wina ewidentna bądź pośrednika handlowego bądź producenta. nie wiem jak to się skończyło -ale sprzedawca usiłował wykręcać się z gwarancji i dlatego sprężarki trafiły do ekspertyzy -i dlatego też poproszono kolegę i mnie żebyśmy obejrzeli sprężarkę która wróciła z ekspertyzy wyrazili swoje opnie -i sporządzili stosowna notatkę...
co do starych chłodni do mleka.... zauważ, że prawdopodobnie były na r22 i z olejem mineralnym który się nie zakwasza.
a błoto -jest mniej niebezpieczne dla uzwojeń niż zakwaszony olej. wielokrotnie widziałem jak po wymianie spalonych sprężarek -nowe paliły się po pół roku wskutek pozostawienia zakwaszonego oleju...
wilgoć raczej bezpośrednio nie zaszkodziła uzwojeniom. ale mogła spowodować rozpad oleju. a powstające zakwaszenie -łącznie z solami już pomału izolacje gryzły... ale to tylko hipoteza.
co do starych chłodni do mleka.... zauważ, że prawdopodobnie były na r22 i z olejem mineralnym który się nie zakwasza.
a błoto -jest mniej niebezpieczne dla uzwojeń niż zakwaszony olej. wielokrotnie widziałem jak po wymianie spalonych sprężarek -nowe paliły się po pół roku wskutek pozostawienia zakwaszonego oleju...
wilgoć raczej bezpośrednio nie zaszkodziła uzwojeniom. ale mogła spowodować rozpad oleju. a powstające zakwaszenie -łącznie z solami już pomału izolacje gryzły... ale to tylko hipoteza.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY