Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak to obliczyć - chłodzenie wodą

8 Odpowiedzi, 9997 Wyświetleń

pietja

2012-11-22, 22:28:21
Nowy użytkownik
Witam

Na wstępie może napiszę że nie mam wiedzy technicznej dotyczącej chłodzenia - ale mam też pomysł który może pomoże rozwiązać pewien problem.

Pomysł polega na stworzeniu rozwiązania do chłodzenia szafy serwerowej generującej dajmy na to 10KW ciepła przy pomocy wymiennika woda - powietrze zainstalowanego z przodu szafy oraz identycznego z tyłu szafy.

Miałoby to działać następująco - do wymiennika przedniego podajemy wodę o temperaturze X - przechodzi ona przez wymiennik i wentylatorem wtłaczane jest schłodzone powietrze do serwerów - powietrze ogrzewa się przechodząc przez serwery (zaciągają one powietrze od frontu i wyrzucają tyłem) i tam trafia na wymiennik w którym ciepło oddawane jest do wody. Temperatura jaka jest potrzebna na wlocie to 23-25 stopni. Temperatura osiągana na wylocie to nawet ponad 40 stopni.

Niestety nie potrafię obliczyć kilku rzeczy:

1. Wymaganej temperatury wody na wejściu aby zapewnić wymaganą temperaturę powietrza na wlocie - zapewne zależy to od wymiennika.

2. Wymaganego przepływu tej wody na minutę - zapewne to też zależy od wymiennika.

3. Zakładając że jest to układ zamknięty - jaką pojemność musi mieć zbiornik buforowy?

4. Zakładając że pomieszczenie w którym znajduje się zbiornik buforowy ma stałą całoroczną temperaturę 8 stopni - czy układ taki ma szanse się "zagotować"?

Innymi słowy - musiałbym się dowiedzieć po jakim czasie działania takiego układu temperatura wody w buforze stanie się na tyle duża że woda ta docierając do wymiennika frontowego nie zapewni odpowiednich warunków chłodzenia serwerom i się one wyłączą.

Wiem - może pomysł jest z kosmosu ale podobne instalacje działają na skalę przemysłową (google).

Pozdrawiam

Pietja
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa