Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprężarka Hyundai Santa Fe 2007 rok , zrywa sprzęgło

7 Odpowiedzi, 8090 Wyświetleń

imnothep

2014-07-18, 14:41:44
Nowy użytkownik
Witam, ręce opadły do samej ziemi bo spaliła się tarcza sprzęgła przy samym kliencie. Do sedna....klient przyjechał do mnie z niesprawną klimatyzacją. Po weryfikacji okazało się że spalona jest cewka sprężarki. Wymieniłem na nową , przy okazji założyłem nowe łożysko. Sprężarka HCC VS18 typowa dla Hyundaia. Sprzęgło z tarczą metalowo-gumową taką jak w Mercedesach. Po złożeniu całości chłodziło przez 20 minut. Zrobiłem kilka kółek po osiedlu i poczułem że klima padła, kiedy otworzyłem maskę okazało się że spaliło się calutkie sprzęgło. Cewka, zatarło łożysko, przeżyła tylko tarcza sprzęgła, chociaż guma która jest zalana w jej środku była już napęczniała. OK , mając podobne przygody z Chryslerem Voyagerem w zeszłym roku poszedłem na grubo. Nowy skraplacz, osuszacz, płukanie, wysłałem sprężarkę do regeneracji..... Nie wymieniłem tylko zaworu rozprężnego. Złożyłem całość do kupy , klima chłodziła jak szalona, zastanawiała mnie tylko regenerowana sprężarka. Bo ta nadtopiona tarcza sprzęgła została tylko pomalowana farbą i podobno na hamowni było OK. Aby nie było jak poprzednio jeździłem autem , testowałem gada i nic, totalnie nic złego się nie działo. Klient odebrał auto, a że dzisiaj upał to włączył sobie klimę na postoju. Po 5 minutach przychodzi i mówi że przestała chłodzić. Otwieram maskę a tam tarcza sprzęgłowa lata luźno i wystaje z niej wytopiona guma. Jak na wstępie , ręce opadły. Pytanie czy winna mogła być sama tarcza (zaznaczam nadwyrężona po poprzednim przypaleniu) czy szukać nadal przyczyny dalej. Dodam tylko że w zeszłym roku przerabiałem temat Voyagera 2003 rok w którym producent dał d..y i sterowanie sprężarką nie odcina jej powyżej 25 barów tylko mieli nadal. W momencie kiedy nawet na moment stają nam wentylatory to przeciążamy sprężarkę która spręża w ścianę. Sugeruję się tym myśląc nad Santa Fe ? Niestety ale w momencie awarii nie miałem podpiętym manometrów ani też nie widziałem czy pracują wentylatory, mógłbym stwierdzić czy na wysokiej stronie zrobił się kipisz. Macie jakieś pomysły ? zawór rozprężny może fisiować ?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa