Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Podłączenie klimatyzatora przenośnego

23 Odpowiedzi, 27197 Wyświetleń

pfp76

2015-02-10, 01:34:29
Użytkownik
Fakt , że nie jestem fachowcem od klimatyzacji , i prawda , że pomyliłem ( co do nazwy) skraplacz z parownikiem ! Resztę uważam za poprawna . "Jack63" - wydaje mi sie , że w pierwszym poście odniosłeś się do klimatyzatora zaokiennego , wyrażając opinię cyt." No i co??? Skąd klimatyzator ma wziąć powietrze aby móc je wypchnąć wentylacją na zewnątrz?"
Następnie zrozumiałeś ,że chodzi tu o klimatyzator PRZENOŚNY , który pobiera brakującą ilość powietrza z OTOCZENIA , a te (otoczenie ) z naturalnej wentylacji wpisanej w konstrukcję budynku.
Zapewniam Cię , że są klimatyzatory ,które mają tylko rurę do odprowadzenia powietrza gorącego i są to klimatyzatory do chłodzenia dużych pomiesczeń ,
Wiedzę swoją czerpię isttnie z internetu , a głownie z tego forum . Czynię to jedynie dlatego , że w obecnej chwili mam w użyciu 9 jednostek klimatyzacyjnych i lubię wiedzieć z grubsza o co chodzi , by jak pisałem już kiedyś nie zapłacić za przejechanie odkurzaczem po spirorurach ( na dług. mniej więcej 3m. 7 tys. zł . , lub jak zdażyło mi się ostanio ustrzec się przed fachowcem , który chciał mnie stuknąć na kolejne 6 tys. zł . , a wizyta następnego kosztowała mnie tylko 500 zł.
Nie znaczy to wcale , że moim zamiarem jest obrazanie ludzi z Waszej branży , ale wiesz jedna łyżka dziegciu...itd. Dlatego też ,powtarzam, lubię wiedzieć kiedy na tę "łyżkę" trafię
Kwestia podłączenia klimatyzatora do wentylacji jest z jednej strony kwestią techniczną i może się okazać , że jest to wykonalne .Nie było mowy o tym czy jest to wielopiętrowy blok , czy dom parterowy ! W przypadku bloku wielopiętrowego OCZYWIŚCIE ,że jest to kwestią prawną , kwestią bezpiecz. od strony przepisów p.poż , czy wreszcie kwestią kultury wspóżycia z innymi lokatorami , by nie skazywać ich na niedogodności np. wpompowania sąsiadowi zapachowych zawartości kibla sąsiada innego . Ja odniosłem się do strony tech.
Nie wiem co to jest podłączenie konwencjonalne , te słowo wymyśliłem wczoraj wieczorem ........
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-02-10, 02:09:24 przez pfp76.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa