Witam.
Chce zakupić klimę do dogrzewania małego domku 55 metrów. Budynek nowy, dobrze ocieplony, (15 cm styropianu grafitowego, 25-35 wełny na poddaszu). Strona ciepłowłaściwe pokazuje mi zapotrzebowanie na moc 2,15kW przy mocnych mrozach.
Nie potrzebuje multisplita, chce klimę powiesić przy klatce schodowej w salonie także ciepło pójdzie na górę spokojnie...
Głównym źródłem ciepła obecnie jest kominek z dystrybucja ciepłego powietrza na górę, bardzo dobrze się spisuje, jednak chce mieć coś co będzie działać jak idę do pracy, lub jak nie będzie mi się chciało rozpalać...
Obecnie rozważam takie opcje:
1. Kaisai FLY KWX-12HRBI/KWX-12HRBO 3,5kW COP 4,0
2. MITSUBISHI MSZ- HR35VF 3,5kW COP 4,3.
Pierwsza z montażem za 2400, druga za 3000zł.
Która wybrać?
Martwi mnie to że gwarantowana temperatura grzania w Mitsubishi to -10, chociaż czytałem że na -15 spokojnie działa. (Przy większych mrozach i tak będę palił w kominku).
Słyszałem że MITSUBISHI długa trzyma wysoki COP.
Gdzie jest lepsza dostępność cześci? Z tego co widzę to chyba w KAISAI...
Poprzedni temat nie aktualny odpuściłem SEVRY, AURATSU itp.
Proszę o radę.
Dziękuje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-09-06, 15:27:32 przez kryst16.)
Chce zakupić klimę do dogrzewania małego domku 55 metrów. Budynek nowy, dobrze ocieplony, (15 cm styropianu grafitowego, 25-35 wełny na poddaszu). Strona ciepłowłaściwe pokazuje mi zapotrzebowanie na moc 2,15kW przy mocnych mrozach.
Nie potrzebuje multisplita, chce klimę powiesić przy klatce schodowej w salonie także ciepło pójdzie na górę spokojnie...
Głównym źródłem ciepła obecnie jest kominek z dystrybucja ciepłego powietrza na górę, bardzo dobrze się spisuje, jednak chce mieć coś co będzie działać jak idę do pracy, lub jak nie będzie mi się chciało rozpalać...
Obecnie rozważam takie opcje:
1. Kaisai FLY KWX-12HRBI/KWX-12HRBO 3,5kW COP 4,0
2. MITSUBISHI MSZ- HR35VF 3,5kW COP 4,3.
Pierwsza z montażem za 2400, druga za 3000zł.
Która wybrać?
Martwi mnie to że gwarantowana temperatura grzania w Mitsubishi to -10, chociaż czytałem że na -15 spokojnie działa. (Przy większych mrozach i tak będę palił w kominku).
Słyszałem że MITSUBISHI długa trzyma wysoki COP.
Gdzie jest lepsza dostępność cześci? Z tego co widzę to chyba w KAISAI...
Poprzedni temat nie aktualny odpuściłem SEVRY, AURATSU itp.
Proszę o radę.
Dziękuje.