Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaką stację odzysku wybrać?

60 Odpowiedzi, 70925 Wyświetleń

bxz

2011-10-24, 16:32:08
Zaawansowany użytkownik
Zabiłeś moje ambicje wykonania stacji samodzielnie. A raczej mój brak wiedzy pozwolił na marzenia.
W moim przypadku gdzie rekordem jest 15kg, bo elektrozawór był na dachu nad centralą wentylacyjną, a nie przed TZR i pomyślałem że go nie ma... i ciągnąłem Smile a typowym zastosowaniem jest odzysk do 2kg budowa takiej stacji zupełnie mija się z celem. Jeszcze jak miałbym robić dwie sztuki, bo do R22 mam bezolejówkę za flaszkę, to taka stacja dla mnie zupełnie nie ma racji bytu. Nie mniej jednak korci mnie żeby coś samemu wreszcie zbudować, jeszcze rozważę opcję do obsługi klimatyzacji samochodowej. Co prawda nie mam warsztatu, wiedzy o takiej klimie i będę się bał robić "obcym" to przecież muszę mieć jakiś cel, bo bez tego to raczej zrobię lodówkę, bez lodówki i nic więcej ^^ Wyszło za to że moja wiedza w dziedzinie olei chłodniczych jest bardzo uboga i to już jest coś. Co polecacie za literaturę? Było by bajecznie gdyby były w niej zawarte skutki zmieszania poszczególnych olei, albo użycie niewłaściwego oleju do danego "freonu".
http://www.ksiegarnia.klimatyzacja.pl/?1...iki-ciepla czytał ktoś?

1. Spawanie aluminium nie wchodzi w grę, dobrze że zwróciłeś uwagę.
2. Bez separatora na tłoczeniu tłoczę olej ze sprężarki do butli z freonem. Potem napełniając układ może się dostać do niego z butli. To miałem na myśli...
Teraz rozumiem na jakiej zasadzie działa odolejacz i to zmienia moje podejście do tematu, jak cyklon w odpylaniu (wentylacja) Wink
3. Zawsze przy rozbieraniu sprężarek (w celach edukacyjnych oczywiście) najpierw wylewałem olej... w klimatyzacji wziernik, to rzadki widok, ma być tanio i nie może za długo pracować...
4. Dam te 20% choć moim skromnym zdaniem dużo lepszy efekt da jak największa spiralka z rurki fi6 w separatorze, jak wcześniej pisałem są podwójne zyski i takie rozwiązanie technicznie mi się bardzo podoba Smile Może po prostu przed separatorem dać jakiś mały wymiennik, jak pisałeś "rura w rurze", to nie będzie zakłócać pracy separatora... tak chyba zrobię.
6. Press HP dam, bo tu masz rację, chociaż z założenia jestem nieomylny Big Grin

Skoro obsługa jednym urządzeniem R134 R407 i R410 się wyklucza to i budowa takiej maszyny w moim przypadku stoi pod znakiem zapytania. Przy takiej częstej i kłopotliwej obsłudze w moim przypadku to gra nie wata świeczki.

Jedynym zastosowanie jakie widzę to obsługa samochodówki, w moim przypadku pewnie sprzęt nigdy na siebie nie zarobi, ale wiedza i doświadczenie jest bezcenne. Więc będę drążył temat dalej.
Analizując budowę takich maszyn w necie widzę że takie urządzenia "uzdatniają" czynnik przez:

filtr mechaniczny - odseparować grubszą frakcję
separator - by oddzielić i określić ilość wyciągniętego oleju,
tu następuje też odparowanie, co zapobiega zalaniu sprężarki i dodatkowo oczyszcza
filtroodwadniacz - osuszyć R134
sprężarka
separator oleju ze sprężarki - by nie wtłaczać go do butli i wracał do sprężarki
kolejny filtr
skraplacz
butla

Czy któryś z w/w elementów musi spełniać jakieś szczególne wymagania? np. filtroosuczacz z sitkiem o określonym stopniu filtracji?
Zastanawia mnie jeszcze kiedy filtroosuszacz jest skuteczniejszy: gdy filtruje gaz czy ciecz?
NO
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa