Bogdan_New_Jersey napisał(a):Niech każdy robi jak uważa, jeżeli nie chcesz stosować syfonów nie montuj ich, ci co chcą niech je montują.
Mi chodzi oto że jest to prawdą ze nie trzeba ich stosować. Wysłałem zapytanie do producenta klimatyzacji, żeby oni mi to wyjaśnili, jak przyjdzie odpowiedz to wam napisze.
Na razie wszyscy których sie zapytałem (inspektorów i techników) mówią że nie ma zalecenia. Jeżeli producent na ten temat nic nie pisze w swojej literaturze to po co je montować. Z tego co wiem nie stosowanie pułapek olejowych, nie jest w stanie uszkodzić kompresora a ni zmniejszyć wydajności pracy.
Szczerze wam powiem że sam w to nie mogę uwierzyć. Ale jak mądrzejsi odemnie piszą że nie ma wpływu, to widocznie nie ma.
No cóż Bogdan,nie bardzo wiem dlaczego piszesz coś takiego?Pułapki olejowe z pewnością wytrącają olej z czynnika,a wpływ ilości oleju w czynniku na jego wydajność jest niezaprzeczalny.
Warto też zaznaczać czy dotyczy to małych układów z kompresorami scroll?Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa przy sprężarkach tłokowych zwłaszcza tych z pompą oleju.To także klimatyzacja i trzeba określić granice.
Może któryś z producentów je poda? 20KW,50KW,500KW???
Może ilość sprężarek ma na to wpływ?albo ilość jednostek wewnętrznych?
Wg mojej wiedzy rodzaj urządzenia może zwalniać z obowiązku syfonów,czy też pułapek i jest tak dlatego,że przy tych konkretnych rozwiązaniach konstrukcyjnych spęłnione są ogólne wytyczne projektowania wymienników i rurociągów (średnice,długości itp)
Przecież przy większości małych splitów na R22,czy R407 tez nie wymaga się syfonów.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY