r.tyrman napisał(a):Czemuż to wykasowałeś swój post mg? Nie jestem chłodnikiem, nie mam wyksztalcenia technicznego, mam tylko ogólne pojęcie o tej materii. Po prostu chcę zasięgnać opinii kilku fachowców przed zleceniem projektu i montażem mojej PCi. Dobrze wszyscy wiecie jak to jest ze specjalistami, jak łatwo trafić na oszołoma, "filozofa-mędrka", pseudofachowca który forsuje swoje teorie nie mając wiele pojęcia o rzeczy. Trafiłem na to forum z nadzieją że mi pomożecie nie oczekując konkretnego "przepisu" na PCi.Przed utworzeniem tego wątku przygotowałem się do zadawania pytań i przeczytałem kilka książek na temat chłodnictwa, klimatyzacji i pomp ciepła. Dzięki nim poszerzyłem swoją wiedze w tej dziedzinie i widzę że muszę pójść dalej tą drogą. (Umiesz liczyć? Licz na siebieJeżeli odparowanie czynnika odbywa się powyżej sprężarki nierobimy syfonów w pionie.Dobrze będzie jak ssanie zanim trafi do spręzarki zejdzie poniżej sprężarki.Dobrze jest też zabezpieczyć spręzarkę przed zalewaniem ciekłym czynnikiem poprzez wyprowadzenie rurociągu ssawnego powyżej parownika i zejście do sprężary.Bezwzlędnie stosujemy to jeżeli agregat opcjonalnie np. zimą na zewnątrz przebywa w niższej temperaturze niż ośrodek chłodzony.Żelazna zasada- Nigdy nieuruchamiamy układu jeżeli karter sprężarki ma niższą temperaturę niż ośrodek chłodzący .Zalana sprężarka ciekłym czynnikiem.Dalej chyba nietrzeba tłumaczyć konsekwencji.). Pozwolę sobie na kontynuację tego wątku i opiszę postępy moich dociekań i działań nad konstrukcją i uruchomieniem PCi w następnych postach. Pozdrawiam.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Pompa Ciepła- dobór komponentów
100 Odpowiedzi, 190118 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
). Pozwolę sobie na kontynuację tego wątku i opiszę postępy moich dociekań i działań nad konstrukcją i uruchomieniem PCi w następnych postach. Pozdrawiam.