Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Astara II nie wlacza sie kompresor

9 Odpowiedzi, 9354 Wyświetleń

Tomasz0703

2008-10-30, 18:07:27
Nowy użytkownik
Witam wszystkich
Mam problem z astra II 16.16V 1998 rok klima manualna a mianowicie po włączeniu
klimy zapala się kontrolka ale cewka kompresora nie dostaje napięcia.Sprawdzony został stan czynnika jest 700 gr sprawdziłem trzy bezpieczniki w kabinie oraz te w komorze silnika.Serwis po podpięciu Techa 2 stwierdził "do weryfikacji układ włączający zespół klimatyzacji ). Gdzie mogę szukać usterki czy jest i gdzie jakiś przekażnik podający napięcie na cewkę kompresora. Bardzo dziękuję za jakieś sugestie
  • Odpowiedz

Tomasz0703

2008-10-30, 19:24:41
Nowy użytkownik
A czy jest ten przekażnik który włącza klime ? jak jest to gdzie ?
  • Odpowiedz

Tomasz0703

2008-10-30, 19:41:18
Nowy użytkownik
Tam jest tylko od pompy paliwa w tym pudelku.Bo tak myślę o wypalonych stykach w
przekażniku ale ty lepiej się na tym znasz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-10-30, 19:44:24 przez Tomasz0703.)
  • Odpowiedz

Tomasz0703

2008-10-31, 14:13:35
Nowy użytkownik
Witam cewka jest dobra bo odpalałem na krótko.Dzisiaj rozbierałem te dwie
wtyczki od modułu sterowania wypryskałem wd40 przemierzyłem kabel(+) idacy od modułu do cewki jest ok.Według mnie po załączeniu przycisku klimy powinien sie pojawić jakiś sygnał na jednym z przewodów wchodzących do sterownika a na żadnym nie było zmian napięcia jak włączałem albo wyłaczałem (sprawdzałem tylko w jednym wtyku tym co idzie w kierunku kabiny bo z tego drugiego wtyku kable idą do masy do wiatrakow do czujnika
ciśnienia no i cewki ) chyba że jestem w błędzie .Proszę o jakieś sugestie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-10-31, 14:25:40
Moderator
w astrach czesto padaja przetworniki cisnienia
znajduje sie na filtrze z prawej strony skraplacza
  • Odpowiedz

Tomasz0703

2008-10-31, 14:34:28
Nowy użytkownik
No ale myślę że Tech 2 by pokazał uszkodzenie tego przetwornika ?? Czy tobie chodzi o ten czujnik ciśnienia trzy pinowy kolo chłodnicy ? A czy może to być uszkodzenie czujnika temperatury cieczy chłodzącej (tego co na komputer daje sygnał )
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-10-31, 15:00:48 przez Tomasz0703.)
  • Odpowiedz

Tomasz0703

2008-11-01, 13:19:53
Nowy użytkownik
Jeszcze mi się jakimś softem zczytać parametry oto screny
[Obrazek: vxmczl.jpg]
[Obrazek: 24y09r6.jpg]
  • Odpowiedz

Tomasz0703

2008-11-02, 09:35:59
Nowy użytkownik
A poza bajzlem jak ci się odczyty widza.Oglądałem schematy z autodaty i po drodze od załącznika do modułu klimatyzacji jest jakiś czujnik oblodzenia (czy on działa na zasadzie termistora czy zwiera albo rozwiera w zależności od temperatury ?) a póżniej ECM.Co może być przyczyną że ECM dalej nie podaje sygnału na moduł klimy(wiem że napewno jak by czujnik temperatury pokazywał wartość np. -3 stopnie no to klima nie ruszy ) Piszę to teoretycznie bo jutro będę sprawdzał.MG_1 podoba mi się twoje wytłumaczenie odnośnie wody pod dywanikami w kabinie pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Tomasz0703

2008-11-02, 14:20:55
Nowy użytkownik
Witam znalazłem przyczynę evaporator temperature switch czujnik oblodzenia ,czy wie ktoś gdzie to można kupić i czy jest jakaś inna potoczna nazwa tego urządzenia bo jak wpisze na allegro czujnik oblodzenia to brak danych.Czy ta sonda tego czujnika oblodzenia to jest zwykły bimetal czy coś innego i jaki jest zakres temperatur załączających i wyłączających stycznik w tym czujniku oblodzenia?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa