Cześć wszystkim,
Mam problem z klimatyzacją Samsung WindFree 3,5 kW.
Od kilku dni wentylator jednostki wewnętrznej zaczął nieregularnie pracować tak jakby filtry były zapchane. Zarówno filtr wstępny jak i filtr cząstek był porządnie myty. Im wyższe obroty wentylatora włączę tym wentylator bardziej nieregularnie pracuje, tak jakby nie mógł zassać powietrza co powoduje zwolnienie jego pracy, następnie przyspieszenie, czyli krótko mówiąc faluje. Ustawienie łopatek nie ma większego znaczenia, nieco gorzej pracuje jak wszystko jest otwarte na maksa.
Jednostka czyszczona regularnie, o żadnym syfie nie ma mowy.
Za wszystkie pomysły co może być nie tak z góry dzięki
Mam problem z klimatyzacją Samsung WindFree 3,5 kW.
Od kilku dni wentylator jednostki wewnętrznej zaczął nieregularnie pracować tak jakby filtry były zapchane. Zarówno filtr wstępny jak i filtr cząstek był porządnie myty. Im wyższe obroty wentylatora włączę tym wentylator bardziej nieregularnie pracuje, tak jakby nie mógł zassać powietrza co powoduje zwolnienie jego pracy, następnie przyspieszenie, czyli krótko mówiąc faluje. Ustawienie łopatek nie ma większego znaczenia, nieco gorzej pracuje jak wszystko jest otwarte na maksa.
Jednostka czyszczona regularnie, o żadnym syfie nie ma mowy.
Za wszystkie pomysły co może być nie tak z góry dzięki
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
I zamierzam dodać taki filtr do klimy stacjonarnej, bo jak się okazuje sprzęt za 10 kloca nie ma funkcji prawidłowego filtrowania kurzu. Powiem więcej, koszt takiego filtra to jest 20-40 zł. I serio, sam jestem inżynierem i wiem jak banalnie prosto byłoby wdrożyć takie rozwiązanie do powszechnego użytku tym bardziej że jest na rynku mnóstwo gotowych filtrów