Amfan napisał(a):jeśli chcesz dobrze dobrać klimę "do grzania "trzeba najpierw obliczyć straty ciepła przez przenikanie i wentylację .Są to podstawowe dane ,które są wiarygodne i uwzględniane przy projektowaniu instalacji grzewczych. Instalator C.O ma większą tolerancję błędu przy piecach gazowych niż przy powietrznych pompach ciepła , bo jak da trochę za mały grzejnik to zawsze może podnieść temperaturę na piecu ,a z klimy już nic nie wyciśniesz jak spadnie temp do -18 C .Poznań to II strefa klimatyczna do obliczeń przyjmuje się -18 C. Oczywiście dawno nie było takich mrozów trwających całą zimę ale nie wykluczone że tej zimy może się tak nie zdarzyć.
Pozwoliłem sobie dokładnie policzyć dni poniżej -15 w Poznaniu od zimy 99/00
- 99/00 dni 0
- 00/01 dni 0
- 01/02 dni 1, najzimniejszy -16
- 02/03 dni 5, najzimniejszy -21
- 03/04 dni 2, najzimniejszy -18
- 04/05 dni 1, najzimniejszy -16
- 05/06 dni 7, najzimniejszy -27
- 06/07 dni 0
- 07/08 dni 0
- 08/09 dni 2, najzimniejszy -18
- 09/10 dni 5, najzimniejszy -19
- 10/11 dni 7, najzimniejszy -19
- 11/12 dni 8, najzimniejszy -22
- 12/13 dni 3, najzimniejszy -18
- 13/14 dni 0
To są temperatury minimalne w nocy, pomiar na lotnisku ławica na skraju miasta, mój sklep jest w centrum i temperatury będą wyższe o około 2 stopnie, dodatkowo sklep ma być ogrzewany od 9 do 17, co daje znowu kilka stopni zysku.
Zostawmy dobór mocy klimatyzatora, jest to problem wtórny, jednak moim zdaniem inverter o nominalnej mocy grzewczej 3,5 kW da sobie radę. Na zapleczu o identycznej kubaturze pracuje stary przenośny ON/OFF z niską klasą energetyczną i daje radę.
Problemem pierwszoplanowym jest pytanie, które urządzenie włączy sprężarkę poniżej -15, a które nie? Wiem na 100%, że nie włączą się LG, ponieważ mają zabezpieczenie, nie wyłączą się jednak, jeśli wcześniej pracowały. Czekam na odpowiedzi dotyczące Samsunga i Fuji Electric.
Można tez zadać inne pytanie - czy warto wydać dwa razy więcej na klimatyzator typowo zimowy, żeby zabezpieczyć grzanie przez kilka dni zimą?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY