wit napisał(a):generalnie mam raczej kiepskie doświadczenia z fabrycznymi...
cps 400 -w firmie gdzie pracowałem zaraz padła -do odzysku "po cieczy" się nie nadaje... natychmiast pada.
po gazie -mała prędkość odzysku. i za mały skraplacz.
cps 600 -po cieczy też życie krótkie -choć jakoś idzie. po gazie -dawałaby radę gdyby miała większy skraplacz. po dołożeniu dodatkowego skraplacza od lady -podpinanego na wężach -dawała radę.
refco któraś z mniejszych nie pamiętam typu... padła po 2 tyg od zakupu -przy pierwszym odzysku 3kg 407...
wymieniona gwarancyjnie -używana okazjonalnie -chłopcy woleli "szybszy odzysk bez dźwigania stacji" -padła zaraz po gwarancji...-wydajność beznadziejna.
a ja preferuję ... zrobiłem sobie stację z agregatu aspery od lady -śmiga super. goni szybko i wydajnie.
koszt -przysłowiowe grosze plus kilka godzin pracy .
albo -jakieś rzemieślnicze zachodnie -też na agregatach hermetycznych. i tańsze i lepsze od tych cudownych bezolejowych.
ciągną i po cieczy i po gazie... jak trąba powietrzna. tylko są brzydkie jak... i dość ciężkie.
Jestem przerażony Twoją opinią o stacjach na naszym rynku. Ja swojego CPS 400 używam od trzech lat, fakt że sporadycznie: głównie po gazie, małe ilości czynnika ze starych urządzeń do kasacji. Pamiętam że zakup bardzo bolał ze względu na cenę. Chociaż patrząc teraz wcale nie wiele są tańsze. Nie rozumiem dlaczego płacąc takie pieniądze nie możemy liczyć na długotrwałość i wydajność urządzeń. Sytuacja troszkę przypomina czasy kiedy musieliśmy sobie radzić sami bo w sklepach nic nie było. Z tym że teraz jest ale szkoda na to ciężko zarobionych pieniążków. Muszę tu przyznać racje koledze z wypowiedzi wyżej że stacje powinno dobierać się do potrzeb serwisu. Wychodzi że te na rynku są wyłącznie do sporadycznej pracy na małych układach chłodniczych.
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY