Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawór rozpręzny na r502 a czynnik R417a ???

4 Odpowiedzi, 5637 Wyświetleń

wit

2008-10-02, 09:28:35
Top użytkownik
Witam.
muszę naprawić pompę ciepła -jakiś stary złom ale... sprawa prestiżowa bo u mojego szefa...

pompa oryginalnie była na R502 i ma taki zawór rozprężny - jednak na obudowie widnieje nalepka r417a i zamazana data oraz podpis serwisanta. pompa została "sprowadzona z odzysku" ze Szwecji i uruchomiona..
. i Ja ją mam naprawić -bo wyraźnie nie ma wydajności. czy brak wydajności i zła praca może wynikać z niedopasowania czynnika r417a i zaworu na r502 ?

uprzedzając pytania -ciśnień nie znam -jakiś czas temu "grzecznościowo" mierzyłem -jednak nie mam notatek.
Ciśnienia -z pamięci -raczej było troszkę za niskie -jednak trudno dokładniej określić bo zwłaszcza ciśnienie ssania troszkę tańczyło. Czynnik jest -i według oczka przepływa -sporadycznie wręcz przeciąga na sprężarkę.

teraz szef kupił sprężarkę na zamianę -poprosił mnie abym tą pompę ciepła doprowadził do ładu...
a ja zastanawiam się czy to kwestia padniętej sprężarki -czy może jedynie zawór rozprężny źle współpracuje z innym czynnikiem.

czy wystarczy zamienić zawór i czynnik -czy i sprężarkę ?
z wymianą sprężarki będzie sporo roboty -bo ciasno i brak dostępu i wolałbym tego uniknąć...

jutro będę wiedział coś więcej "wyjdzie w praniu" ale wolałbym zawczasu mieć jakiś plan.... pruć "rutynowo" i sprężarkę -czy tylko zawór i czynnik i zobaczyć co wyjdzie ? słowem -albo dodatkowe 3 godziny wymiany sprężarki -albo ryzyko, że będę jeszcze raz przyjeżdżał -no i głupio poprawiać po samym sobie...
pozdrawiam.
Witek
  • Odpowiedz

wit

2008-10-02, 12:34:17
Top użytkownik
odpada..... to pompa ciepła i musi chodzić na dość wysokich temperaturach skraplania.... -przy 507 czy 404.... ciśnienia skraplania będą takie że rozwalą skraplacz -wymiennik płytowy.
praktycznie - aby osiągnąć odpowiednią temperaturę ciepłej wody-powinno się wejść powyżej punktu krytycznego tych czynników...

ponadto wymiana oleju nie wchodzi w grę... to hermetyk i trzeba by zdemontować agregat żeby zlać olej.... a właśnie demontażu sprężarki wolałbym uniknąć...
jeśli zdemontuję to już wrzucę inną sprężarkę -jest na zamianę...

chodzi mi czy czynnik r417a z zaworem na r502 może powodować takie zakłócenia w pracy -wydajność układu jest na poziomie 30% nominalnej.... po prostu nie grzeje i już. ściślej grzeje słabo. tyle wiem.

jedynym czynnikiem "z wyboru" wydaje się być r22... zwłaszcza, że facet dostał razem z pompą ciepła "w ramach gwarancji" "na zapas" sprężarkę i zawór na r22...

urządzenie jest używane -gościu "kupił je okazyjnie" i nie chce ładować się w koszt części i materiałów...
zrobić trzeba najtaniej jak się da...
naprawę robię "grzecznościowo" i chciałbym zrobić ją jak najszybciej... wymiana sprężarki czy oleju to dodatkowe co najmniej 3 godziny...
cóż układy.... szef to szef -więc pomóc muszę.... a nie chciałbym dokładać Wink i staram się z góry określić czy utknę tam na cały dzień wymieniając sprężarkę -czy mogę planować co innego a naprawę opędzę szybką wymianą zaworu. do zaworu jest dobry dostęp. do sprężarki niestety nie.
Witek.
  • Odpowiedz

Remik

2008-10-02, 15:22:13
Zaawansowany użytkownik
Witam
Ciśnienie ktytyczne dla R 22 - 49,77 bar
R 417 - 42,42 bar
R 507 - 37,94 bar
R 404 - 37,32 bar
Tempetatura krytyczna odpowiednio: 96 *C
89,9 *C
70,9 *C
72,1 *C
  • Odpowiedz

wit

2008-10-03, 23:34:03
Top użytkownik
Witam ponownie.
wypada napisać jak to się skończyło.
wstępnie po zdjęciu gazu wyspawałem zawór rozprężny -sprawdziłem sprężarkę -i zdecydowałem się zaryzykować pozostawiając sprężarkę.

wymieniłem zawór rozprężny i czynnik
-poszło.

wygląda, ze ma mocy ciut mniej niż znamionowo dla r502 było -co jest logiczne -jednak idzie całkiem przyzwoicie. godzinka i 200 litów wody o 20 stopni podgrzało. + rurociągi i + pomieszczenie gdzie stała chwilowo rozizolowana maszyna.

problemy powodował zawór rozprężny niewspółpracujący prawidłowo z czynnikiem 417a.

za kilka dni będzie wiadomo więcej o wydajności po mojej naprawie.
pozdrawiam.
Witek.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa