Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja do ogrzewanie mieszkania 50m2

14 Odpowiedzi, 10875 Wyświetleń

vernonvernon

2023-01-09, 12:24:10
Gość
Witam wszystkich
Planuję zmienić ogrzewanie w mieszkaniu z kopciucha na klimatyzację. Mieszkanie 50m2, okna skierowane na południe. Fachowiec z firmy montującej klimatyzację zaproponował mi Gree U-Crown 5kw, ale z opinii na forum wynika, że poniżej 3 stopni grzałka skroplin cały czas pobiera energię. Czy możecie mi polecić klimatyzację do grzania od innego producenta czy pozostać przy Gree?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-09, 13:10:43
Zaawansowany użytkownik
Pytanie jak jest w innych modelach z grzałkami... Bedę sie powtarzał ja bym polecał gtee amber prestige 3.5kW albo np mdv oasis/rotenso mirai 3.5kW Ucrown 5kW raczej wycenią Ci drozej.
  • Odpowiedz

radekklimat

2023-01-09, 18:44:02
Moderator
Proponuję LG zamiast Gree
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-09, 20:55:28
Zaawansowany użytkownik
Jak LG to za tydzień Wink Lubie LG, ale do grzania są oszczedniejsze rozwiazania. W zasadzie to pytanie jakie to mieszkanie bo moze lepiej postawic najmniejsze multi na 2 parownikach.
  • Odpowiedz

vernonvernon

2023-01-09, 21:43:31
Nowy użytkownik
(2023-01-09, 18:44:02)radekklimat napisał(a): Proponuję LG zamiast Gree

Zastanawiałem się na LG standard 2 ale wg specyfikacji grzeje do -10 stopni.

(2023-01-09, 20:55:28)Tytanowy Janusz napisał(a): Jak LG to za tydzień Wink Lubie LG, ale do grzania są oszczedniejsze rozwiazania. W zasadzie to pytanie jakie to mieszkanie bo moze lepiej postawic najmniejsze multi na 2 parownikach.

Tak jak pisałem 50m2, okna są na południe więc jest w miarę ciepłe. Co masz na myśli pisząc o oszczędniejszych rozwiązaniach?
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-09, 22:10:03
Zaawansowany użytkownik
Mam na mysli modele ktore wymieniłem pracują w bardzo niskich temperaturach a ich efektywnosc i moc nie spada w minusach tak jak standardowe modele. Pytanie tylko jak chcesz ogrzewać kilka zamykanych pomieszczeń jednym klimatyzatorem? Komfortu i skutecznosci jak w jednym otwartym pomieszczeniu nie bedzie. Montowałem 3xLG zamiast jakiejs kozy w mieszkaniu Chodzi to 3 rok a bywało już w tym czasie i -20 LG to standardowe parametry ale pewne. Wszystkie modele maja praktycznie blizniacze wydajnosci wyzsze modele to tylko inny wyglad czy jakies bzdury typu niby oczyszczacz i dioda UV
  • Odpowiedz

radekklimat

2023-01-10, 04:45:14
Moderator
LG grzeje przy-10 a nie do into jest realne grzanie, rozwiązania w budowie chińczyków niczym się nie różnią a piszą że do-30, kto ma pojęcie o chłodnictwie to wie że to bzdura, każda grzeje tylko wydajność drastycznie spada
  • Odpowiedz

TomaszW12

2023-01-10, 08:16:32
Nowy użytkownik
Możesz zainstalować system, który ma zewnętrzną sprężarkę powietrza. Jest to prawdopodobnie najbardziej efektywny sposób ogrzewania domu. Jeśli jednak nie masz wystarczająco dużo miejsca, możesz zainstalować systemy kanałowe. Też i pompa ciepła to prawdopodobnie najbardziej efektywny sposób na utrzymanie ciepła w domu, gdy temperatury spadają poniżej 10 stopni Celsjusza i więcej.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-10, 08:46:45
Zaawansowany użytkownik
"system, który ma zewnętrzną sprężarkę powietrza" możesz rozwinąć?

Urządzenia ktore wymieniłem robią różnice w efektywnosci i wydajnosci w niskich temperaturach. Mają patent stosowany w dedykowanych do grzania pompach ciepła. Standardowe klimatyzatory tego nie mają. Rozchodzi się o ok 20% lepszą wydajność.
  • Odpowiedz

vernonvernon

2023-01-10, 10:50:50
Nowy użytkownik
Jak oceniacie klimatyzację od Rotenso? Obawiam się, że Mirai 3,5kw może być za słaby do mojego mieszkania, als znalazłem model Imoto o mocy 5kw. Ciekaw jestem waszych opinii (jak Rotenso sprawuje się w porównaniu z innymi markami).

(2023-01-10, 04:45:14)radekklimat napisał(a): LG grzeje przy-10 a nie do into jest realne grzanie, rozwiązania w budowie chińczyków niczym się nie różnią a piszą że do-30, kto ma pojęcie o chłodnictwie to wie że to bzdura, każda grzeje tylko wydajność drastycznie spada

Czy wiesz jak klimatyzatory od LG radzą sobie gdy temperatura spadnie poniżej -10 stopni? Nie wiem czy posiadają grzałki i czy praca w takich warunkach nie wpłynie negatywnie na żywotność.
  • Odpowiedz

kwiatyyy1

2023-01-10, 11:28:40
aircondition
probowales klimatyzacji firmy Vesser?
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-10, 11:37:53
Zaawansowany użytkownik
Rotenso to tylko nalepka dystrybutora. Sa to urządzenia Midea To samo od Midei masz w kaisai, mdv czy hyundai.
Taniej i to samo co mirai to mdv oasis one mają 4300W mocy na grzaniu. Biorac pod uwagę lepsze trzymanie tego parametru w niskich temperaturach może sie okazać ze 5kW modelu podstawowego zrówna sie moca grzewczą z takim mirai. Piszesz, że to mieszkanie wiec czesc scian graniczysz z sasiadami chyba? Jak termoizolacja jest i szcelne okna to nie masz takiego zapotrzebowania jak w domach.
Jak pisalem wyzej rozwaz multisplit na dwa pomieszczenia wiekszy komfort np w nocy i oszcednosc jak jedno z pomieszczeni potrzebuje mniej mocy lub czasowo wcale.

(2023-01-10, 11:28:40)kwiatyyy1 napisał(a): probowales klimatyzacji firmy Vesser?

Co oni ciekawego oferują? Jak ktos ma do nich bisko i znosny rabat to kupuje Wink  Z tego co widzę maja klimatyzatory z fabryki Auxa i cos tam jeszcze (odpowiednik rotenso elis ale (chyba?) nie klepie tego midea)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-01-10, 11:50:54 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

vernonvernon

2023-01-10, 11:54:57
Nowy użytkownik
Tylko 2 ściany dzielę z sąsiadami więc wolę postawić na 5kw. Skoro rotenso to również chińczyk to wiesz może jak w jednostkach od Midei zachowuje się grzałka? Czy jest tak samo jak w Gree tj. czy chodzi non stop? Gdyby nie ta grzałka to wziąłbym Gree, ale to zawsze dodatkowe koszty za energię.
  • Odpowiedz

kwiatyyy1

2023-01-10, 12:21:17
aircondition
rabat w zaleznosci od ilosci , wydaje mi sie ze ich oferta jest godna uwagi, no i serwis , a raczej szybka reakcja i dzialanie , to jest chyba bardzo istotne
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-10, 12:51:48
Zaawansowany użytkownik
(2023-01-10, 11:54:57)vernonvernon napisał(a): Tylko 2 ściany dzielę z sąsiadami więc wolę postawić na 5kw. Skoro rotenso to również chińczyk to wiesz może jak w jednostkach od Midei zachowuje się grzałka? Czy jest tak samo jak w Gree tj. czy chodzi non stop? Gdyby nie ta grzałka to wziąłbym Gree, ale to zawsze dodatkowe koszty za energię.

Nie sądze aby bylo inaczej zalacza sie przy minusach i tyle  Ale to nie problem zdejmujesz poszycie odlaczasz grzałkę i po "kłopocie". Błędu nie wywali.
Za duzy klimatyzator to nie problem do czasu gdy  nie zaczyna się wylaczać z powodu przewymiarowania. Wtedy skracasz zywotnosc dodatkowo moze sie zalaczac grzałka karteru. Minus duzych klimatyzatorów to spory szum nawet na najnizszym biegu, ale to już kwestia ucha...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa