Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ciężki przypadek wilgoci w dużym układzie chłodniczym

72 Odpowiedzi, 74052 Wyświetleń

chlodnia

2010-11-16, 20:30:31
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
chlodnia napisał(a):Witam mam oczko z wskażnikiem wilgoci na początku był kolor żółty teraz jest jasno zielony wydaje się jakby było coraz mniej wilgoci ,wilgoć najprawdopodobniej przywiózł któryś z instalatorów we freonie.temperatura na komorze -22C około 180 kg freonu,dowiedziałem się że jest jakaś firma w Warszawie która ma urządzenie do oddzielania oleju z freonu i czyści i osusza układ
180kg czynnika...
czyli typowe odessanie -zdjęcie czynnika celem suszenia(próżnowania) i ponowne napełnienie mało realne... (ze względu na czas odzysku i wartość czynnika )
jeśli masz pewność, że wilgoć nigdzie się nie dostaje to kolejne wymiany filtrów powinny pomóc... -i sądząc po zmianie koloru "oczka" pomagają... tyle, że potrzeba czasu... filtr zanim ściągnie wilgoć to nawet i kilka dni trwa... a jak się wcześniej nasyci -to przestaje ściągać....
wniosek potrzebujesz duuuuuużego filtra....
jaki masz tam zamontowany? jakiś rozbieralny na kilka wkładów -czy coś mniejszego?
jeśli jakiś mniejszy to na kilka dni wstaw np. danfossa DCR192 XX na 4 wkłady osuszające...

kolor nijaki -jasno zielony oczka.... o ile w komorach -15C -z odparowaniem około -25C jest jeszcze OK -to przy komorach poniżej -20C z odparowaniami rzędu -35- -40C potrafi już się na zaworach rozprężnych paskudzić...
przy tak niskich odparowaniach czynnik musi być naprawdę suchy...

czyszczenie -osuszanie czynnika specjalnym agregatem... bardzo dobry pomysł. Tylko obawiam się, że dość kosztowny i długotrwały -możesz wyłączyć instalację z pracy na około dwie doby?
i chyba spora kolejka. o ile wiem to w Polsce są tylko 4 agregaty płucząca-czyszczące.
Witam odparowanie mam -30C -33C największy problem jest właśnie z zaworami rozprężnymi bo w momencie kiedy staje chłodnica pojawia się problem z powrotem oleju filtry na saniu pojedyńcze zamawiam teraz z oznaczeniem S-48 więcej wilgoci biorą poprawa jest Smile mamy jakiś namiar na ten agregat do osuszania? na dwa dni jestem w sanie wyłączyć instalację
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa