Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

szkolenia i egzaminy f-gazy

100 Odpowiedzi, 110067 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

DBKlima

2016-03-03, 08:43:03
Top użytkownik
slaweksz napisał(a):Panowie prosze wytlumaczcie mi jak prostemy chlopu bo juz mi leb peka. Im wiecej czytam i slucham tym mniej wiem.
W 2013 roku robilem szkolenie tzw ozonowe, dzis po zmianie przepisow bylem na kursie f-gazowym i powiem szczerze,ze wyszedlem wybitnie niedoinformowany.
1. Z dzisiejszego szkolenia wiem,ze moge serwisowac klimatyzacje w samochodach, a co z chlodniami i czynnikiem np r404?
2.Czy uprawnienia z 2013 roku upowaznanja mnie do majstrowania w chlodniach samochodowych?
3.Jak sprawa wyglada z klimatyzatorami stacjonarnymi?

Jesli mozecie napiszcie wprost bez odsylania do ustaw bo tych sie dzisiaj naczytalem i niewiele mi to dalo.

Jeszcze mialem zapytac o rozliczanie czynnika, czy faktycznie kazda robote musze konczyc wypisaniem rachunku? Nie da sie zwyklego serwisu dla osoby prywatnej zrobic na paragon?

1.
Kurs to kurs to początek drogi . .
Masz ukończony Fgazy to sprawdź czy ten obiekt firma szkoleniowa jest akredytowana przez UDT .
Jeśli tak - to złóż do UDT zaświadczenia o odbytym kursie i zdaniu egzaminów zgodnie z nową ustawą w UDT zapłać za wydanie certyfikatu i możesz śmiało działać całkowicie legalnie.
Jeśli nie ma akredytacji - możesz próbować tj złożyć opłacić może ci wydadzą ale może też 100 PLN poleci w błoto.

Reasumując 404 będziesz mógł robić (404 to FGC) . Musisz mieć narzędzia warsztatowe tj wszystkie niezbędne maszyny które są potrzebne do robienia klimatyzacji będzie to weryfikowane podczas ewentualnej i nieuchronnej kontroli (raz na 7 lat) - "podobno"

Oczywiście powinieneś mieć również z UDT certyfikat na firmę będziesz dysponował dwoma certyfikatami jeden dla pracownika i drugi jako firma.
Pracownik wykonuje ma uprawnienia firma może fakturować zawierać umowy bo ma pracownika który to wykona.

2.
Nie ponieważ obowiązywało inne prawo i stary kurs był dostosowany do starych przepisów ustawy .
Obecnie są inne zgodne z unijnymi i obiekty szkoleniowe musiały lekko zmodyfikować kurs pod nowe prawo.

To tak jak byś zapytał czy świadectwo ukończenia przedszkola i szkoły podstawowej ci są ci nadal potrzebne .
Więc tak i nie - potrzebne bo ciągłość ale do dupy bo za słabe na obecną chwile do pracy jako inżynier czy technik chłodnictwa.
Inne zdanie mają firmy które szkoliły a nie są teraz z UDT te normalne robią doszkalanie i już.

3.
Masz papiery z UDT na FGC więc możesz 410 407 404 robić

Tak ja to rozumiem ale może ktoś ma inne spostrzeżenia.

Oczywiście klientowi podawaj stronę :
http://www.ichp.pl/biuro-ochrony-warstwy...imatu-ichp
gdzie powinien wprowadzić urządzenia posiadające po wyżej 3kg gazu zgodnie z ustawą

Pytałeś o rachunek tu nic się nie zmienia .
Niestety stwierdzam że nie robiłeś jeszcze sprawozdania bo byś o tym wiedział lub odnoszę mylne wrażenie.
Wystawiasz rachunek na naprawę klimatyzacji .
Gaz używasz jako elementu niezbędnego do przeprowadzenia serwisu.
Zakładasz książkę kupiłem gaz faktura rodzaj i rozpisujesz na niej gdzie i ile weszło na koniec roku w sprawozdaniu na stronie https://dbbds.ichp.pl/
Zakupiono 100kG gazu zeszło 100kG gazu lub 100KG kupiłem 50 zeszło na następny rok mam 50kg.
Potem masz zeszyt czy program i startujesz z bilansem otwarcia 50kg.

Rachunek na czynnik to ja zapytam a masz wagę ? która jest legalizowana ? bo tylko wtedy masz prawo dać cenę x ilość gram z wagi tak jak w sklepach spożywczych.

Jak wytłumaczyłam to ok jak nie to pytaj może jeszcze bardziej ci życie skomplikuję Big Grin :lol:
Części oraz urządzenia firmy Daikin

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa