Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki wymiennik -kaskada-odzysk ciepła

36 Odpowiedzi, 32681 Wyświetleń

wit

2013-03-23, 21:51:08
Top użytkownik
coldtherm napisał(a):c osuszanie i ogrzewanie wyłączonych z ruchu komór a później osuszanie wkładami jest ryzyko lecz bez ryzyka nie ma zysku

i tu jest właśnie sedno sprawy "ogrzewanie wyłączonych z ruchu komór" -chyba powinieneś pisać "komórek" -bo komór po prostu nie da się wyłączyć z ruchu ogrzać i osuszyć...
komory -wyłącza się średnio raz na 10 lat celem poważnych planowych remontów...

w razie awarii -musi być możliwość serwisu i niezwłocznego przywrócenia mrożenia komory.

A praktycznie -jedyna awaria która uniemożliwia utrzymanie ciągłości ruchu -to właśnie zalanie układu wodą lub innym świństwem.

"Bez ryzyka nie ma zysku" -jednak ryzyko musi być kalkulowane -nie można zakładać ryzyka na poziomie katastrofy...

coldtherm napisał(a):w twoim przypadku to ty decydujesz o przepływie czynnika po stronie PC to jest o procencie odzyskanej energii
po za tym uważam że wymiennik płytowy jako wymiennik je jest elementem który gromadzi olej
poza tym jak długa jest magistrala pc?
wypowiedź odnośnie odolejacza się nie klei tym bardziej znikający olej

po stronie pc zawsze jest max odzysk -do poziomu pełnej wydajności pc. oczywiście mogę dać mocniejsze sprężarki PC -i wykorzystywać je na 30% wydajności przez 80% czasu... tylko -sens ekonomiczny jest żaden.

wymiennik płytowy gromadzi olej -tylko po stronie która pracuje jako parownik. po stronie skraplającej lub odbierającej przegrzanie -jeśli jest prawidłowo zamontowany to oleju nie gromadzi.

długość magistrali PC -czy ssącej -czy olejowej nie ma nic do rzeczy -o ile jest poprawnie zrobiona. ryzyko zalegania oleju jest tylko w wymienniku płytowym -a przynajmniej tylko to mnie interesuje -bo resztę mogę zrobić tak, żeby nie zalegało -reszta nie ma wpływu.

odolejacz -nie poprawia powrotu oleju -tylko powoduje mniejsze wyrzucanie -z odolejaczem wywalenie wiadra oleju zamiast kilku godzin zajmie kilka dni -ale -olej i tak pójdzie w układ -i jeśli będzie zalegał w płytówce -to się tam zgromadzi -i żaden odolejacz nie pomoże.
potem ten olej wróci w postaci nagłego chluśnięcia wiaderkiem wprost w sprężarkę -lub nieco mniej nagłego w separator cieczy...

i jak już wspominałem -nie potrzebuję dyskusji o sensowności układu czy jego budowie -a jedynie o samych płytówkach -namiarów na firmy które potrafią dokonać doboru i dostarczyć nietypowy wymiennik -szyty na miarę układu -najprawdopodobniej specjalne wykonanie.

jak na razie otrzymałem ze 3 pożyteczne rady -zadzwoń /napisz tu -zadzwoń tam - -kontakty a nie dyskusje...

- podając lubiane przeze mnie porównania motoryzacyjne -pytając -potrzebuje kupić cysternę do przewozu paliwa -ma być takiej wielkości z takim silnikiem -gdzie kupić i jakiej firmy

-to większość rad jest w rodzaju -"zamiast cysterny kup śmieciarkę -bo jest użyteczna" . "jeśli przeszkadza, że śmieciarka cieknie -uszczelnij burty smoła". inne odpowiedzi -"mam osobowy i nigdy mi paliwo nie cieknie -więc w czym problem, że ci śmieciarka nie pasuje? "
"po co ci kolorowy telewizor jak nie palisz papierosów? "
większość odpowiedzi na forum -jest podobnie na temat i podobnie użyteczna.

i z rzadka zdarzają się odpowiedzi na temat -kontakty -lub dane doboru -czyli to o co pytałem.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa