Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak to obliczyć - chłodzenie wodą

8 Odpowiedzi, 10828 Wyświetleń

pietja

2012-11-22, 22:28:21
Nowy użytkownik
Witam

Na wstępie może napiszę że nie mam wiedzy technicznej dotyczącej chłodzenia - ale mam też pomysł który może pomoże rozwiązać pewien problem.

Pomysł polega na stworzeniu rozwiązania do chłodzenia szafy serwerowej generującej dajmy na to 10KW ciepła przy pomocy wymiennika woda - powietrze zainstalowanego z przodu szafy oraz identycznego z tyłu szafy.

Miałoby to działać następująco - do wymiennika przedniego podajemy wodę o temperaturze X - przechodzi ona przez wymiennik i wentylatorem wtłaczane jest schłodzone powietrze do serwerów - powietrze ogrzewa się przechodząc przez serwery (zaciągają one powietrze od frontu i wyrzucają tyłem) i tam trafia na wymiennik w którym ciepło oddawane jest do wody. Temperatura jaka jest potrzebna na wlocie to 23-25 stopni. Temperatura osiągana na wylocie to nawet ponad 40 stopni.

Niestety nie potrafię obliczyć kilku rzeczy:

1. Wymaganej temperatury wody na wejściu aby zapewnić wymaganą temperaturę powietrza na wlocie - zapewne zależy to od wymiennika.

2. Wymaganego przepływu tej wody na minutę - zapewne to też zależy od wymiennika.

3. Zakładając że jest to układ zamknięty - jaką pojemność musi mieć zbiornik buforowy?

4. Zakładając że pomieszczenie w którym znajduje się zbiornik buforowy ma stałą całoroczną temperaturę 8 stopni - czy układ taki ma szanse się "zagotować"?

Innymi słowy - musiałbym się dowiedzieć po jakim czasie działania takiego układu temperatura wody w buforze stanie się na tyle duża że woda ta docierając do wymiennika frontowego nie zapewni odpowiednich warunków chłodzenia serwerom i się one wyłączą.

Wiem - może pomysł jest z kosmosu ale podobne instalacje działają na skalę przemysłową (google).

Pozdrawiam

Pietja
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa