Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ciężki przypadek wilgoci w dużym układzie chłodniczym

72 Odpowiedzi, 82122 Wyświetleń

chlodnia

2010-11-16, 20:30:31
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
chlodnia napisał(a):Witam mam oczko z wskażnikiem wilgoci na początku był kolor żółty teraz jest jasno zielony wydaje się jakby było coraz mniej wilgoci ,wilgoć najprawdopodobniej przywiózł któryś z instalatorów we freonie.temperatura na komorze -22C około 180 kg freonu,dowiedziałem się że jest jakaś firma w Warszawie która ma urządzenie do oddzielania oleju z freonu i czyści i osusza układ
180kg czynnika...
czyli typowe odessanie -zdjęcie czynnika celem suszenia(próżnowania) i ponowne napełnienie mało realne... (ze względu na czas odzysku i wartość czynnika )
jeśli masz pewność, że wilgoć nigdzie się nie dostaje to kolejne wymiany filtrów powinny pomóc... -i sądząc po zmianie koloru "oczka" pomagają... tyle, że potrzeba czasu... filtr zanim ściągnie wilgoć to nawet i kilka dni trwa... a jak się wcześniej nasyci -to przestaje ściągać....
wniosek potrzebujesz duuuuuużego filtra....
jaki masz tam zamontowany? jakiś rozbieralny na kilka wkładów -czy coś mniejszego?
jeśli jakiś mniejszy to na kilka dni wstaw np. danfossa DCR192 XX na 4 wkłady osuszające...

kolor nijaki -jasno zielony oczka.... o ile w komorach -15C -z odparowaniem około -25C jest jeszcze OK -to przy komorach poniżej -20C z odparowaniami rzędu -35- -40C potrafi już się na zaworach rozprężnych paskudzić...
przy tak niskich odparowaniach czynnik musi być naprawdę suchy...

czyszczenie -osuszanie czynnika specjalnym agregatem... bardzo dobry pomysł. Tylko obawiam się, że dość kosztowny i długotrwały -możesz wyłączyć instalację z pracy na około dwie doby?
i chyba spora kolejka. o ile wiem to w Polsce są tylko 4 agregaty płucząca-czyszczące.
Witam odparowanie mam -30C -33C największy problem jest właśnie z zaworami rozprężnymi bo w momencie kiedy staje chłodnica pojawia się problem z powrotem oleju filtry na saniu pojedyńcze zamawiam teraz z oznaczeniem S-48 więcej wilgoci biorą poprawa jest Smile mamy jakiś namiar na ten agregat do osuszania? na dwa dni jestem w sanie wyłączyć instalację
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa