Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaką stację odzysku wybrać?

60 Odpowiedzi, 70868 Wyświetleń

bxz

2011-10-23, 20:42:15
Zaawansowany użytkownik
No i chyba nadszedł czas na budowę... Dziś wykonałem już pierwsze rysunki i zacząłem sobie to już układać w głowie... Nie mniej jednak pojawiło mi się w głowie kilka pytań, to się nimi podzielę.
1. Uparłem się na separator oleju, bo wyszedłem z założenia że tą maszynką bym robił klimę samochodową, której nie robię, ale chociaż sobie bym zrobił ;p Zacząłem od poszukiwania separatora gotowego, ale wiedzę że poniżej 100 ojro nie zejdę... Natchnął mnie wątek http://www.chlodnictwo.info.pl/index.php...reonu.html gdzie widać że takie separatory robione własnoręcznie i do tego tłoczenie ze sprężarki jest przepuszczone przez taki separator co daje dwie korzyści: odparowanie czynnika na ssaniu i skroplenie na tłoczeniu. Chyba dobrym elementem do przeróbki byłby filtr (separator cieczy) z klimy samochodowej i ze szrotu bym wyrwał za grosze... a w środek rurke fi6 pospawał... Bo spawać z nierdzewki nie mam jak, a i nie mam rury miedzianej fi 100 by polutować. Jakieś koncepcje co do wymiarów takiego separatora, szczegółów budowy, długość "rurki fi6" z tłoczenia... etc. Każde spostrzeżenia mile widziane. A może da się coś takiego kupić w rozsądnych pieniądzach?
2. Analizując obieg oleju w urządzeniu pojawia się kolejny problem: co z olejem ze sprężarki? Będę go ładował do butli z "freonem"... tu pojawia się ewidentna zaleta sprężarek bezolejowych stosowanych w rozwiązaniach komercyjnych ;/ Kolejny separator, to pchanie się w koszty, a może moja paranoja? Bo ile go wypluje taka sprężarka 500W? Wciąż walczę sam ze sobą.
3. Kolejny problem to ubywanie wypluwanego oleju w sprężarce.... Padł pomysł, napełnić zgodnie z DTR'ką, wolny króciec ze sprężarki założyć wężyk przeźroczysty, zaznaczyć poziom oleju na sprężarce, wywiercić otwór wyżej, i wlutować wziernik, tak by poziom oleju był w połowie "oczka". Kiedyś był temat poruszany, koncepcji było kilka, ale jak się skończyło to nie wiem... umarło na teorii chyba
4 i pół Smile Czy taki separator/wymiennik pozwala zrezygnować z przeznaczenia fragmentu skraplacza na parownik czy nie?
4. Jakiej mocy skraplacz na 500W sprężarkę? Jakie wymiary przy średnicy rurki fi 6-10? Tak pi drzwi by ktoś podał, bo przecież to i tak prototyp w celach bardziej nauki niż działania, ale żebym bardzo nie przegiął.
5. Przepływ przez urządzenie planuję uzyskać przez połączenie maszyny z układem przez stację z manometrów i tymi zaworkami regulować przepływ, a czy nie idzie ciecz na ssanie obserwować w wzierniku za separatorem.
6. Pressy sobie odpuszczę, a zabezpieczeniem będzie termik sprężarki... bo można by w takie urządzenie i 10 000 włożyć... nie mam używki...

Proszę każdego kto takie coś ma, budował, miał, widział o spostrzeżenia. Jeśli ktoś nie chce wrzucać tego w net, a ze mną się podzieli to zapraszam na prywatną rozmowę.
Najbardziej się obawiam, że braknie mi czuja, bo nie mam doświadczeni w chłodnictwie i źle dobiorę podzespoły, ale i tak wszystko będzie z demontażu.
NO
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa