Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaką stację odzysku wybrać?

60 Odpowiedzi, 70929 Wyświetleń

wit

2011-10-24, 09:49:13
Top użytkownik
1 niekoniecznie z filtra samochodówki. te z samochodówki często są aluminiowe -a to się paskudnie spawa... tylko specjalnym tigiem. jak masz stalowy -to ok. Jako materiał do przeróbki na mały odolejacz może być zwykły ciut większy filtr ze zwykłego chłodnictwa.

po prostu obudowa - kawałek rury z denkami.

2. samochodowa? jakim cudem masz wtłoczyć olej -to ma być stacja odzysku a nie napełniania. napełniasz prosto z butli ŚWIERZYM czynnikiem i tylko wagi potrzebujesz. A to co odzyskujesz z klimy samochodowej po 2 latach pracy -to syf a nie czynnik. Odzyskujesz i do utylizacji. albo... dokładna filtracja,osuszanie i destylacja czynnika...
kłopotliwa sprawa w warunkach warsztatowych.

a jakie ponowne rozprężanie -drugi odolejacz dajesz na tłoczeniu sprężarki a jeszcze przed skraplaczem. I masz rację -nie wiesz na jakiej zasadzie działa odolejacz...
sprężarka dmucha -gorący gaz szybko zapiep... cieniutką rureczką -sprężarka pluje olejem a podmuch gazu ciągnie krople oleju ze sobą... wpada to do gruuuuuubej rury odolejacza. wpada po stycznej do ścianki... w odolejaczu gaz wiruje -i ciężki olej leci na zewnątrz -przykleja się do ścianek i spływa na dół -lub krople oleju same opadają -bo w grubej rurze poza lokalnym zawirowaniem to gaz czynnika płynie wolniutko -i nie ma siły ciągnąć kropel oleju za sobą... w osi grubej rury masz spokój -i stąd z góry wyprowadzasz dalej gorący gaz... już bez oleju. albo prawie bez. olej spada na dół.

3. poziom oleju jest zależnie od rodzaju sprężarki. w tłokowych (lodówkowych) i scrolach jest na dole. w rotacyjnych na górze. typowe lodówkowe -(od lady chłodniczej albo co...) to najczęściej tłokówki.
ja bym przyjął, że średnio co 20-30godzin pracy trzeba olej skontrolować...
połączenia skręcane -tak warto. np zaślepka na wolny króciec -i rozkręcane ssanie.
przewracasz stację i wolnym króćcem wylewasz olej...
ja mam wlutowane od dołu wyprowadzenie -na wziernik i na dole trójnik i zaślepkę ze schrederem. i upuszczam olej. bo mi przybywa.

4. dawać 20% na parownik. wskazane. skraplacz-powinien starczyć -ale żadnej rewelacji nie ma. ja bym dał większy. 2x większy. będzie lepiej -lżej chodzić i szybciej odzyskiwać.

ciekawostka -zrzucałem (odzyskiwałem) podobną samoróbą ponad 200kg czynnika jednorazowo.. dała radę. ale skraplacz ma większy niż Ty zamierzasz dać. porządny skraplacz to podstawa w stacji odzysku. prawie wszystkie fabryczne mają za małe skraplacze.

6. presy. co najmniej daj HP. niezależnie, ze używasz stacji manometrów. po prostu kiedyś na pewno nie odkręcisz zaworów na oprawie manometrów lub na butli - i włączysz stację... i zagapisz się na 5 minut -bo ktoś zagada....
nie kwestia czy się zdarzy -tylko kwestia kiedy. pres HP uratuje sprężarkę gdy Ty się zagapisz...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-24, 10:18:07 przez wit.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa