Emxxxn policzył 3 szafy po 14220 m3/h każda (2 pracują, 1 stand by - zapasowe źrodło chłodu); temp. nawiewu wyszła im przy tym 22st C; CCUs zasilane agregatem wody lodowej 7/12; wedle producenta te szafy dają po 59.7 kW realnej mocy chłodniczej każda, ESP 50 Pa (to może być chyba trochę za mało...). Pomieszczenie ma 4 metry wysokości tak więc miejsca na kanały i strop podwieszany mam dość. Zastanawiam się nad dyszami kierunkowymi bezpośrednio skierowanymi na racki (2 rzędy po 9 sztuk); długość kanałow po bokach pomiszczenia to jakieś 6 metrów (+ 2m do kolektora nad 3 szafami w przylegającym pomieszczeniu klimatyzatorni, którą chcę potraktować jako jeden wielki klimatyzator, czy też komorę kurzową). Czy wedle Ciebie prędkość w tak krótkim odcinku kanału 5-9 m/s nie jest za duża? Faktem jest, iż ze względu na brak możliwości zastosowania równomiernego rozdziału powietrza od dołu, zmuszony będę dać trochę większe ciśnienie (wydłużyć strumień powietrza owiewającego serwer, jakieś 2 metry wysokie). Przekonałeś mnie co do tego, że 10% pow. świeżego to za dużo - MDF jest sporadycznie obsługiwany przez 1-2 osoby max godz/dzień. Bardzo serdecznie dziękuję Ci za okazaną pomoc w rozwiązaniu tych dylematów. Pozdrawiam.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
program doboru kanałów oraz nawiewników
7 Odpowiedzi, 7250 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY