Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nabijanie Gazem

12 Odpowiedzi, 26096 Wyświetleń

wit

2010-04-09, 11:58:06
Top użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):dzieki
do osoby z forum i kto miał racje?!! Smile w polsce tez cieczą! Smile
jak najbardziej cieczą... ale chyba wiem skąd wzięło się o gazie. nabijamy cieczą -pomału i ostrożnie żeby nie zalać sprężarki...
a potem -potem to odwrócenie butli -na mały moment -żeby gazem wypchnąć ciecz z wężyka i tylko tyle.
cieczą -zamykamy zawór na manometrach -odwracamy butle zamykamy zawór na butli -uchylamy na manometrach -odsysamy wężyk i na moment popuszczamy zawór butli -ta odrobina co dmuchnie wypchnie nam resztki cieczy z węża -a jednocześnie jest na tyle mało ,że nie zmieni składu gazu.
ja napełniam tylko cieczą... ale jak ciecz się skończy to wyciągam z butli jeszcze ile się da...

i nie demonizujmy zmiany składu... wielokrotnie spotkałem się z napełnianiem "po gazie" r134, r507 -i bezproblemowo.
r404 w zasadzie też można ale to już gorzej...

innych nie wolno po gazie -bo zmienia się skład i urządzenia wariują... tak mówi teoria...ale...
wiele razy widziałem jak do klimy mającej powiedzmy 5kg nominał dobijano 3kg r407 i co z tego, ze dobijano cieczą ? uciekło przecież co chciało -bardziej lotne frakcje uciekły a zostały te mniej lotne -niskocisnieniowe...

po takim dobiciu pewnie czynnik w klimie był już mocno różny od r407 -ale klimy nadal hulały. robiono to w sporej i podobno profesjonalnej firmie... czasem dobijanie było kilkakrotne -jakiś niewielki wyciek w trudno dostepnym miejscu -znalezienie i zaspawanie to czas -a więc koszty... prościej i taniej przy każdym corocznym (lub co półrocznym) serwisie -trzepaniu filtrów dobić 20-30% i gnać dalej... do następnego serwisu "wytrzyma"
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa