Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja aspekt prawny

29 Odpowiedzi, 28307 Wyświetleń

ON/OFF

2013-02-15, 23:22:01
Użytkownik
Panie dociekliwy,
Zastanówmy się najpierw czy mamy na myśli to samo. Rozporządzenie wspomina o wyrzutni powietrza czyli, mówiąc najprościej, rurze, przez którą jest wyprowadzane zużyte powietrze z układu wentylacyjnego na zewnątrz budynku/obiektu.
Panu chodzi o jednostki zewnętrzne klimatyzatorów typu Split ? tam powietrze jest brane z najbliższego otoczenia, zaciągane od tyłu i wytłaczane z przodu wraz z ciepłem odbieranym z jednostki zewnętrznej. Tak więc:
1. Nie można stawiać znaku równości pomiędzy wyrzutnią powietrza z rozporządzenia a strumieniem powietrza generowanym przez jednostkę zewnętrzną. Rozporządzenie zapewne dotyczy wentylacji ? stąd też wspomniany Sanepid.
2. Podane paragrafy rozporządzenia to 152 a nie 150
3. Z tymi zgłoszeniami to też trochę naciągane. Prawo budowlane dotyczy najprawdopodobniej zgłoszenia sieci ? czy instalacja elektr. lub wod.kan. budynku jest jest częścią sieci? Wydaje mi się, że się ?sieć? jest do danego przyłącza i na nim się kończy. Reszta to instalacja wewnętrzna obiektu.

Coś słabawa ta interpretacja kancelarii prawnej ? mogliby się podeprzeć rzeczoznawcami jakimiś. Choć to tylko moja osobista opinia i interpretacja co powyżej napisałem.

Te znaki zapytania samo mi powstawiało...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-15, 23:23:56 przez ON/OFF.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa