crocens napisał(a):Punkt 3 jak najbardziej prawdziwy. Po zmniejszeniu cisnienia skraplania wzrasta wydajność sprężarki, niestety spada wydajnośc zaworu TZR. Stąd aby skorzystac z tej większej wydajności sprężarki dajemy większą dyszę. Proste
Pkt 4. też dobry, ale na pewno jest mniej do ugrania. Generalnie wit w całym swoim poście będzie miał rację
punkt 4 -do ugrania jest około 3-5% więcej wydajności.
punkt 3 do ugrania około 20% .
Trudno dokładniej szacować nie widząc komory... tylko na podstawie czyjegoś opisu...
wit ... niedawno montował dwie "specyficzne" komory szybkiego mrożenia...
włąsnego projektu na jak najmniejsze zużycie energi i dużą wydajność mrożenia...
agregaty stare bitzer 49m3/godz. skraplacze -olbrzymie, przewymiarowane... (około 80 - 90kW według katalogu) -jeden wiatrak pracuje z agregatem drugi sterowany presostatem. tzw "skoczek"-presostat utrzymujący w miarę stałe ciśnienie skraplania -poprzez włączanie i wyłączanie wentylatora skraplacza. Docelowo zostaną dodatkowo zainstalowane regulatory obrotów. Tylko na wentylatory obecnie pracujące bez presostatu.
skraplanie ustawione -uwaga na 10 bar -po przekroczeniu włącza się drugi wentylator wielkiego skraplacza...
w czasie dużych upałów oczywiście ciśnienie skraplania troszkę rośnie.... do 12-13 bar.
zimą skraplanie spada do 8 bar. układ pracuje stabilnie.
chłodnica też jest duża.... z agregatu wyduszone wszystko co się da... wydajność jest osiągana "na skraplaczu i chłodnicy zamiast na agregacie" -każda taka komora zamraża ponad 2 tony mięsa na dobę...
wliczając przerwy technologiczne... agregat pracuje poniżej 20 godzin. i w trakcie wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury.
przy załadunku 2 ton mięsa o temp +5C -godzinę po załączeniu komory osiągają -17C. potem pomału temp schodzi... do -25C po około 6 godz pracy. I to jest utrzymywane aż mięso przemarznie na wskroś.
wracając do chłodni której "awarię" rozważamy -dobowy załadunek około tony. Jeśli komora jest dobrze wymrożona to sporadycznie można dopuścić około 2-3 ton jednorazowego załadunku... i klika dni na porządne zmrożenie tej ilości. Po 2 dobach powinno być nieźle.
Ale 15 ton świeżej ryby... cóż podejrzewam, że towar obecnie nadaje się tylko na karmę dla psów. Wewnątrz towaru dłuuugo było ciepło. i dłuuuugo nie przemarzło. Ja bym takiej ryby jeść nie chciał...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
