Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja BMW e60 - wielka zagadka

25 Odpowiedzi, 59105 Wyświetleń

inferPL

2010-06-26, 15:51:38
Nowy użytkownik
Witam serdecznie.

Chciałbym podzielić się moim kłopotem. Prosiłbym wszystkich o sugestie. Postaram się temat przedstawić jasno , lecz nie jestem fachowcem, powiem więcej - nie znam się na tym zupełnie.

Auto: BMW e60 benzyna, automat, climatronic HIGH, sprężarka DENSO - bezsprzęgłowa.

2 tyg temu zrobiło się ciepło a ja zauważyłem że klimatyzacja nie chłodzi tak mocno jak w moim drugim aucie. Pojechałem zatem do jednego z serwisów robiących tylko klimatyzacje w Łodzi ( wcześniej naprawiałem u nich klimatyzację w innym aucie i byłem bardzo zadowolony ).

Podjechałem na tzw diagnostykę , okazało się ze brakowało 90g gazu , został dobity itd. Efekt marny ? diagnoza , sprężarka do wymiany.

Po paru dniach wstawiłem auto na umówioną naprawę.

Wymienione zostały

sprężarka (nowa) dwukrotnie? bez zmian
osuszacz (nowy) ? bez zmian

Padła teoria ? zawór rozprężny , wymieniony na używany 100% sprawny - bez zmian .

Na tym etapie zacząłem pytać, patrzeć i dotykać.

Odczyty manometrów w czasie pracy sprężarki:

LP- 3.5-4bar HP 9-11bar . Wąż idący do skraplacza jest gorący , nie do dotknięcia , wąż wchodzący do sprężarki , jest chłodny lecz nie zimny.

Temperatura parownika wg komputera 14oC

Kolejna teoria ? coś ze sterowaniem , kompresor wpięty na ?krótko? - bez zmian , wysokie ciśnienie max 11,5bar , reszta bez zmian

Kolejna teoria ? skraplacz , wymieniony na nowy ? klima wg mnie chłodzi gorzej , temperatura na wylocie 16oC LP ? 3,5 ? 4 bar HP 7.5-10bar

Kolejna propozycja - płukanie parownika ....

Być może Panowie macie jakiś pomysł , sprawa irytująca bo widać ze Panom w warsztacie kończą się opcje, klima licha , codziennie tracę mnóstwo czasu a juz boje się myśleć o rachunku.

Pozdrawiam
Jakub
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa