Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ile czynnika dobic do instalacji

21 Odpowiedzi, 48736 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2010-06-26, 07:59:22
Top użytkownik
Witam

No powiedz do czego mi pomiar elektryczny jeżeli z manometru mam 0st.C odparowania i 7st.C przegrzania par czyli 7K Superheating(po polsku przegrzanie). Jeżeli nie mógłbym osiągać zbliżonych parametrów to rozumiem trzeba również sprawdzić sprężarkę czy nie pobiera za dużo prądu. Ale mogą być też inne przyczyny złego odczytu. Raz piszesz że za pomocą miernika elektrycznego można diagnozować cały układ chłodniczy, potem że napełniać ale trzeba mieć urządzenie obok takie same sprawne. Podaj mi definicje diagnozy miernikiem np.: jeżeli urządzenie ma nominalny pobór 5A a pobiera 3A to znaczy że jest OK. A jeżeli 2A to jest za mało czynnika a 4A to za dużo. To nie jest prawo, żeby każdy technik interpretował sobie fizykę jak chciał. Jeżeli jakiś czynnik ma dane właściwości to trzeba się tego trzymać. Są różne rozwiązania konstrukcyjne sprężarek i układów chłodniczych w splitach i sugerowanie się poborem prądu do niczego dobrego nie doprowadzi chyba że mamy dwa takie same urządzenia koło siebie i jedno jest na pewno sprawne. Do większości awarii układu chłodniczego i tak można spokojnie dojść z odczytu manometru a potwierdzić miernikiem prądu.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa