Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dziwny kolor oleju ?

21 Odpowiedzi, 27445 Wyświetleń

wit

2011-07-02, 21:39:03
Top użytkownik
wina ewidentna bądź pośrednika handlowego bądź producenta. nie wiem jak to się skończyło -ale sprzedawca usiłował wykręcać się z gwarancji i dlatego sprężarki trafiły do ekspertyzy -i dlatego też poproszono kolegę i mnie żebyśmy obejrzeli sprężarkę która wróciła z ekspertyzy wyrazili swoje opnie -i sporządzili stosowna notatkę...

co do starych chłodni do mleka.... zauważ, że prawdopodobnie były na r22 i z olejem mineralnym który się nie zakwasza.
a błoto -jest mniej niebezpieczne dla uzwojeń niż zakwaszony olej. wielokrotnie widziałem jak po wymianie spalonych sprężarek -nowe paliły się po pół roku wskutek pozostawienia zakwaszonego oleju...

wilgoć raczej bezpośrednio nie zaszkodziła uzwojeniom. ale mogła spowodować rozpad oleju. a powstające zakwaszenie -łącznie z solami już pomału izolacje gryzły... ale to tylko hipoteza.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa