Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Elektryczne grzanie kapilary

37 Odpowiedzi, 31202 Wyświetleń

kd502

2012-08-01, 21:30:07
Nowy użytkownik
Nie mam tego pod ręką, więc nie wiele konkretów mogę dziś podać.
Jest to sprzęt przemysłowy, przeznaczony do stabilizacji temperatury cieczy w zewnętrznym zbiorniku, posiada pompę szczelnie oklejoną izolacją termiczną (nie zrywałem) do której wchodzą przewody obiegu zewnętrznego, chłodzenia i wystaje nieobudowany wirnik silnika, wnioskuję stąd że tam musi być parownik i pompa. Jest tam jeszcze "coś" w kształcie walca połączone wyłącznie z układem chłodzenia, ( brak rurek o większej średnicy charakterystycznych dla obiegu zewnętrznego) też oklejone grubą izolacją termiczna jeszcze nie ustaliłem co to jest.
W obiegu zewnętrznym jest włączona jeszcze grzałka 2kW i czujniki temperatury PT-100 oraz termostat bimetalowy jako zabezpieczenie, więc urządzenie może także grzać.
Układ chłodzenia składa się ze sprężarki hermetycznej o wymiarach zbliżonych do lodówkowych, dalej jest skraplacz z chłodzeniem wymuszonym wentylatorem, za nim czujnik ciśnienia, mały zbiornik i kapilara na której około 3/4 długości jest ta grzałka, dalej jest zmiana średnicy i doprowadzenie do wspomnianej wcześniej pompy lub tego "niezidentyfikowanego" elementu.
Dalej nie pamiętam dokładnie ale jest tam gdzieś w pobliżu przewód powrotny do kompresora.

Układ chłodzenia działa. Z elektroniki zostało tyle że mogę zidentyfikować układy we/wy a ponieważ układ był mikroprocesorowy to algorytmu działania w prosty sposób nie odzyskam.

Więcej powiem jak znowu obejrzę urządzenie i spiszę jakieś dane.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa