elektromechanik napisał(a):wit napisał(a):kwas powstały z rozpadu oleju estrowego.
Kol. wit.
Rozumiem że olej mógł się zakwasić ale od czego?![]()
Nie sądzę aby tyle razy i na tak długo był otwierany układ aby załapać tyle > słonej wilgoci <. ( jak piszesz ).
Ile powietrza musiałoby się tam dostać?
Przy tak dużej ilości powietrza sprężarka dawno by już siadła ze względu na ciśnienie skraplania jeśli by w ogóle pracowała ze względu na zamarzającą wilgoć w zaworze rozprężnym.
.
to dodam troszkę info o opisywanym przypadku -"przy okazji" -byłem poproszony o obejrzenie sprężarki i niezależna opinię -ekspertyzę robiło poważne laboratorium.
NOWE sprężarki hermetyczne tłokowe (duże i raczej drogie) -chodziło o bodajże 2 szt zakupione jednocześnie. jedna w ogóle nie ruszyła po zamontowaniu do układu -druga ruszyła prawidłowo - i spaliła się po niecałej godzinie pracy -ściślej po kilkunastu minutach.
producent i sprzedawca odmówili gwarancji -wiec sprężarki poszły do ekspertyzy... po przecięciu i demontażu -okazało się, ze olej ma taki zielony kolor jak tutaj na zdjęciach i jest bardzo silnie zakwaszony. wyraźna korozja wnętrza sprężarek, zwłaszcza listków zaworowych, panewek. ta co ruszyła i pracowała kilkanaście minut -wyraźne ślady zatarcia. W obu na uzwojeniach widoczne mikroskopijne jakby wżery i solne wykwity. Sprężarki były fabrycznie nowe i nigdy nieużywane -przestały jedynie w hiszpańskim magazynie w nadmorskiej miejscowości około 2 lata od daty produkcji. z fabrycznymi korkami na przyłączach. bezpośrednią przyczyną zniszczenia były zakwaszony olej oraz uszkodzenia korozyjne -zwłaszcza uzwojeń , panewek i zaworów.
Przyczyna zakwaszenia oleju w nowych magazynowych urządzeniach -nieustalona -tylko spekulacje -właśnie jako nieszczelne zamknięcie króćców i wnikanie nadmorskiego powietrza przez okres przechowywania...
tyle wiem. z tym przypadkiem spotkałem się "przy okazji" załatwiania innych spraw w firmie współpracującej z moim poprzednim pracodawcą... wiem tyle co mi powiedziano i co widziałem. a wnętrze sprężarki wyglądało "ciekawie" -nigdy dotąd czegoś podobnego nie widziałem.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY