W latach 80-tych pojawiły się w zakładach mających serwisować lodówki domowe małogabarytowe zgrzewarki prod NRD. Dawały niższą temp. niż normalnie stosowane zgrzewarki. Używano do nich spoiwa o symbolu LCS. Było do kupienia w hurtowniach ze spoiwami cynowymi. Nie przyjęły się ponieważ nie można nimi było naprawiać sprzętu fabrycznie połączonego lutami twardymi. Ja z tego nie korzystałem- zawsze wolałem klasyczny palnik. Od znajomego hurtownika wiem, że takimi lutami łączy się układy w krajach gdzie nie ma zakazu napełniania w dużym zładzie czynnikami palnymi. Do Polski nie sprowadza się ich ponieważ brak popytu. Jest lub był we Wrocławiu zakład produkcji stopów metali nieżelaznych. Może mają w swojej ofercie coś takiego lub mogliby zrobić na zamówienie. Jeśli mnie nie myli pamięć to zakład znajdował się na ulicy Rapackiego. Na pewno była to uliczka w dzielnicy willowej przy wylocie na Wałbrzych. Z praktyki wiem. że lutowanie ponowne palnikiem miejsc robionych takim stopem przy użyciu klasycznych spoiw jest bardzo utrudnione i materiałochłonne. Sprawę rozwiązuje zastosowanie najtańszego spoiwa stosowanego przez hydraulików, ale tylko w miejscu takiego spawu (nie można robić tym stopem instalacji freonowych).
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
lutowanie opalarka??
7 Odpowiedzi, 10766 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY