crocens napisał(a):Jak najbardziej zaoszczedzasz na kilowatogodzinach.Ale zasada jest taka.Przynajmniej ja to stosowałem ,konsultacja z kumatym projektantem.Nie żadne programy.Przynajmniej darmowe.Jak kolega wyżej napisał i większość kolegów z forum to wie, taki układ stosjemy nietylko w lodówkach czy regałach chłodniczych.Tam wszystko jest obliczone.Co z tego że np. linię cieczy gdzie była zaprojektowana przez producenta w rurze ssawnej na 1,5 metra ty ją zamontujesz na odcinku ssawnym 3 m bo będziesz myślał że w upalne lato przed AZR ciecz będzie miała +15 stopni celcjusza przy temperaturze zew. + 47 na dachu. Ten manewr polega na tym aby pary czynnika dochładzające linię cieczy wpadając do sprężarki niemiały temperatury krytycznej dla danego czynnika,aby nieuszkodzić sprężarki-czynnika i oleju.Takie sztuczki to z dobrymi Magami.Czyli projektantamielektromechanik napisał(a):Takie rozwiązanie masz w prawie każdej lodówce czy zamrażarce. Kapilara idzie wewnątrz rury ssącej.Że takie rozwiązania są stosowane to wiem... interesuje mnie wpływ dochłodzenia na działanie systemu chłodniczego. I to bardziej w instalacja większych niż lodówka czy lada chłodnicza. Mam na myśli chłodnie i mroźnie, urządzenia po parę, parędziesiąt kW. Interesuje mnie czy zyski z przechłodzenia cieczy o np. 20K dają jakieś wymierne korzyści w późniejszych kosztach eksploatacji. Czy ktoś wie coś na ten temat pod tym kątem?
Pozdrawiam, Marcin
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Ekonomizer
18 Odpowiedzi, 22954 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA