p.obelix napisał(a):Nie rozumiem i nie chce mi się nawet w to wnikać. Jakoś do tej pory nie miałem problemu z kawitacją częściej z brakiem manometrów czy filtra na instalacjiwallygator napisał(a):Ciśnienie wody w instalacji powinno zostać podane w projekcie, jeżeli nie to zazwyczaj przed pompą przy czystym filtrze powinno być minimum 0,5 Bar by zabezpieczyć pompę przed pracą na sucho. Natomiast woda wychodząca z parownika nie powinna spaść poniżej 4 stopni, mniejsza temperatura grozi zamrożeniem wymiennika.Życzę powodzenia z kawitacją i wymianą pompy.
Mi chodziło jedynie by zachował to minimum niżej (jeśli jest to układ zamknięty) to zajedzie pompę. Dokładnego ciśnienia tak z kosmosu nie wezmę. Spotkałem już instalacje gdzie pompa na ssaniu miała i 0,1 Bar i pracowało pięknie tyle że instalacja otwarta, tak samo i instalacje zamknięte gdzie pompa na ssaniu miała 7 Bar i tez ganiało. Wszystko jest uzależnione od słupa wody, długości instalacji, oporów czy pomp. Więc nie widząc instalacji nie powiem komuś nabij 1,5 Bar i będzie dobrze.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY