SerwisantCr napisał(a):No dobre tylko strasznie dużo zachodu z tymzachodu jest trochę tylko jeśli czynnik ma tendencję do rozwarstwiania. czyli dla R407.
Normalne czynniki r22, 134, 404, 507 -to bezproblemowo.
można odzyskiwać po gazie -ale to długo trwa... albo można wyłożyć 3,5 tysia i kupić porządną stację odzysku...
ale one też nie lubią odzysku po cieczy... nawet jeśli producent stacji deklaruje, ze można po cieczy -to znacząco skraca to czas życia stacji.
samoróba -koszt 250zł. -i kilka godzin pracy -gdy jest chwila luzu.
SerwisantCr napisał(a):ale powiedz mi jak bedziesz odsysał parę z pierwszego zbiornika to bedziesz ją spręrzał w drugim a ty napisałes ze bedziesz skraplał moze wstaw sobie najprostszy skraplacz wodny ze spirali do wiadra z woda ja tak przetaczałem z dużych butli do małych przez taki smieszny skraplacz.napisałem, ze będę skraplał -bo oczywiście użyję całego agregatu -ze skraplaczem.
w miarę potrzeb -podwójnym skraplaczem.
montuję tak, że drugi bliźniaczy skraplacz będzie można przymocować i podpiąć do tej "stacji" w 3 minuty. (dwie śrubki jedno skręcane złącze rurki )
zakładam, że zimą i do małych układów wystarczy pojedynczy skraplacz -około 2,5m2 żeberek -po co nosić większe urządzenie...
a jak większy odzysk lub lato -to moja maszynka wydłuży się o 7cm i o ponad kilogram przytyje...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY