Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z mroźnią

45 Odpowiedzi, 43677 Wyświetleń

wit

  2011-02-17, 21:06:11
Top użytkownik
#32
crocens napisał(a):Punkt 3 jak najbardziej prawdziwy. Po zmniejszeniu cisnienia skraplania wzrasta wydajność sprężarki, niestety spada wydajnośc zaworu TZR. Stąd aby skorzystac z tej większej wydajności sprężarki dajemy większą dyszę. Proste Smile
Pkt 4. też dobry, ale na pewno jest mniej do ugrania. Generalnie wit w całym swoim poście będzie miał rację Smile

punkt 4 -do ugrania jest około 3-5% więcej wydajności.
punkt 3 do ugrania około 20% .
Trudno dokładniej szacować nie widząc komory... tylko na podstawie czyjegoś opisu...

wit ... niedawno montował dwie "specyficzne" komory szybkiego mrożenia...
włąsnego projektu na jak najmniejsze zużycie energi i dużą wydajność mrożenia...
agregaty stare bitzer 49m3/godz. skraplacze -olbrzymie, przewymiarowane... (około 80 - 90kW według katalogu) -jeden wiatrak pracuje z agregatem drugi sterowany presostatem. tzw "skoczek"-presostat utrzymujący w miarę stałe ciśnienie skraplania -poprzez włączanie i wyłączanie wentylatora skraplacza. Docelowo zostaną dodatkowo zainstalowane regulatory obrotów. Tylko na wentylatory obecnie pracujące bez presostatu.

skraplanie ustawione -uwaga na 10 bar -po przekroczeniu włącza się drugi wentylator wielkiego skraplacza...
w czasie dużych upałów oczywiście ciśnienie skraplania troszkę rośnie.... do 12-13 bar.
zimą skraplanie spada do 8 bar. układ pracuje stabilnie.

chłodnica też jest duża.... z agregatu wyduszone wszystko co się da... wydajność jest osiągana "na skraplaczu i chłodnicy zamiast na agregacie" -każda taka komora zamraża ponad 2 tony mięsa na dobę...

wliczając przerwy technologiczne... agregat pracuje poniżej 20 godzin. i w trakcie wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury.

przy załadunku 2 ton mięsa o temp +5C -godzinę po załączeniu komory osiągają -17C. potem pomału temp schodzi... do -25C po około 6 godz pracy. I to jest utrzymywane aż mięso przemarznie na wskroś.

wracając do chłodni której "awarię" rozważamy -dobowy załadunek około tony. Jeśli komora jest dobrze wymrożona to sporadycznie można dopuścić około 2-3 ton jednorazowego załadunku... i klika dni na porządne zmrożenie tej ilości. Po 2 dobach powinno być nieźle.
Ale 15 ton świeżej ryby... cóż podejrzewam, że towar obecnie nadaje się tylko na karmę dla psów. Wewnątrz towaru dłuuugo było ciepło. i dłuuuugo nie przemarzło. Ja bym takiej ryby jeść nie chciał...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-17, 21:22:11 przez wit.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa