Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sinclair Multi inverter - potrzebne części i porada

17 Odpowiedzi, 18373 Wyświetleń

Shitashii

2011-06-11, 07:02:33
Moderator
Witam kolegów.

Mierzyłem się z agregatami multi-split firmy Sinclair - agregaty FC-E24AI oraz FC-E28AI.

FC-E24AI - jednostki wewnętrzne wyświetlają H7 ("błąd pracy sprężarki"), a elektronika diodami wskazywała na "Startup failure". Agregat chce przez sekundę uruchomić sprężarkę, ale zaraz się rozłącza - pobór prądu multimetrem pokazuje jak narasta do ok 17-19A i koniec. Uzwojenia są całe, mają po ok 1 Ohm.
Ja diagnozuję to na uszkodzoną mechanicznie sprężarkę, a nie elektronikę. Aha, układ stał jakiś czas rozszczelniony (nie wiem czy nie całą zimę) - dziura w parowniku.

FC-E28AI - Jednostki wewnętrzne wyświetlają HE ("Zabezpieczenie sprężarki"), a elektronika diodami wskazywała na "Demegnetization protection". Sprężarka kiedyś była tu wymieniana i dołożono nawet presostat LP, ale z jakiegoś powodu układ stoi. Ciśnienie w układzie jest. Elektronika została zamieniona z drugim agregatem (działającym) i jest sprawna, a więc coś ze sprężarką lub tą "demagnetyzacją".

Czy ktoś jest w stanie podrzucić DTR-kę Smile do tych urządzeń FC ? I co myślicie o tym, czy w obu przypadkach są uszkodzone sprężarki?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa