Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Oszczędzanie na wodzie lodowej

20 Odpowiedzi, 25994 Wyświetleń

awax

2006-09-26, 18:26:57
Top użytkownik
kieresk napisał(a):Witam!

Jestem praktykantem i mam za zadanie znaleźć sposoby na zaoszczędzenie enrgii na wodzie lodowej. W tym momencie fabryka wykorzystuje 4 agregaty SAB202 o mocy chłodniczej 1,5 MW każdy. Zasilane są one energią elektryczną. Skraplacze chłodzone są wodą pochodzącą z wież chłodniczych umieszczonych. Agregaty wytwarzają wodę lodową o temperaturze 2,5 stopnia Celcjusza, natomiast po jej wykorzystaniu z fabryki przychodzi woda podgrzana do temperatury 7,5 stopnia Celcjusza. W fabryce są dwa kotły parowe, które wykorzystane są w około 70 %.
Czy ktoś z Państwa ma jakieś sugestie jak usprawnić taki układ, aby możliwe stało się osczędzanie energii?

Będe wdzięczny za wszelkie propozycje!

Pozdrawiam!
Witam
Ja nie czytałem "pobieżnie" i starałem się wskazać jak "usprawnić taki układ" nie jakim go zastąpić.
Nie sądzę aby ktoś oczekiwał od praktykanta aby przygotował projekt inwestycji polegającej na wymianie 6 MW urządzenia.
Nawet jeżeli jest rezerwa ciepła to te 30% wymaga zużycia dodatkowej ilości paliwa i nawet nie wiemy jakie to kotły.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa