użytkownik
Tytanowy Janusz napisał(a):Tnij kto Ci broni. Kanał niekonieczny, możesz całość zapianować i styro z tynkiem.

Dzieki, mam jeszcze Pex z wody to zamontuje, bo ta rurka skroplin to porazka...

Myslalem zeby zamontowac Kanal zeby w przyszlosci mozna bylo to wyciagnac lub jak by sie cos stalo wymienic..
  • Odpowiedz

Kopacz

2022-02-10, 17:01:05
Nowy użytkownik
aminokwas napisał(a):tu jeszcze na etapie przed tynkowaniem, ale jak najbardziej można ułożyć instalację w warstwie ocieplenia.

Dzieki za zdjecie, masz te rulki tak poprowadzone, zebys mogl kiedys te rulki z srodka wymienic?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-02-10, 17:01:32 przez Kopacz.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-02-10, 17:45:28
Zaawansowany użytkownik
Kopacz napisał(a):
Tytanowy Janusz napisał(a):Tnij kto Ci broni. Kanał niekonieczny, możesz całość zapianować i styro z tynkiem.

Dzieki, mam jeszcze Pex z wody to zamontuje, bo ta rurka skroplin to porazka...

Myslalem zeby zamontowac Kanal zeby w przyszlosci mozna bylo to wyciagnac lub jak by sie cos stalo wymienic..

Tylko co ma się stać? Montaż, testy i po kilku dniach łatasz. Będzie problem to rozłupiesz. to nie ściana do sprzętu rtv gdzie robi się przepust w rurce, poza tym zostaje wyrwa w izolacji. Niemniej obydwie metody są akceptowalne.
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-02-10, 18:16:52
Zaawansowany użytkownik
Kopacz napisał(a):
aminokwas napisał(a):tu jeszcze na etapie przed tynkowaniem, ale jak najbardziej można ułożyć instalację w warstwie ocieplenia.

Dzieki za zdjecie, masz te rulki tak poprowadzone, zebys mogl kiedys te rulki z srodka wymienic?

Przy wymianie bez uszkodzeń się nie obejdzie. Nie zakładam, żeby wymieniać instalację.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa