Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

program doboru kanałów oraz nawiewników

7 Odpowiedzi, 7246 Wyświetleń

rastaman

2007-11-26, 15:27:34
Nowy użytkownik
Emxxxn policzył 3 szafy po 14220 m3/h każda (2 pracują, 1 stand by - zapasowe źrodło chłodu); temp. nawiewu wyszła im przy tym 22st C; CCUs zasilane agregatem wody lodowej 7/12; wedle producenta te szafy dają po 59.7 kW realnej mocy chłodniczej każda, ESP 50 Pa (to może być chyba trochę za mało...). Pomieszczenie ma 4 metry wysokości tak więc miejsca na kanały i strop podwieszany mam dość. Zastanawiam się nad dyszami kierunkowymi bezpośrednio skierowanymi na racki (2 rzędy po 9 sztuk); długość kanałow po bokach pomiszczenia to jakieś 6 metrów (+ 2m do kolektora nad 3 szafami w przylegającym pomieszczeniu klimatyzatorni, którą chcę potraktować jako jeden wielki klimatyzator, czy też komorę kurzową). Czy wedle Ciebie prędkość w tak krótkim odcinku kanału 5-9 m/s nie jest za duża? Faktem jest, iż ze względu na brak możliwości zastosowania równomiernego rozdziału powietrza od dołu, zmuszony będę dać trochę większe ciśnienie (wydłużyć strumień powietrza owiewającego serwer, jakieś 2 metry wysokie). Przekonałeś mnie co do tego, że 10% pow. świeżego to za dużo - MDF jest sporadycznie obsługiwany przez 1-2 osoby max godz/dzień. Bardzo serdecznie dziękuję Ci za okazaną pomoc w rozwiązaniu tych dylematów. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa